HW novinky: Computex ovládla VIA

Na právě probíhajícím veletrhu Computex uvádí nová řešení především VIA a některé novinky opravdu stojí za to. V dnešním článku se také podíváme na rekordmany v 3D Marku, zvukový čip s možností připojení soustavy reproduktorů 7.1 a někteří možná uroní i slzu - ze základních desek totiž pomalu vymizí některé klasické porty. Takže klik a jedem.

Daleko za oceánem probíhá jeden z největších veletrhů zaměřených na informační technologie – Computex 2002. Vystavují a své novinky představují všechny významné firmy hardwarového průmyslu. Nechybí mezi nimi ani VIA, která je vlastně na domácí půdě (Taipei je hlavním městem Tchaj-wanu). Možná i z toho důvodu směřuje směrem k zákazníkům a novinářům jedna novinka za druhou.

VIA C3

Představen byl gigahertzový procesor VIA C3, který je tak prvním modelem VIA s frekvencí překračující tuto magickou hranici. Uživatelé orientující se v hardwaru jistě namítnou, že 1 GHz je v dnešní době spíše nutné minimum a ani výkonově netrhají procesory C3 rekordy. Jistě, to všechno je pravda a VIA to sama dobře ví. Proto se také s nejnovějším C3 nesnaží soupeřit s konkurencí (Intel, AMD), ale spíše se zaměřuje na nízkou spotřebu a tepelné vyzařování. C3 je totiž vyráběn technologií 0,13 mikronu, což je právě jeden z hlavních předpokladů nízkého tepelného vyzařování. Uváděná spotřeba je 5,7 W, což znamená, že k chlazení lze použít obyčejný pasivní chladič. To procesor C3 přímo předurčuje k použití v tichých a kompaktních počítačích. Podceňovat také nelze patici Socket 370, pro kterou je C3 určen – její rozšíření je stále ještě obrovské a základní desky se Socket 370 jen tak z trhu nezmizí.

Zvukový čip budoucnosti?

Další neméně zajímavou novinkou je představení zvukového čipu Envy24HT, který by měla VIA integrovat do nově uváděných základních desek. Slova chvály na Envy24HT již nyní pějou firmy M-Audio, Imerge, JV Pronan a především TerraTec ProAudio, která vyrábí kvalitní a profesionální zvukové karty. Envy24HT je vlastně vícekanálový, 24bitový zvukový čip podporující vzorkovací frekvenci až 192 kHz. Podporuje 5.1 a 7.1 reproduktory a na dva vstupy nabízí 12 výstupů! VIA také myslela na hudební studia, pro která nabízí Envy24 s 12 vstupy, 12 výstupy a 36bitovým digitálním mixérem. Uvedení Envy24HT bylo podmíněno tlakem anglické konkurence, která již dříve uvedla nForce čip podporující kódování Dolby Digital v reálném čase. Zda-li se díky Envy24HT změní pohled na integrované audio, které je zatím stále spíše považováno za „méněcenné“, ukáže až čas.

Čipové sady do přehrávačů a herních zařízení

VIA se nejspíše řídila výše uvedeným heslem a představila čipovou sadu Apollo CLE266. Ta podporuje pokročilé multimediální technologie, jako dekódování DVD, videa atp.
Integrované grafické jádro podporuje AGP 8x, je 128bitové a obsahuje jednu pipeline schopnou aplikovat dvě textury v cyklu. Pro dekódovaní DVD videa jsou určeny funkce Motion Compensation a iDCT. Nasazována by měla být hlavně do kompaktních počítačů, stolních přehrávačů či herních zařízení

Kolik máte bodů?

Server www.vr-zone.com má svůj vlastní „tým maniaků“, kteří se snaží dostat co největší skóre ze známého programu 3DMark 2001. Podmínkou ke vstupu do týmu je skóre přesahující 13 000 bodů. Server můžete kontaktovat na e-mailové adrese visionary@vr-zone.com.

Aktuální pořadí

  1. Macci - 15888
  2. DJ - 15177
  3. Hiwayman - 15056
  4. GJTM8 - 14517
  5. Toofast - 14398
  6. Visionary - 13726
  7. Will - 13674
  8. Morkai – 13553

Zatím největší skóre 15 888 bodů bylo dosaženo na konfiguraci: Intel Pentium 4 1,6GHz@3063MHz, základní deska ABIT TH7-II, GeForce4 Ti4600@398/783, 128MB PC800 a Windows XP

Kdepak ty porty jsou?

Základní deska Abit IT7 již neobsahuje PS/2, paralelní a sériové porty (!!!) Místo této klasiky jsou vyvedeny čtyři USB porty standardu 2.0 a dva IEEE1394 porty. Vývoj jde kupředu a pro staré standardy již není místo – nebrečte a naučte se mít USB rádi. Co na to však říkáte? Koupili byste si Abit IT7?

Diskuze (1) Další článek: Aliens vs. Predator 2 - nový patch

Témata článku: , , , , ,