HW novinky: Blu-ray je už za humny – konec DVD?

O co větši rozepře týkající se rozličných standardů DVD nosičů vládly jednáním nejvýznamnějších producentů elektronických zařízení v minulých měsících a letech, o to rychleji se teď dokázali dohodnout na společném postupu v případě nosiče zbrusu nového. Jakého, to se dozvíte v dnešních HW novinkách.
O co větši rozepře týkající se rozličných standardů DVD nosičů vládly jednáním nejvýznamnějších producentů elektronických zařízení v minulých měsících a letech, o to rychleji se teď dokázali dohodnout na společném postupu v případě nosiče zbrusu nového. Jakého, to se dozvíte v dnešních HW novinkách.

Radeony – s cenou dolů!
Nejaktuálnější událostí uplynulého týdne zůstalo i nadále postupné uvádění grafických karet osazených čipem GeForce4 Ti (NV25), popř. GeForce4 MX (NV17) na trh a tak není divu, že první část dnešních hardwarových novinek věnujeme právě zlevňování Radeonů, na nějž měly dřívější kroky nVidie patrně největší vliv. Druhý nejvýznamnější hráč na poli grafických akcelerátorů pohnul směrem dolů především s cenami své vlajkové lodi, Radeonu 8500, který jako jediný ze současné produktové nabídky tohoto kanadského producenta dokáže s drobnými obtížemi úspěšně konkurovat novinkové GeForce4 Ti. Cena jeho 64MB verze osazené navíc trojicí multimediálních vstupů/výstupů už před několika dny klesla na hodnotu přibližně 169 dolarů a je teoreticky možné, že po větším rozšíření GeForce4 v téže tendenci ještě bude pokračovat. ATi by tak paradoxně mohla uvedení GeForce4 využít ve vlastní prospěch – zvláště GeForce4 MX totiž pro absenci plné podpory instrukcí rozhraní DirectX 8 není všeobecně příliš opěvována a prodává se přitom za srovnatelné ceny. Viditelně zlevnění pocítíme v českých obchodech snad už v brzké době – nejpozději ve chvíli, kdy se na trhu objeví první pionýři osazení čipem GeForce4. Současná cena zmíněné varianty Radeonu 8500 se u nás zatím prodává přibližně za 7 tisíc korun.

Blu-ray disc – konec DVD?
Devět světově nejvýznamnějších producentů elektroniky (Hitachi, LG, Matsushita, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony a Thomson) se v úterý dohodlo na společném postupu při vývoji standardů pro nové datové nosiče nazvané Blu-ray disc, které by v budoucnu měly nahradit současné DVD nosiče. Vzhledem k tomu, že současně uveřejnily i jeho základní technické specifikace, lze v tuto chvíli konstatovat, že i nové Blu-ray disky budou respektovat rozměry současných DVD a CD nosičů a zároveň disponovat víc jak 5-krát větší kapacitou než současná DVD – na jednu jejich vrstvu se totiž má vejít až 27GB dat. Znamenalo by to, že na jednostranný disk o jedné vrstvě nahrajete například 13 hodin videa v kvalitě VHS. V praxi ale tento nosič zřejmě bude přínosem spíše pro filmová studia, která si budou moci dovolit distribuovat své snímky ve vyšším rozlišení než tomu bylo doposud (tzn., že bychom se mohli dočkat například filmů v rozlišení 1024x768 apod.). Přínos podobné technologie v oblasti audia či softwaru je zatím sporný – běžný člověk totiž na běžné aparatuře stěží zaregistruje slyšitelný rozdíl mezi nahrávkou na CD a její kvalitnější alternativou na DVD. Zajímavou novinkou Blu-ray disců je jejich uzavírání do speciálních cartridgí, které by měly zajistit, aby časem nedocházelo k jejich poškození. Zbývá jen dodat, že první mechaniky a nosiče disponující touto technologií spatří světlo světa někdy v průběhu příštího roku.

Mikrodispleje budoucnosti!
Společnosti Microvision, která je už dlouhou dobu známa svými pokročilými technologiemi užívanými při výrobě mikrodisplejů, nedávno předvedla svůj nový prototyp, jímž se pokusí zaútočit na lukrativní trh počítačové techniky. Novinka osazená jedním zrcadélkem vykreslujícím postupně šest set řádků standardního SVGA rozlišení (800x600 bodů) a pracující s funkcí zobrazování obrazu přímo na sítnici oka by měla již brzy (řádově do dvou let) začít konkurovat současným monitorům. Technologie Macrovisionu využívá k tvorbě jednotlivých snímků známý systém RGB (tedy trojici červené, zelené a modré barvy). Marketingový ředitel společnosti prohlásil, že hlavním cílem při dolaďování vyvinuté technologie bude uzpůsobit výslednou cenu možnostem cílové skupiny zákazníků. Od trhu mikrodisplejů si slibuje v nejbližších několika letech odbyt v řádu několika desítek milionů jednotlivých kusů. Využití se předpokládá především v handheld řešeních, digitálních kamerách a přenosných herních zařízeních – jak nakonec vše dopadne se ale dozvíme pravděpodobně až v roce 2004.
Váš názor Další článek: Demo střílečky Kreed

Témata článku: , , , , ,