HW novinky: čtvrtý Athlon, třetí Kyro, dvě atakdále…

Minulých sedm dnů přineslo několik novinek, které zahřejí srdéčko příznivce nejednoho tábora. AMD uvedla Palomino - zatím jen mobilní, stolní verze má následovat prý za čtvrt roku. Intel má dnes představit nový procesor Intel Xeon a za týden staronový Intel Itanium. Videoakcelerátory se rovněž vyznamenaly, když své umění předvedla firma ATI na E3 a objevily se informace o připravovaném čipu firmy ST s názvem Kyro III.
Minulých sedm dnů přineslo několik novinek, které zahřejí srdéčko příznivce nejednoho tábora. AMD uvedla Palomino - zatím jen mobilní, stolní verze má následovat prý za čtvrt roku. Intel má dnes představit nový procesor Intel Xeon a za týden staronový Intel Itanium. Videoakcelerátory se rovněž vyznamenaly, když své umění předvedla firma ATI na E3 a objevily se informace o připravovaném čipu firmy ST s názvem Kyro III.

Athlon 4 je konečně tu!

Firma AMD uvedla po měsících dohadů, přání a tužeb procesor s původním kódovým názvem Palomino. Oficiální název je Mobile AMD Athlon 4 a jak napovídá název, jedná se o procesor pro notebooky a jiná mobilní zařízení. Procesor se v porovnání s původním Athlonem liší hlavně 52 instrukcemi navíc. Ty obsahuje příkazová sada 3DNow! Professional a jak se zdá, právě těmi 52 instrukcemi je to poprvé, co je procesor AMD kompatibilní s instrukční sadou SSE, která je obsažena hlavně v procesorech Intel Pentium III. Mobile AMD Athlon 4 je tedy prvním procesorem, kompatibilním jak s 3DNow! sadou firmy AMD, tak MMX a SSE firmy Intel.

Link: www.amd.com.

Nová čipová sada

Množí se zprávy o čipových sadách či případných základních deskách pro Intel Pentium 4, které však nemají podporovat stále relativně drahou RDRAM paměť, ale daleko levnější SDRAM PC133. Čipová sada dostala název Intel i845 s tím, že mají prý být dvě mutace, které se zatím označují písmeny A a B. Pozor ale na patici procesoru! Ta nebude typu Socket 423, jak bychom očekávali, ale nová typu Socket 478, která má postupně současnou patici Socket 423 vytlačit. Kromě této ígry v šáchmaty se objevila další kauzička, která je pro změnu opět spojena s procesorem Intel Pentium 4. Jedná se o čipovou sadu VIA P4X266. Vtip je v tom, že firma VIA Technologies stále ještě nedostala licenci na čipovou sadu pro procesor Pentium 4.

Link: www.intel.com.

Link: www.via.com.tw.

Nová grafická karta

Na veřejnost pronikly informace o novém videoakcelerátoru firmy ST s názvem Kyro III. Jeho interní takt má přesáhnout 150 MHz, má obsahovat hardwarovou T&L jednotku, čtyři renderovací jednotky, interní datovou šířku pro jeden pixel 32 bitů, dva (!) D/A převodníky pro dva výstupy (například pro dva monitory) a jedním VIDEO IN vstupem. Podporovat má kromě toho výstup na LCD displej a TV výstup. Sběrnicí má být AGP 4x s podporou SBA. To nejlepší nakonec – má podporovat SDR SDRAM nebo DDR SDRAM paměť kapacity 32, 64 nebo 128 MB. Vyráběn má být 0,18mikronovou technologií. Tedy k tomu se dá říct jen jedno – opět může být videopaměť větší, než hlavní RAM paměť počítače.

Link: www.st.com.

Nové základní desky pro Tualin

Několik výrobců základních desek již uvedlo základní desky pro Tualatin. Začíná se s nimi lehce trhat pytel. Nyní to je Gigabyte s modelem GA-6OXET. Je založen na modifikovaném čipsetu Intel i815EP (tzv. B-stepping). Může se mu klidně říkat modrý přízrak, protože chladič North Bridge obvodu čipové sady i patice procesoru mají modrou barvu. Velmi podobnou základní desku pod názvem TUSL2 má v nejbližší době představit firma Asustek. Ta se nezaměřila na modrou barvu, ale na vlastnosti. Sice má jejich základní deska jen tři DIMM sloty, zato má IDE RAID řadič.

Link: www.gigabyte.com.tw.

Link: www.asus.com.tw.

Jaká grafika bude v Nintendo Gamecube?

Výrobce videoakcelerátorů ATI představila na E3 (Electronic Entertainment Expo) v Los Angeles svou představu akcelerátoru pro Nintendo Gamecube. Jeho název má být „Flipper čip“. Má se jednat spíš o grafický procesor než jen o „hloupý“ videoakcelerátor.

Link: www.ati.com.

Ach ty paměti…

Značkoví výrobci RAM paměťových modulů se opět bijí v prsa, který z nich je nejlepší. Někteří směřují své hrdinské činy do rychlosti (např. Muschkin a jeho zrychlená DDR SDRAM paměť na PC2400), jiní opětovně upozorňují, že snížili ceny svých DDR SDRAM pamětí (resp. paměťových modulů DDR DIMM) typu PC2100 na úroveň klasických DIMM modulů PC133 (firma Micron nebo Crucial). Uvidíme, jak dlouho je to bude bavit. Značkové paměti jsou totiž pěkná věc, ale málokdo je mezi hráči či přetaktovávači kupuje. Jedinou výjimkou jsou superrychlé moduly (PC150 nebo PC166 v případě DIMM modulů nebo zmíněná PC2400 nebo PC2700 v případě DDR DIMM modulů).

Link: http://www.muschkin.com.

Link: www.micron.com.

Link: www.crucial.com.

Intel Xeon na scéně

Dnes by měl být představen procesor Intel Xeon, což má být dvouprocesorová varianta současného Intel Pentium 4 procesoru. Ten měl být představen již 8. května, ale nestalo se tak pro blíže nespecifikované problémy s pouzdrem. Doposud se procesory s přívlastkem Xeon dávaly většinou do serverů, Intel Xeon však je koncipován jinak. Najde proto určení v nejvýkonnějších pracovních stanicích x86 světa. Snad první pracovní stanicí má být Dell Precision 530. Procesory se zřejmě budou prodávat po dvou, protože pokud bude někdo potřebovat jen jeden takový procesor, koupí si klasické Pentium 4, pokud si ještě předtím nekoupil AMD Athlon. Intel má kromě toho zhruba za týden představit procesor Intel Itanium. Mám pocit, že se Intel od nynějška na měsíc až dva upředstavuje.

Link: www.intel.com.

Váš názor Další článek: Prach v počítači - jak na něj? 1. část

Témata článku: , , , , , , ,