HW novinky – základní desky s čipsety nForce2 válcují konkurenci!

Narozdíl od trhu grafických karet roste podíl nVidie na poli čipových sad každým měsícem. V červnu činil skalp nVidie už více než třetinu. Bude vaše příští grafická karta vyrobena u IBM? A jak se změnila struktura nabízených procesorů Intel v minulém týdnu? Pokud něco z toho nevíte, určitě se to brzy někde dozvíte.

Dramatický nárůst podílu na trhu zaznamenává společnost nVidia ve své divizi, která se zabývá výrobou čipových sad pro procesory AMD. Tchaj-wanský zdroj z nVidie potvrdil skutečnost, že 35 % v červnu dodaných základních desek neslo čipset nForce2. To je desetiprocentní nárůst od letošního dubna, kdy podíl desek s čipovými sadami nForce2 činil 25 %.

Ještě větší procento dodaných motherboardů s nForce2 oznamují hlavní světový výrobci desek. Asustek Computer uvedl, že přes 40 % základních desek této společnosti určených pro procesory AMD K7 neslo v červnu čipset nVidie. U motherboardů společnosti MSI (Micro-Star International) to byla téměř polovina.  Po úspěchu nového čipsetu se přidávají i další výrobci a nabídka základních desek s implementovanou čipovou sadou nForce 2 rychle roste. Nedávno vypustil své nForce2 modely i Gigabyte, ECS naopak s vývojem základních desek se srdcem z nForce2 nijak nespěchá.

Takový nástup nenechal v klidu ani ostatní konkurenty a například VIA Technologies reaguje v současné době představením čipsetu KT600. Via se chtěla původně plně koncentrovat na vývoj desek pro platformu AMD K8, ale díky zpožděnému uvedení procesorů řady K8 a napjaté situaci na stávajícím trhu byla nucena převést část svých vývojových kapacit zpět a vydat čipset KT600, aby si udržela v současnosti alespoň částečnou konkurenceschopnost.

I tak bude muset čerstvá čipová sada KT600 čelit cenovému souboji nVidie, podporuje totiž pouze 1× kanálové paměti DDR, kdežto nForce2 existuje ve dvou variantách. Levnější varianta, která podporuje také pouze 1× kanálové DDR paměť, stojí méně než dvacet dolarů. NForce2 však existuje i ve variantě druhé, která za cenu jen lehce převyšující dvacet dolarů nabízí i podporu dvou-kanálových DDR pamětí.

Bude další grafické čipy nVidie vyrábět IBM?

Podle zpravodajského serveru DigiTimes.com bude nový grafický čip nVidie NV40 vyráběn firmou IBM. NVidie tak opouští svého dlouhodobého výrobního partnera TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), se kterým spolupracovala doposud a jenž vyrábí stávající grafické čipy nVidie. Jestli se na této skutečnosti podepsali problémy s přechodem na 0.13 mikronovou technologii u GeForce FX nevíme, je to však více než pravděpodobné.

Protože to však bude první 0.13 mikronové grafické jádro vyráběné společností IBM, uvidíme jak si s tímto výrobním procesem poradí. Přesnou roli, kterou bude hrát IBM při výrobě těchto nových grafických mikroprocesorů, však neznáme, protože ji obě společnosti pečlivě tají. První grafické čipy NV40 z dílny IBM by však měly být implementovány do grafických karet už na sklonku tohoto roku. Žádné další podrobnosti o výrobě NV40 či jeho pokračovatelů zatím zveřejněny nebyly. Jestli tedy nVidia zůstane u nového výrobního partnera nebo se vrátí k TSMC, o tom nepochybně rozhodne až budoucnost a kvalita vyrobených grafických čipů.

Intel upravuje produkci procesorů

Dva nové Celerony spatřily světlo světa minulý týden, když Intel oficiálně uvedl nové nejrychlejší modely tikající na frekvencích 2,50 a 2,60 GHz. Oba dva jsou vyráběny 0,13 mikronovou technologií a mají 400MHz sběrnici. Stejně jako jejich předchůdci obsahují pouze 128 KB integrované L2 paměti v jádře. I když cenově srovnatelné procesory AMD Athlon XP 2500+ a 2600+ poskytují mnohem vyšší výkonnost za podobnou cenu, díky většímu rozšíření Intelu po celém světě se těchto Celeronů prodá jako obvykle určitě stejně tolik, ne-li více než jejich lépe vybavených konkurentů od AMD. Proč tomu tak je, nevím. Nejspíše si s tím lámou hlavu i představitelé AMD.

Ještě vám dlužím zaváděcí ceny nových modelů. Takže při ceně za tisíc kusů zaplatíte za jeden procesor Intel Celeron 2,60 GHz celých 103 amerických dolarů, za jeho pomalejšího bratříčka na 2,50GHz to pak bude celých 89 dolarů.

Jak jde čas, nové procesory přicházejí a staré odcházejí. Dva dny po uvedení nových modelů Celeron oznámil Intel plány na postupné stažení z výroby následujících typů:

  • Intel Celeron 1,80 GHz
  • Intel Pentium III 1,26 GHz s 512KB L2 cache
  • Intel Pentium 4 M/(mobilní) 1,90 GHz
  • Intel Pentium III M 900 MHz ULV, 933 MHz ULV, 1GHz LV
  • Intel Pentium III M 1,26 GHz a 1,33 GHz

Oficiálně by měly dodávky pokračovat ještě rok ode dne, kdy bylo ohlášeno jejich stahování, ovšem praxe je taková, že za pár měsíců se s nimi už nikde v prodejně nepotkáme. Vždyť i dnes se v našich krajích většina z nich neprodává.

Výjimku snad tvoří jen procesor Intel Celeron 1,80 GHz, když je dosud běžně k prodeji, i jeho slabší kolega na 1,70GHz. U tohoto modelu to vypadá na zajímavý nátlakový krok směrem k AMD, kdy Intel upouští od výroby nižších procesorů a nabízet tak bude už jen rychlejší alternativy, čímž tak nepřímo tlačí i svého konkurenta ke spěšnějšímu zrychlování prodávaných procesorů. Že by nenápadná likvidační taktika? Možné je však i to, že právě u tohoto typu uplatní Intel roční lhůtu stahování z prodeje a moje paranoia tak bude zase na čas utlumena.

Diskuze (1) Další článek: 13 obrázků z Rise of Nations CZ

Témata článku: , , , , , , ,