HW novinky: Celeron jde přes 1 GHz

Minulý týden byl poměrně chudý na novinky v oblasti hardware. Samozřejmě, přeci jen se najde něco, co si zaslouží komentář či upozornění a tomu se věnujeme právě v tomto článku. Zajímavě se jeví především nový Celeron na 1,1 GHz, nové grafické karty od světově známé nVidie či rozšíření nabídky populárních Memorybirds.
Minulý týden byl poměrně chudý na novinky v oblasti hardware. Samozřejmě, přeci jen se najde něco, co si zaslouží komentář či upozornění a tomu se věnujeme právě v tomto článku. Zajímavě se jeví především nový Celeron na 1,1 GHz, nové grafické karty od světově známé nVidie či rozšíření nabídky populárních Memorybirds.

Také Intel překračuje přes hranice, tentokráte s Celeronem
Narozdíl od AMD, které předvádí skutečné divy především co se týče opravdu rekordního snižování cen jednotlivých procesorů, se Intel rozhodl jít poněkud jinou cestou. Přestože i ceníky této společnosti doznaly v minulém týdnu zajímavých změn, mnohem lépe se jeví uvedení nových verzí procesorů.

Teprve včera byl na trh uveden Intel Celeron, který se ve svém jménu může pyšnit čísélkem vyšším než 0,95 GHz. Doposud žádný z procesorů této společnosti určených pro trh se stolními počítači nižší třídy nedosáhl zmiňované hodnoty. Celkově se tak na trh dostaly hned tři nové verze Celeronů a to o frekvenci 950 MHz, 1 GHz a konečně i v nejrychlejších 1,10 GHz. Stejně jako předchozí verze procesorů Celeron, i tyto tři nové kousky jsou připraveny na chod se 100 MHz systémovou sběrnicí. Také velikost paměti L2 zůstává na stálých 128 kB.

Zajímavá je i cena, kterou se Intel rozhodl nasadit. Pakliže projevíte o některý z těchto tří nových Celeronů zájem, při odběru 1000 kusů procesorů vás bude nejrychlejší verze – 1,10 GHz – celých 103 dolarů. 1 GHz verze se prodává za 89 dolarů a konečně Intel Celeron 950 MHz zakoupíte za 74 dolarů.

nVidia oznámila nové grafické karty
Veskrze dominantní výrobce grafických karet určených pro hráče počítačových her, firma nVidia, oznámila, že v pondělí 17.září uvede další řadu populárních grafických akcelerátorů, tentokráte pod názvem nVidia GeForce Titanium.

GeForce3 Ti 500 (dříve GeForce3 Ultra)
Přestože se jedná o grafický čip vycházející z původní GeForce3, přeci jen podstoupí poněkud markantní změny. Předně bude pracovat na vyšší pracovní frekvenci jádra i paměti než ona původní GeForce3. Jádro bude též vylepšené, nově se dočkáme funkce „Shadow buffer,“ která vytváří realistické stíny a zajímavé volumetrické efekty (kupř. paprsky slunce).

GeForce3 Ti 200 (dříve GeForce3 MX)
Oproti klasické verze GeForce3 bude tato karta nejspíše pracovat na nižší frekvenci, tzn. bude „podtaktovaná“. Celkově však není o výkonu této karty rozhodnuto, jisté však je, že i tato verze bude obsahovat „Shadow buffer“.

GeForce2 Ti (další verze GeForce2 GTS)
Produktem pro nejširší část trhu se nejspíše stane poslední a zároveň nejslabší karta z nové edice. Sice bude nejspíše nejlevnější, ale také její výkon nebude nic moc extra.

Přenos menších objemů dat opět jednodušší
V poslední době stále populárnější zařízení se jménem MEMORYBIRD (paměťový pták) opět doznalo změn. Ale pěkně popořádku, víte vlastně co to MEMORYBIRD je?

MemorybirdMemorybird

Toto jednoduché zařízení je primárně určeno pro přenos a uchovávání menších objemů dat. Slouží jako takový malý harddisk, který se za pomoci USB kabelu připojuje k počítači (případně notebooku). Ihned po připojení se zařízení zprovozní a ve Windows je budete moci najít jako další diskovou jednotku.

Do prodeje se zmíněný produkt dostane během pár dnů (alespoň na zahraničních internetových obchodech) a cena za 64 MB verzi je určena na necelých 4000 Kč, verze 16 MB bude stát 1890 Kč.

Váš názor Další článek: ECTS 2001: obrázky z IL2-Sturmovik

Témata článku: , , ,