HW novinky: Absolutní bomby na Computexu

Tak pokud jsem doposud psal, že se ten který týden něco dělo, tak proti tomu minulému to bylo absolutní nic. Na taiwanském veletrhu Computex představili novinky snad všichni výrobci všeho. Představeny byly nové procesory a jeden čipset od AMD, další dost bomboidní čipset od nVidia, nová řada pevných disků od Maxtoru, byly k vidění nové procesory od Intelu a čipsety pro ně nejen od Intelu. Paměti klesají a za chvíli se asi budou dávat zadarmo. Uf, snad jsem na nic nezapomněl. Tak s chutí do toho.
Tak pokud jsem doposud psal, že se ten který týden něco dělo, tak proti tomu minulému to bylo absolutní nic. Na taiwanském veletrhu Computex představili novinky snad všichni výrobci všeho. Představeny byly nové procesory a jeden čipset od AMD, další dost bomboidní čipset od nVidia, nová řada pevných disků od Maxtoru, byly k vidění nové procesory od Intelu a čipsety pro ně nejen od Intelu. Paměti klesají a za chvíli se asi budou dávat zadarmo. Uf, snad jsem na nic nezapomněl. Tak s chutí do toho.

Dvojitý Athlon
Firma AMD představila novou verzi procesoru Athlon, která umožňuje dvouprocesorový provoz. Je to již druhý uvedený procesor AMD s jádrem Palomino a s multimediální příkazovou sadou 3DNow! Professional. Prvním byl Mobile AMD Athlon 4, nyní se jedná o procesor s názvem AMD Athlon MP. Byly uvedeny verze s taktem 1,0 GHz a 1,2 GHz. K procesoru však je nutné mít i čipset. AMD současně s procesorem uvedla čipovou sadu s názvem AMD 760 MP. Ta sice vychází z čipové sady AMD 760, ale hlavně komunikace s procesorem je inovovaná. Každý procesor má totiž samostatnou bránu, takže procesorová sběrnice není sdílená jako u procesorů Intel a tudíž může dosáhnout vyšší přenosové rychlosti.

Link: www.amd.com.

nVidia dala na frak výrobcům čipsetů
Firma nVidia představila svou první čipovou sadu s názvem nForce a hned se stala bombou. Tato firma licencovala od AMD sběrnici HyperTransport, která je umístěna mezi North a South Bridge. Pokud to chcete říci jinak, tak je to propojení mezi oběma obvody čipsetu. Díky tomu je cesta mezi oběma obvody šestkrát rychlejší, než PCI sběrnice. V South Bridge je umístěna zvuková karta, v tomto případě by ale slušelo říci spíš zvukový akcelerátor. Ten dokáže využít HyperTransport jak se patří, navíc umí kódovat Dolby Digital 5.1 v reálném čase. Napsal jsem kódovat, nikoli jen přehrávat. Další příjemnou vlastností je použití DDR SDRAM pamětí. Překvapením je ale způsob použití. Čipset má dvě paměťové banky, které jsou na rozdíl od jiných nezávislé. Díky tomu má jedna jediný DIMM modul, druhá umožňuje dva. Celkový špičkový průtok dat pamětí je 4,2 GB/s. Takový se v čipsetech pro x86 procesory ještě neobjevil. Pokud vám to ještě nestačí a chcete ještě, není problém. Čipová sada má totiž integrovaný videoakcelerátor. Vím, to už tu bylo snad milionkrát a vždy byl jeho výkon spíš pro smích. Tentokrát je to pojem nejen v herním světě. Čipset totiž integruje nVidia GeForce2 MX videoakcelerátor. Co k tomu dodat? Jen to, že jsem doposud nenašel český obchod, kde by desku s tímto čipsetem prodávali.

Link: www.nvidia.com.

Pentium 4 s SDRAM
Taiwanský Computex 2001 byl přímo zahlcen základními deskami s čipsetem pro kombinaci SDRAM a Intel Pentium 4. Tento procesor je doposud používán jen v pracovních stanicích, protože doposud jediný čipset vyžaduje stále relativně drahou RDRAM paměť. Samotný Intel vytvořil čipset s názvem i845, který podporuje klasické PC100/PC133 SDRAM a tento procesor. Podobnou cestou šly i firmy Acer Laboratories (ALi) a VIA Technologies, jen zakomponovaly rovněž podporu DDR SDRAM. Na situaci je poměrně kuriózní fakt, že ALi již obdržela licenci na takový čipset, kdežto VIA stále ještě ne.

Link: www.intel.com.

Link: www.via.com.tw.

Link: www.ali.com.tw.

Maxtoří jednohlavý disk
Abychom se odreagovali od těch čipových šíleností, vrhněme se do pamětí. Firma Maxtor zveřejnila druhou řadu jednohlavých pevných disků. Proč jednohlavých? Jedná se o pevné disky, které mají jen jedinou hlavu. To je v oblasti pevných disků unikát, doposud měly pevné disky minimálně dvě hlavičky. Nová řada se jmenuje 541DX a maximální kapacita disku je 20 GB. Že vás to nevzrušuje? Nedivím se, disk je určen do nejlevnějších počítačů. Vzrušuje ale fakt, že je to 20 GB na jednu stranu plotny neboli první 40 GB plotna v IDE světě. S takovou lze vyrobit pevný disk se čtyřmi plotnami a celkovou kapacitou 160 GB. To již vzruší nejednoho.

Link: www.maxtor.com.

Nové Pentium 4 má 478 pinů
Na Computexu byla vedle čipsetů pro Pentium 4 rovněž záplava nové podoby Pentia 4, která by na někdy na přelomu roku (či možná ještě déle) měla začít pomalu nahrazovat tu současnou podobu Pentia 4 pro Socket 423. Nová verze bude mít menší pouzdro, ale zato s vyšším počtem nohou. Ten má vzrůst na 478. Jaká že je tedy kompletní sbírka Intelu? Socket 603, 478, 423, 370 a tak dále.

Link: www.intel.com.

AMD má Athlon 1,4 GHz a Duron 950 MHz
Mysleli jste si, že již dosť bolo AMD? Smůla! Tato firma konečně oficiálně uvedla procesory AMD Athlon s taktem 1,4 GHz (jádro Thunderbird) a AMD Duron 950 MHz. Oba procesory jsou jen urychlením současných verzí, čipy nemají žádná zlepšení. Tedy zrychlení se ani málokdo bude bránit…

Link: www.amd.com.

Kupte si RAMku, vypadá i stojí jako žvýkačky!
Ceny PC100/PC133 SDRAM pamětí jdou dolů jako střelená kachna. Cena PC133 SDRAM modulu kapacity 128 MB již klesla i s DPH pod jeden tisíc korun českých, 256 MB modul téže paměti stojí zhruba dvojnásobek. Upřímná rada – pokud nejste švorc jako já, kupujte RAM a vycpěte si jimi základovku, jak se dá. Zkuste si potom stopnout nabíhání některých programů či her, otestujte i rychlost některých her.
Váš názor Další článek: Age of Empires – král real-timových strategií

Témata článku: , , , ,