HW novinky – Sapphire a jeho monstra, Business Tycoon, SimCity

Pouhý výkon není všechno aneb nemusí přímo hučet, stačí když vrní! Máte už také dost řvoucích mašin pod svým stolem? Sapphire představil další tichou grafickou kartu s „maximálním“ výkonem. Intel představil 65nm technologii výroby budoucích procesorů – Business Tycoon Rulez! AMD se nevzdává a chystá se také na 65nm, zatím v rytmu SimCity.

Sapphire Radeon 9800 XT Ultimate Edition – Tak tohle JE MONSTRUM!

Ve spojení s výkonnými grafickými kartami se i díky jejich mnohdy netradičnímu chlazení vžil výraz „grafické monstrum“. Ale teprve minulý týden, při spatření nového Radeonu od Sapphiru, jsem konečně plně poznal význam tohoto slova. Posuďte sami.

Jedna z mála hardwarových novinek na letošním americkém IT veletrhu Comdex je právě tato grafická karta, založená na momentálně nejvýkonnějším čipu ATi – Radeonu 9800 XT. Sapphire technology ji představuje jako nejvýkonnější kartu s nejnižší hlučností na trhu.

Společnost Sapphire se v poslední době ztotožnila s nejnovějším uživatelským trendem a nabízí i nejvýkonnější grafické karty s pokud možno co nejméně hlučným či rovnou pasivním chlazením. Ne každý je totiž ochotný obětovat na oltář výkonu i své pohodlí tiché domácnosti. Při potírání nepřátel v DOOMu si nějakého hluku od ventilátoru v řevu motorových pil a rachocení kulometů ztěží všimnete, ovšem při sledování romantického filmu může hukot pěti ventilátorů v přímotopu zvaném PC hodně rušit.

Sapphire se tedy pustil do nelehkého úkolu snížit hlučnost i těch nejvíce topících kousků hardwaru – high end grafických karet. Již dříve nabízela Radeon 9700 PRO a Radeon 9800 PRO s pasivním chlazením. Teď tedy představila speciální chladící systém i pro Radeon 9800 XT.

Jádro (VPU) této grafické karty je taktováno na 412 MHz a 256MB DDR paměti tikají na frekvenci 365 (730) MHz. Tedy v podstatě standard. Nestandardní jsou ovšem mohutné pasivní chladiče od firmy Zalman, které jsou podle představitelů Sapphiru schopné uchladit Radeon 9800 XT UE i bez přidaného větráčku. Velký, tichý a pomalý ventilátor instalovaný po straně karty má pak nabízet dostatečně tiché chladící řešení v případě přetaktování karty. Jestli se ve 2D módu větráček kompletně zastaví nevíme, ale pokud v náročnějším 3D módu poběží na maximu 1500 otáček za minutu, jakékoliv další zpomalení ho učiní téměř neslyšným.

Karta přijde na trh v nejbližší době, přesný termín ani cenu však zatím neznáme.

Intel: 65nm technologie výroby procesorů – Business Tycoon v praxi!

Hráli jste někdy hru Business Tycoon? Ne? Pokud máte alespoň minimální ekonomické či podnikatelské sklony, určitě si ji zahrajte. Je to velice jednoduchá, graficky nenáročná strategie. Snažíte se v ní vyvinout, vyrobit a prodat co nejvíce produktů a potřít ostatní konkurenci na celém světě. Můžete si vybrat, jestli budete vyrábět počítače, automobily nebo letadla (vojenská). V této hře můžete získat zákazníky jednak reklamními kampaněmi a jednak vysokou technologickou úrovní svých výrobků. Je to velice chytlavá hra a kromě počítačů můžete po síti soupeřit třeba i s ekonomickým impériem svého souseda.

Divíte se, proč to tady ten blázen všechno píše? Inu proto, že třeba miniaturizace výrobního procesu je u počítačů (nejen v této hře) hlavním vývojovým krokem na cestě ke zlepšení vašeho výrobku. Pokud budete mít hodně vědců, budete moci prodávat i modernější (tedy rychlejší a všestrannější) počítač a co je nejlepší, jeho výroba bude díky pokročilejším postupům i levnější. Zákazníci pak akceptují i vyšší cenu a koupí raději váš produkt. Méně rozvinutý konkurent tedy bude muset přilákat zákazníky ke koupi počítače ještě nižší cenou, bude mít ještě menší finanční zdroje pro výzkum a bude tím více konkurence neschopný. A spirála se začíná roztáčet. Díky této hře se možná i vy stanete skeptiky vítězství AMD v boji proti Intelu. Bez nějakého zázraku David prostě nemůže vyhrát.

Ale zpět k realitě všedního dne: Intel představil tento týden další krok v miniaturizaci výroby svých procesorů. Tímto krokem je 65nm (nanometrová) technologie výroby tranzistorů. Jak určitě víte, tranzistory jsou stavebními kameny dnešních procesorů a ve srovnání s nynějšími procesory vyráběnými 130nm - tedy 0.13 mikronovou technologií - se po aplikaci technologie 0.065 mikronové dnešní procesor buďto zmenší na polovinu nebo se do stejné plochy směstná dvakrát tolik tranzistorů.

Necelé dva roky před uvedením 65nm technologie byla uvedena technologie 90nm, kterou uvádí do praxe Intel právě teď, respektive plně uvede do jara příštího roku. Podle představitelů Intelu bude tedy i 65nm technologie za dva roky vypuštěna na trh. Samozřejmě ne samotná technologie, jako spíše procesory Intel touto technologií vyráběné. Procesory vyráběné touto technologií budou mít i trochu pozměněné samotné tranzistory. Změny se týkají hlavně použitého materiálu. Bude použita nové generace speciálně upraveného křemíku, který umožňuje díky své větší vodivosti vyšší rychlost pouze při 2% nárůstu ceny. Byly vyrobeny funkční prototypy 4Mb SRAM pamětí, které se skládají z buněk o velikosti 0.57 čtverečních mikronů. V každé buňce je šest tranzistorů a 10 milionů těchto tranzistorů by zaplnilo prostor 1 mm2. 

Nová AMD Fab v Drážďanech – Simcity 5?

Také AMD bude v budoucnu vyrábět procesory 65nm technologií. Zatím se však rozhodovala, kde. Nakonec zvolila opět naše německé sousedy. Určitě tomu pomohl i fakt, že za 700 miliardový úvěr (v USD), který od konsorcia bank AMD dostala, se z 80% zaručila i saská vláda. Od spolkové německé vlády pak má AMD přislíben grant ve výši dalších 500 milionů. Takové investiční pobídce se dá jen těžko odolat a bez vnějších investic si AMD nemůže novou investici do továrny takového rozsahu dovolit.

Na obrázcích vidíte předpokládanou podobu továrny, která byla do krajiny doplněna jako počítačový model. Nepřipomíná vám také továrny ze „staré dobré“ hry SimCity 4? Jen se podívejte na ta roztomilá parkoviště.

Ale zpět k realitě. „Fab 36“, jak se bude nová továrna nazývat, měla začít fungovat až v průběhu roku 2006. Podle posledních informací od AMD je ale plánováno dokončení stavby továrny za 12 měsíců, tedy na podzim roku 2004 s tím, že výroba má začít v první polovině roku 2005. Přitom běžná doba, potřebná k zaběhnutí takto vysoce sofistikovaného provozu, je právě dalších 12 měsíců. AMD tedy cítí vysoký konkurenční tlak ze strany Intelu a snaží se seč může, aby se mu vyrovnala i v příštích letech.

Jak to nakonec dopadne. Co myslíte? Postaví AMD svou nejmodernější továrnu rychleji než Česká Republika hokejovou halu?

Diskuze (3) Další článek: Budeme PS3 ovládat očima?

Témata článku: , , , , , ,