HW novinky: čipset s integrovaným Radeonem

Minulý týden se stalo několik věcí, ani dramatické, ani nicotné, zkrátka tak akorát pro popsání v HW novinkách pro Doupě. Bude nová sběrnice a bude možná konkurovat HyperTransportu od AMD. Intel přinesl nový procesor a čipset. Firma ATI připravuje čipset s integrovaným videoakcelerátorem úrovně Radeon pro Intelovy procesory.
Minulý týden se stalo několik věcí, ani dramatické, ani nicotné, zkrátka tak akorát pro popsání v HW novinkách pro Doupě. Bude nová sběrnice a bude možná konkurovat HyperTransportu od AMD. Intel přinesl nový procesor a čipset. Firma ATI připravuje čipset s integrovaným videoakcelerátorem úrovně Radeon pro Intelovy procesory.

Počátek konce PCI
Firmy Compaq, Dell, IBM, Intel, a Microsoft zahájily frontální útok na PCI sběrnici. Ano, jsou to stejné firmy, které standard PCI v roce 1992 podnítili a stejně jako před těmi devíti lety již cítí, že je nutné udělat krok zase dál. Současná sběrnice PCI umožňuje 32bitový nebo 64bitový přenos s taktem 33 nebo 66 MHz, což může ve výsledku znamenat přenosovou rychlost 132 MB/s až 528 MB/s. Přechodovou fází má být takzvaná PCI-X sběrnice, která podporuje až takt 133 MHz a její průtoková rychlost 1 GB/s se rovná přenosové rychlosti AGP 4x. Nová sběrnice však má být řešením na dalších mnoho let – tedy podobně, jako byla do této doby sběrnice PCI. Ta vznikla jako výsledné řešení o sběrnici, která by nebyla závislá na konkrétním procesoru (narážím na VESA Local Bus, popř. Opti Local Bus, vlastně i ISA, MCA nebo EISA) ani na konkrétní firmě (opět Opti Local Bus nebo MCA) a měla dostatečný výkon (to narážím na ISA a částečně na EISA sběrnici). Majitelé současných počítačů se pochopitelně nemusí bát o své čerstvě koupené PCI karty nebo základní desky s touto sběrnicí, úzké hrdlo se v běžných osobních počítačích neprojevuje, pouze u náročných pracovních stanic nebo u serverů. Zde se již naráží i na přenosový strop 64bitové PCI s taktem 66 MHz a výhledově i PCI-X. Nová sběrnice má mít oproti PCI-X 4 až 8x vyšší přenosovou rychlost. Práce na novém standardu s prozatimním kódovým jménem Arapahoe (kde tyhle názvy hledají, to by mě fakt zajímalo, kdo to má číst?) sotva začala a zatím ani není známo, kdy bude dokončena první specifikace. Až potom mohou návrháři začít práci na vývoji skutečných zařízení (čipsetů, řadičů a jiných čipů s budoucí sběrnicí) a na pulty půjdou výrobky tak půl až jeden rok poté, takže Arapahoe nebude ještě několik let. Nastražte ale uši, v příštím roce očekávám ohlášení oficiálního názvu, pod kterým se za dalších pár let objeví jistě s velkou slávou nová sběrnice. To má být prý v druhé polovině roku 2003. Jestli se vám výčet výše uvedených firem zdá malý, tak vězte, že zcela postačí. U vzniku PCI také bylo několik firem a nyní je ve skupině PCI-SIG již 530 firem.

Link: www.pci-sig.com, www.compaq.com, www.dell.com, www.ibm.com, www.intel.com a www.microsoft.com.

Maxtor zvedá laťku IDE disků
Firma Maxtor (nějaká aktivní poslední dobou) opět přinesla do pozice IDE pevných disků nějakou tu novinku. Před několika týdny to bylo překonání adresového stropu 28 bitů zvýšením na 48 bitů (neboli zvýšení adresovatelné kapacity disků ze současných 137 GB na… moc). Nyní Maxtor urychluje současný přenosový protokol UltraDMA/100 o 33 procent, což v praxi znamená vznik nového protokolu s názvem UltraDMA/133. Nike se o tom v tomto smyslu nepsalo, ale předpokládám, že obě novinky bude Maxtor implementovat do svých výrobků najednou. Někdo sice může podotknout, že dnešní pevné disky jsou velmi pomalé a tudíž zvýšení přenosové rychlosti až na 133 MB/s není nutné, ale praktici se skutečně výkonnými disky (tedy dvěma disky na jeden kanál) již zjistili, že jsou na přenosovém stropu. Připravované pevné disky již mohou svým přenosovým výkonem nárokovat více, než je protokol UltraDMA/100 schopen přenést. Předpokládám, že UltraDMA/133 bude poslední inovací této „paralelní“ verze IDE (někdo označuje jako ATA) a další verzí již bude Serial ATA s prvotní přenosovou rychlostí 150 MB/s.

Link: www.maxtor.com.

Intel zlepšuje Pentia III pro notebooky, čekají se verze pro desktopy
Firma Intel představila novou řadu procesorů, kterou jsme do této doby znali pod kódovým označením Tualatin. První modely však nemíří do oblasti stolních počítačů, ale do mobilní sféry. Tualatin je nová verze procesoru Intel Pentium III s cache L2 zvětšenou na 512 KB (a další méně či více významná zlepšení), která je nově vyráběna 0,13mikronovou technologií. Díky tomu všemu má při stejném taktu na jedné straně vyšší výkon (tedy výpočetní), na druhé straně má výkon nižší (to jako že méně topí). Právě to jsou velmi žádané hodnoty, takže se mobilní svět může posunout o další krok kupředu. Maximální interní takt těchto procesorů je 1,13 GHz. Intel se poprvé ve své mobilní historii dostal přes hranici 100 MHz externího taktu, takže zde je konečně FSB na 133 MHz. Název procesoru je takový jednoduchý, snadno zapamatovatelný a nedá se v něm udělat chyba – jmenuje se Mobile Intel Pentium III processor-M.

Samotný procesor ještě nic nespasil bez čipové sady. Intel zároveň představil sady série i830, která akceptuje nové vlastnosti nového procesoru. Podobně jako on zrychluje své vstupy a výstupy, a to nejen směrem k procesoru (to by nikdo nečekal, když to učinil i procesor, že), ale i směrem k paměti, takže podporuje SDRAM PC133 místo dosavadní PC100 (konečně).

Skvělé je, že vlastnosti mobilního Tualatinu lze přenést na vlastnosti očekávané „stolní“ verze tohoto procesoru. Dokonce se objevila firma (konkrétně Amphus), která chce tento procesor (byť stále mobilní) implementovat do svých serverů. Tím trošinku vypaluje rybník firmě Transmeta, která svou „živnost“ založila právě na výpočetně výkonových energeticky velmi nenáročných procesorech Crusoe. Ty již sice byly implementovány i do serverů, ale to jsou spíš výjimky potvrzující pravidlo.

Link: www.intel.com, developer.intel.com.

Chystají se čipsety od ATI
Kombinace slov „ATI“ a „čipset“ jsme zatím neslyšeli / nečetli, ale budeme si muset zvyknout. Podobně jako nVidia představila nečekaně skvělý čipset nForce, chystá podobný krok i firma ATI. Ta prozatím jen párkrát nesměle uvedla, že tímto směrem půjde, ale zatím se nic nedělo. Nyní objevila informace, že připravuje na čtvrté čtvrtletí tohoto roku čipsety s názvem A3 a A4. Podotýkám, že není řeč o automobilech značky Audi, i když mají stejné označení. Firma ATI může zkombinovat vlastní videoakcelerátor v čipové sadě s procesorem Intel Pentium 4, protože jako první obdržela od Intelu licenci na procesorovou sběrnici tohoto procesoru.

Link: www.atitech.ca.

Diskuze (2) Další článek: Obrázky z Commandos 2: Men of Courage

Témata článku: , , , , ,