HW novinky – XBox posiluje, grafické karty zaspaly dobu

Microsoft objednal navýšení dodávek komponent pro svou herní konzoli XBox. Athlon XP 3200+ Barton je v prodeji, nažhavte si své 400MHz FSB desky. A na závěr malá rekapitulace současného stavu uvádění HW novinek na trh - aneb proč si nemohu koupit oblíbenou grafickou kartu, když má být už dva měsíce na trhu?

Agentura Reuters uvedla, že Microsoft si u společnosti Focus Enhancements objednal více Tv-out čipů pro svou konzoli XBox. A protože jen ze samotného Tv-out čipu konzoli nepostaví, zvýšení objednávek i u dalších firem poskytujících XBox komponenty na sebe pravděpodobně nenechá dlouho čekat. Procesory poskytuje Intel se svou speciální edicí Celeronů určenou pro konzoli, nVidia dodává grafické jádro, Seagate a Western Digital poskytují HDD a ještě mnoho dalších firem se zabývá dodávkami DVD mechanik, základních desek či samostatného šasi celé konzole.

Všechny zmíněné firmy budou mít z navýšení objednávek určitě radost. Počátkem roku totiž Microsoft tvrdil, že v první polovině roku k žádnému navýšení určitě nedojde. A vida, máme tu květen a už se objednává. XBox si tedy v tomto roku vede nejspíše lépe než Microsoft očekával.

AMD Barton 3200+ a dodávky HW novinek - Sliby, chyby, skutečnost

AMD neměla dosud žádné problémy s dodávkami svých procesorů Barton. I proto se mohli už tento víkend radovat první majitelé ze zakoupení svého Bartonu 3200+. Procesory se jako obvykle začaly prodávat nejdříve v Japonsku a USA za ceny od 460 do 540 USD.

Můžeme to sice brát trochu jako nespravedlnost, protože se vyrábějí přímo nám „za humny“ ve známé FAB 30 v Drážďanech, ale dolary prostě voní lépe a hlavně jich mají Američani a Japonci mnohem více. Nu což. Taková už je obchodní politika většiny firem v dnešním digitálním světě. Až se nasytí občané dálného východu a západu, může si libovolnou předraženou novinku koupit za několik málo dní či týdnů i běžný Čech.U procesorů to tolik nevadí, protože nedočkavci mohou vzít za vděk téměř stejně výkonným Athlonem XP 3000+, který jejich peněženky rovněž hezky provětrá, horší situace však panuje poslední dobou na trhu grafických karet.

Běžným zvykem hlavních konkurentů se stalo ohlašování novinek celé měsíce před skutečným uvedením na trh. Zvláště pak nVidia dokázala s příchodem GeForce FX zabrnkat všem řádně na nervy. Z data uvedení na trh se navíc stává také poměrně fiktivní záležitost. Jak se zvyšuje technologická náročnost výrobního procesu dnešních high-end grafických akcelerátorů, tak se prodlužuje doba, která uplyne od uvedení karty do započetí její skutečně masové výroby.

GeForceFX, slibovaná v říjnu, odhalená v prosinci, vyrobená v březnu. Takto si nVidia svůj původní půlroční cyklus nasazování nových řad svých grafických karet asi nepředstavovala. Ale ani ATi na tomto poli nezaostává. Uvedení svých nových čipů a začátek jejich výroby sice stíhá v kratších intervalech než nVidia, ale pravděpodobně díky svému dřívějšímu postavení outsidera má problémy s výrobními kapacitami a stále není schopna zajistit dodávky svých grafických čipů v dostatečném množství. Od loňského prosince, kdy uživatelé zjistili, že si budou muset na GeForce FX ještě nějaký ten měsíc počkat, má ATi problémy s dodávkou jak Radeonů 9700 tak i s jejich novějšími následovníky. I tak může vypadat stinná stránka úspěchu na trhu.

Výrobci grafických karet, kterým ATi dodává své grafické čipy, by tak rádi prodávali, ale grafickou kartu bez čipu snad nekoupí ani Američan, natož Japonec. Ti však také většinou nemusejí, protože jsou to právě jejich země, jejichž rozvinutý trh je uspokojován nejdříve. Kdo jiný by měl tedy čekat, než Evropan z východního bloku, který  má za posledních čtyřicet let v tomto oboru nemalé zkušenosti. Společenská dělba práce tomu říkají? Inu na všechno jsou potřeba odborníci.

Mikron už prostě zdaleka není tak velký, jako býval dřív. Náročnost na přesnou výrobu roste a stejně stoupají i počty zákazníků, kteří chtějí novou grafickou kartu. Konkurenční boj je však neúprosný a protože nechce ani jeden ze soků zaspat v souboji s tím druhým, vyhlašuje stále nové a nové karty. Uskutečnění těchto slibů je však stále náročnější a speciálně někteří pracovníci nVidie určitě při dolaďování GeForce FX mnohokrát prokleli své vedení a jejich termíny pro uvedení nových karet.

Ale zpět ke grafickým kartám. V současné době má ATi největší problémy s dodávkami své novinky -  čipy Radeonů 9800 A 9800 PRO. Podle nejmenovaného zdroje je výnos z těchto grafických čipů menší než se očekávalo a společnost tak nebude schopna dodávat tyto čipy v dostatečném množství. Oficiální komentář ATi k této zprávě je ten, že situace v dodávkách se zlepšuje. Protože se v uplynulém období zvýšil její podíl na trhu grafických procesorů, začne více společností nabízet karty s čipy od ATi a ta se bude snažit uspokojit především dodávky rodiny karet založené na čipech R300 (Radeony 9700, 9500). Ve druhé polovině tohoto roku se tedy budeme moci na pultech obchodů setkat s více značkami grafických karet, kterým bude bít srdce v rytmu ATi.

Váš názor Další článek: Nový týden: recenze Enter the Matrix

Témata článku: , , , , , ,