HW novinky: DDR SDRAM s taktem 533 MHz

Minulý týden probíhal v duchu pohledů do budoucnosti. New York hostil veletrh PC Expo (TechXNY), kde si kdejaký výrobce přiložil své polínko do ohně, přihřál svou polívčičku. Vedle Intelu s procesory Tualatin (tentokrát i mobilní verze) se předvedly i další. Budoucnost věští AMD s procesory rodiny Hammer, Barton a dalšími.
Minulý týden probíhal v duchu pohledů do budoucnosti. New York hostil veletrh PC Expo (TechXNY), kde si kdejaký výrobce přiložil své polínko do ohně, přihřál svou polívčičku. Vedle Intelu s procesory Tualatin (tentokrát i mobilní verze) se předvedly i další. Budoucnost věští AMD s procesory rodiny Hammer, Barton a dalšími.

DDR SDRAM s taktem 533 MHz
Standardizační organizace JEDEC přijala předběžnou verzi pamětí DDR-II SDRAM. Ta se má dočkat masové produkce v roce 2003 (neboli za dva roky). Vzorky této nové podoby DDR SDRAM paměti mají být k dispozici v roce 2002. Současné DDR SDRAM paměti ve formě DDR DIMM modulů disponují taktem 200 nebo 266 MHz, nové verze DDR-II mají mít takt od 400 do 533 MHz. Všechny tyto kmitočty jsou pochopitelně dvojnásobkem nominálního taktu (zvýšení díky DDR technologii). V samotném označování bude pokračovat onen zmatek díky rozdílnému způsobu v porovnání s SDRAM pamětí. Tam se modul označoval pomocí taktu (např. PC133 SDRAM DIMM), kdežto u DDR SDRAM zvítězilo označování špičkovým průtokem při použití 64bitového modulu. Díky tomu je DDR SDRAM 200 MHz označována jako PC1600 a 266 MHz jako PC2100. Nově budeme mít PC3200 při 400 MHz taktu a PC4300 při taktu 533 MHz. Specifikace DDR-III má následovat v letech 2004 až 2005.

Link: JEDEC http://www.jedec.org.

Pevné disky IDE překonávají samy sebe
IDE disky mají doposud dvou pevně stanovenou hranici, po kterou mohou růst. Do minulého týdne měla tato hranice kapacitu 137,4 GB. K této hranici se již některé disky přiblížily (100 GB), jiné při použití již vyráběných ploten by ji i překročily. Výrobci pevných disků Maxtor a Seagate a mnoho dalších firem v komisi ANSI T13 prosadili zvětšení adresové hranice z dnešních 28 na 48 bitů adresy. Největší kapacita pevného disku tedy podle této specifikace bude 150.994.944 GB. Dnes vypadá toto číslo příšerně velké, ale to v době pevných disků kapacit 40, 52 a 80 MB bylo 1 GB také. Výhodou nové specifikace je kromě jiného, že je beze zbytku použitelná i v připravovaném standardu Serial ATA s přenosovou rychlostí 150 MB/s. Další hranicí tedy již nebude vlastní pevný disk, ale operační systémy s adresovou hranicí 32 bitů. Mezi takové patří nejen dnešní Wokna, MacOS, OS/2 a další, ale rovněž 64bitový MS Windows, určený pro procesor Tualatin. Inu – bude ještě veselo.

Link: ANSI T13 http://www.t13.org; Maxtor www.maxtor.com; Seagate www.seagate.com.

Intel pohlcuje procesory Alpha
Toto je snad nejméně očekávaná novinka týdne, která se možná již nyní může nazvat bombou roku. Intel se dohodl s firmou Compaq o dlouholeté budoucí spolupráci, v rámci které budou postupně nahrazovány všechny procesory od určitého výkonu procesory Intel Itanium. Díky tomu přestane v několikaletém časovém horizontu Compaq vyrábět počítače s procesory Alpha a MIPS. Vývojový tým procesoru Alpha přejde v budoucnu pod Intel.

Tento skutek vyvolal obrovskou vlnu nevole až odporu vůči firmě Compaq. Ta však nechce riskovat, že přijde o zákazníka, proto přechod rozplánovala tak, aby se přecházelo postupně a jedině v tom případě, kdy to bude pro zákazníka přínosem. Jako náhradu za procesory Alpha rozhodně nebude současný procesor Itanium, ale některý z jeho potomků.

Kuriózní na celé situaci je z některého pohledu drobnost – procesory Alpha mají kromě jiných i sběrnici EV67. Právě tu si vybrala firma AMD a od Compaqu ji licencovala. V rámci smlouvy Compaqu a Intelu přechází i řada patentů na Intel, mezi nimi i tato sběrnice. Teoreticky tedy může Intel začít konkurovat firmě AMD i na jeho vlastním písečku a vyrábět procesory pro Socket A. Z tohoto mráčku ale pršet nebude, Intel se hodlá věnovat jiným segmentům trhu. Oblast AMD tedy zůstane pro Intel nedotčenou krajinou.

Link: Compaq www.compaq.cz; Intel www.intel.com.

AMD rovněž chystá 0,13mikronovou technologii
Podle posledních zpráv firma AMD chystá přechod na 0,13mikronovou technologii do půl roku, maximálně za rok. Pokud to přeložím do konkrétních čísel – v prvním pololetí příštího roku se má objevit procesor Thoroughbred s taktem přes 2 GHz (tedy obchodní název Athlon), o čtvrt roku později (tedy pravděpodobně druhé čtvrtletí 2002) to bude Appaloosa s taktem nad 1 GHz (tj. obchodní název Duron). Druhé pololetí roku má spatřit světlo světa procesor s kódovým názvem Barton (0,13mikronová a SOI technologie). Tento budoucí Athlon bude nad 2 GHz, ale přesnější číslo se zatím neví. Za rok a půl má firma AMD představit její první 64bitový procesor x86 s kódovým názvem Hammer (ClawHammer, EdgeHammer). Rovněž zde bude použita 0,13mikronová technologie současně s SOI (silicon on insulator). Bude to vlastně první 64bitový procesor x86, protože Itanium firmy Intel vlastně není x86 hardwarově kompatibilní procesor a ani Intel jej za přímého následníka x86 procesorů nepovažuje.

Link: www.amd.com.

Mobilní Pentium 4 bude. Tualatin také.
Firma Intel má představit mobilní verzi procesoru Tualatin (neboli Pentium III vyráběné 0,13mikronovou technologií) ve třetím čtvrtletí tohoto roku s taktem až 1,13 GHz.Přesně za rok již bude k dispozici verze s taktem 1,33 GHz. Současně s tímto modelem uvede Intel za necelý rok (tedy v prvním čtvrtletí) mobilní verzi procesoru Pentium 4 s taktem 1,5 až 1,6 GHz. Za rok má být k dispozici verze až na 1,7 GHz. Tento takt dnes používá jen Pentium 4 a navíc jako nejrychlejší procesor x86. Panečku, to budou notebooky, to se na nich budou prímově hrát hry!

Link: www.intel.com.

Váš názor Další článek: Gods: Bohové z dávných časů

Témata článku: , , , , , ,