HW Novinky: AMD nadává Intelu do monopolistů

Dobré ráno, Doupě! Báli jste se, že jsem zmizel z povrchu Země? Nikoli! Toliko dovolená přerušila pravidelný běh HW novinek. O co tedy v uplynulých 14 dnech šlo? Bitva mezi firmami AMD a Intel na všech polích může postačit pro všechny typy čtenářů od příznivce levných senzací až po vizionáře a seriózní pozorovatele trhu procesorů.
Dobré ráno, Doupě! Báli jste se, že jsem zmizel z povrchu Země? Nikoli! Toliko dovolená přerušila pravidelný běh HW novinek. O co tedy v uplynulých 14 dnech šlo? Bitva mezi firmami AMD a Intel na všech polích může postačit pro všechny typy čtenářů od příznivce levných senzací až po vizionáře a seriózní pozorovatele trhu procesorů.

Šéf AMD napadl firmu Intel
Tedy pochopte - nevzal dlažební kostky, nepostavil se pod okna ředitelství Intelu a nebral jedno okno po druhém. Jerry Sanders "jen" reagoval na poměrně kruté snížení ziskovosti firmy AMD, kdy z loňského zisku 207,1 milionu dolarů se o rok později dosáhlo jen výše 17,4 milionu dolarů. Přes rekordní prodej procesorů (7,7 milionu kusů za rok!) je důvod jasný - samotné AMD a její strategie. Byla to právě firma AMD, která započala cenovou spirálu, která na jedné straně přinesla uživatelům levné procesory AMD a donutila Intel snížit ceny vlastních procesorů, ale na druhé straně to možná odnese samotná AMD. Jestli se firmě AMD vyplatí vyrábět procesory s miliony tranzistorů a cenou na trhu pod 2000 Kč i s dph (beru české ceny, jsme v Čechách) se mi zjistit nepodařilo. A o co tedy vlastně šlo? AMD viní firmu Intel z tzv. monopolistických praktik a nejen to. Doslova řekl: "Myslím si, že agresivní snižování cen je jen proto, že Pentium 4 je rána vedle. Podle mě je Pentium 4 zavšivený produkt a musel být zlevněn více než kdy jindy, protože nepřináší uživateli žádnou výhodu." Napadl dokonce i značku "Intel Inside" (a již zapomněl podotknout, že AMD používala od dob procesorů 486 obdobné logo, resp. kampaň). Intel tato slova nekomentoval (resp. nenechal se vyprovokovat k obdobnému jednání).

Link: ZDNet, Doupě.

Počítače barvy duhy, CD barvy duhy, budou i duhové rohlíky?
Že existují "duhové" počítače (rozuměj značky Apple, která má jako logo nakousnuté duhové jablíčko) jsme si zvykli. CD disky mohou mít i různé barvy (z datové strany) jsme si pomalu zvykli také. Rozmohly se debaty, zda je lepší "zlaté" CD, modré, zelené, "stříbrné" a bůchvíjaké. Firma Ricoh však jde ještě dál - nabízí barvu datové části nikoli podle použitého barviva, ale podle chuti uživatele. Výsledkem jsou CD-R disky délky 80 minut (šílené, měřit délku na minuty, že....) a možnost volby jedné z 24 odstínů. Možná jsem na to přišel, proč to Ricoh udělal – aby se CD mechaniky nenudily ;-).

Link: www.ricoh.com.

Západní číselná má disky 100 GB
Firma Western Digital uvedla pevné disky s kapacitou 100 GB a fyzické velikosti 3,5". Jejich otáčky jsou 7200 ot/min a mají rozhraní UltraDMA/100. Nyní má řada pevných disků WD Caviar modely s kapacitami 30, 40, 60, 80 a 100 GB.

Link: www.westerndigital.com.

ATI bude mít Radeon 3
Firma ATI připravuje videoakcelerátorový čip, který ponese název Radeon 3. Obvod bude mít interní takt 350 MHz a bude vyráběn 0,15mikronovou technologií. Bude podporovat až 256 MB RAM paměti typu DDR SDRAM. Továrnou bude buď TSMC (ta vyráběla do této doby procesory VIA Cyrix III) nebo UMC (obě na Taiwanu).

Pokud si nevzpomínáte na žádný Radeon 2, tak si nevzpomínáte správně - neexistoval. Firma ATI evidentně nechce, aby jejich nový čip (správně by se měl jmenovat Radeon 2) srovnával s konkurenčním GeForce 2 a byl brán jako jeho protivník. Firma ATI jej chce nasadit proti novějšímu GeForce 3. Proto nový integrovaný obvod ponese název Radeon 3. Jak jednoduché.

Link: www.atitech.ca.

Bude Intel vyrábět procesory Socket A?
Teoreticky i na to by mohla mít právo firma Intel, které se povedl obchod roku (minimálně) - spojila své síly s firmou Compaq a má nyní licence na procesor Alpha, který navíc přestane po dalším modelu firma Compaq vyvíjet a posléze i vyrábět. Náhradou bude některý následník současného procesoru Intel Itanium. Proč jsem zmínil patici Socket A? To má jednoduchý důvod - procesorová sběrnice EV68 byla firmou AMD (která ji používá u Socket A procesorů) licencována právě od Compaqu (který ji pro změnu používal u procesorů Alpha). Podle prohlášení pracovníků firmy Intel je to sice teoreticky možné, ale prakticky ani omylem. Intel by totiž potom mohl skutečně narazit na protimonopolní úřad, kterého se všechny velké firmy bojí jako čert kříže, takže dělají vše proto, aby si udrželi konkurenci alespoň trochu při životě. Na poli x86 procesorů je významnou konkurencí pro Intel firma AMD (jak překvapivé, že ;-) Intel má své plány, do kterých by Socket A nezapadal prakticky ničím. Zkrátka ne. Firma AMD a její příznivci tedy prozatím mohou klidně spát. Proč se zde vůbec zmiňuji o procesoru Itanium, když není určen (aspoň prozatím) ani omylem žádnému hráči? Jedná se totiž o 64bitový procesor, který je prvním z řady IA-64 procesorů. Jejím konkurentem (pokud se to tak dá nazvat) je procesorová řada x86-64 firmy AMD. Nu, a jsme doma. Intel má jistou sílu, ale díky podpoře Compaqu se její síla v 64bitovém světě zmnohonásobila. Tento svět jednou (a nemusí to být za tak dlouho) převálcuje 32bitový svět osobních počítačů s procesory x86. Právě na tu chce jemně a bezbolestně navázat právě firma AMD. Její projekt x86-64 má tedy nyní natolik sníženou startovní pozici a šance, že je vůbec otázkou, zda na reálném trhu uspěje (z dlouhodobého hlediska). Jedinou šanci pro AMD je udělat to samé, jako Intel. Že to nejde? Intel získal licence neexkluzivně neboli nemá je výhradně. Compaq to tedy může teoreticky hrát na dvě strany - na jedné podporovat IA-64 (tedy Intel) a na straně druhé (teoretizuji) projekt x86-64 firmy AMD. Bitva o 64bitového zákazníka se odehrává již nyní.

Link: www.compaq.com; www.intel.com; www.amd.com.

Náboženství zakazuje CéDéčka
Nezbláznil jsem se já, toto káže fundamentalistické hnutí Taliban (Afghánistán). CD disk jako médium totiž může nést na sobě i jinou než islámskou "informaci", což Taliban nevidí zrovna rád. Ano, slovo Taliban jsme v souvislosti s výpočetní technikou již slyšeli. Toto hnutí již zakázalo Internet (tedy ve své zemi). Pro evropana je tato informace poněkud nestravitelná. Pokud to zpracuji svou hardwarově zaměřenou hlavou, příště může zakázat třeba AGP videoakcelerátory, protože jimi může proudit do monitorů ne- (či proti-) islámská data. A víte co? Zakažme rovnou papír, vždyť se na něj dá napsat cokoli. A vlastně zakažme celý vesmír, vždyť zaznamenat informaci se dá i nehtem na kůži a vlastně čímkoli na cokoli. Tedy i na korán.

Procesory AMD budou z plastu
... jsem se dočetl na jednom serveru. Nebojte, organická chemie nedospěla do té míry, že nahrazuje křemík v integrovaných obvodech. Firma AMD jen chce učinit to, co Intel před nějakým tím rokem, kdy přešel od keramických pouzder díky FC-PGA technologii k čipům přímo osazovaným na tištěný spoj. Nyní se k tomuto kroku odhodlala i firma AMD. Díky tomu tedy může být konec křehkým pouzdrům procesorů Duron a Athlon, protože tištěný spoj (to je ten "plast") je mnohokrát pružnější a houževnatější. Upozorňuji, že zpráva není oficiální a potvrzená firmou AMD.

Link: www.amd.com.

Bleskuj, bleskuj, vykrúcaj, jen mi pecko nezrúcaj!
Minulý týden byl velmi bohatý na blesky (tedy to je takové, co udělá na chvilinku veliké světlo, chvíli nic a pak se ozva hrozná rána - to je pro ty, co tu nebyli, nepamatují se nebo si vybavili blesk foťáku). Tedy bohatý - co je moc, to je moc. Jeden známý měl zapojený počítač a další elektrické spotřebiče do elektrické sítě. Po bouřce již neměl ani elektrickou instalaci, ani elektrické spotřebiče. Jak by řekli moraváci - blesk je sviňa. Inu, kdo nemá bleskosvod (neboli hromosvod, jak se říká), ten "vyhoří a začne od píky". Co se tedy stalo? Blesk uhodil do jeho domu a on neměl bleskosvod. Tak si tedy blesk vybral pro svou cestu vše, co mohlo aspoň trochu vodit. Nejvíce se kamarádil s elektrickou instalací (to jako s dráty ve zdi). Ty ale neunesly tak velký proud a vypařily se. Pro bývalé dráty (nyní plyny) však ve zdi místo pochopitelně nebylo, takže to vyrvalo zeď směrem do místnosti. Vypadalo to, jako když někdo vyseká dynamitem pruhy pro elektrickou instalaci. Pravda - může začít rovnou znovu pokládat, nemusí to sekat. Jen musí dostavět kus jedné zdi (byla moc tenká a prorazilo si to cestu oběma směry), nakoupit si hafo drátu a jiné drobnosti, o které tím přišel (jako ledničku, pračku, mikrovlnku, televizi, satelitní přijímač, video, věž, počítač, tiskárnu....). Jen pro vysvětlení - části serveru Doupě.cz s názvem BLESKEM se bát nemusíte ;-)

Link: není (to je život)

Střechou tečou data Email.cz
Freemailový server Email.cz bude dnes mimo (tedy mimo provoz). Na titulní stránce se objevilo následující upozornění: V pondělí 23. 7. 2001 dojde mezi 9:00 a 11:00 k výluce v provozu serveru Email.CZ z důvodu stavebních úprav na střeše, kde je umístěna parabola mikrovlnného připojení.

Nevím, jestli mám jako výmluvu k umístění tohoto článku uvést, že mikrovlnné spojení nebo střecha je vlastně hardware nebo fakt, že to míním jako prosté upozornění na situaci. Zvolte si sami.

Diskuze (4) Další článek: Diskuse týdne: Budoucnost hraní

Témata článku: , , , , , ,