HW novinky – superrychlé paměti Kingston a vyhledávač Wi-Fi signálu

Někdo ještě nemá ve svém počítači ani 500MHz procesor, společnost Kingston už nabízí právě tak rychlé paměti. Nechcete ztrácet čas a vybíjet baterie notebooku při hledání veřejné Wi-Fi sítě? Pořiďte si kapesní Wi-Fi Finder! Slyšeli jste někdy boxovaný chladič AMD? Tak teď už ho možná neuslyšíte. AMD totiž mění jejich design i materiálovou strukturu.

Chcete přetaktovat počítač a chybějí vám dostatečně kvalitní paměti? Pokud nehledíte na korunu a chcete tu nejvyšší kvalitu, určitě znáte firmu Kingston. Tento světově proslulý výrobce operačních pamětí připravil pro hardwarové nadšence dva druhy nových paměťových modulů. Pomalejší běží na 466MHz, zatímco rychlejší na rovných 500MHz. Oba druhy pamětí budou k dostání jak samostatně, tak ve speciálních kitech pro dvoukanálové platformy. Obě paměti Kingston HyperX PC3700 i PC4000 bude možno zakoupit samostatně ve velikostech 256 a 512 MB nebo v dvoukanálových kitech o velikostech 512 MB či 1 GB.

Jak už je u tohoto výrobce obvyklé, je na oba HyperX moduly poskytnuta doživotní záruka. Paměti jsou pokryty hliníkovými chladiči a jsou uzpůsobeny pro funkci při CAS latenci 3. Podle výrobce jsou tedy více vhodné pro řešení založené na čipsetech i865PE a i875P, které těží více z vyšší rychlosti než rychlejšího přístupu k samotné paměti. Pro čipsety nForce2 od nVidie či Via KTxxx, které těží hodně také z rychlého přístupu k paměti, tedy už tak výhodné nejsou. Proto je užijí spíše fanoušci Intelu. A pokud je mi známo, ceny těchto produktů nebyly dosud přesně stanoveny, takže si jako obvykle počkáme, než se něčeho nového dočkáme.

Hledáte často Wi-Fi síť?

Pokud jste také propadli bezdrátové horečce a zuřivě využíváte Wi-Fi zařízení, možná vás bude zajímat naše další novinka, přicházející z tohoto světa. Touto novou vymožeností  je přenosný a lehce použitelný vyhledávač Wi-Fi signálu. Pokud už máte - nebo si v budoucnu pořídíte - například notebook schopný Wi-Fi připojení, nebude vám určitě příjemné zapínat notebook pokaždé, když budete chtít zjistit na určitém místě přítomnost Wi-Fi signálu. Navíc musíte počítat s tím, že každé zapojení notebooku zabere určitý čas a snižuje už tak nízkou výdrž baterií, kterou byste jinak mohli využít pro práci.

Společnost Kensington se tedy rozhodla vyrobit zařízení zvané „Wi-Fi Finder“, tedy prozaicky vyhledávač Wi-Fi signálu. Zařízení s rozměry 7,5 × 1 × 5,5 cm je osazené jediným tlačítkem a třemi diodami, které signalizují kvalitu nalezeného signálu. Tlačítko pak logicky zapíná samotné vyhledávání. Výrobce uvádí, že zařízení je schopno vyhledat signály odpovídající Wi-Fi specifikacím 802.11b a 802.11g na dálku šedesáti metrů od hotspotu. Mělo by být také schopné odfiltrovat jiné Wi-Fi signály, jako například Bluetooth, což je snad předpokladem funkčnosti. Bohužel zatím není známá ani výdrž baterie samotného vyhledávače, kterou si stejně jako cenu nechal výrobce zatím pro sebe.

Na člověka, který běhá po městě s otevřeným notebookem a hledá signál sice zatím nenarazíme v našich končinách tak často, ale vzhledem ke stále silnějším aktivitám různých firem i jednotlivců se v našich městech budeme setkávat se stále větším množstvím Wi-Fi hotspotů. Ačkoliv se tedy tento vyhledávač může zdát dnes jako zbytečnost, v budoucnu ho možná využijete. Pokud se ovšem nedostaneme do Wi-Fi ráje, kde je silný signál kdekoliv samozřejmostí.   

AMD mění boxované chladiče

I když byly chladiče přikládané firmou AMD v minulosti poměrně výkonné a spolehlivé, díky vysokým otáčkám byla jejich hladina generovaného hluku přece jen na poněkud vyšší úrovni. Jak navíc postupem času nasazuje AMD vyšší a vyšší modely, přestávají stávající chladiče vyhovovat vysokým požadavkům na odvod tepla u nejrychlejších procesorů. AMD se proto rozhodla, že je obmění. Pro následující generaci boxovaných procesorů proto plánují tyto změny:

  • Tišší ventilátor se dvěma kuličkovými ložisky. Jeho hlučnost by neměla překročit 34dB. Což sice také není zrovna málo, oproti předchozí variantě jde ovšem o zlepšení.
  • Vylepšený masiv chladiče s větším obsahem mědi a s přidáním speciálního materiálu pro rychlejší převod tepla.
  • Účinnější šestibodové uchycení chladiče.

Hmotnost chladiče se použitím jiných materiálů dokonce sníží, i když to není zrovna požadavek, který by byl u tohoto zboží nějak vyžadovaný. Abych nezapomněl, nové chladiče tedy zatíží váš procesor 300 gramy mrtvé váhy.

Změny se však dotknou nejen chladičů, ale i procesorů. Každý boxovaný (o neboxovaných se tisková zpráva nezmiňuje) procesor AMD bude mít svůj vlastní čárkový kód, který půjde vidět přes balení, půjde tedy snadno zjistit. AMD tím chce podpořit snadnější nalezení a výměnu vadných procesorů či celých sérií.

Váš názor Další článek: Impozantní trailer FPS S.T.A.L.K.E.R. ve dvou verzích!

Témata článku: , , , , , , , , , , ,