HW novinky: drobeček na hraní po síti

Pořádáte často dlouhé LAN párty a dlouhou dobu už hledáte sestavu, kterou byste mohli bez obav nosit neustále s sebou? Na drobečkovi jménem U-tron LAN Gear můžete krom hraní třeba i kódovat své domácí video do nového DivX5! Nebo vás spíš zajímá, jakou novinku nedávno představila společnost Hitachi?

U-tron LAN Gear ES – malý, ale šikovný
Nejste-li zatvrzelými flegmatiky, zřejmě už vás někdy napadlo zahrát si nějakou oblíbenou hru po síti s podobně „postiženým“ kamarádem-pařanem. Určitě vás ale časem omrzela nutnost neustále přenášet těžkou bednu s ještě těžšími vnitřnostmi od domu k domu a raději jste dali přednost komfortu před zábavou z multiplayerového hraní. Brzo už takové ústupky nebudou nutné, na trh totiž přijde sestava zvaná U-tron LAN Gear ES, která už slůvkem LAN ve svém názvu symbolicky poukazuje na fakt, že své nejčastější využití najde v domácnostech pravověrných fandů častých adrenalinových LAN párty.

Hliníkový mazel, kterému pod kapotou buší elektronkové srdce rychlostí 2,2 GHz, disponuje základní deskou na bázi řešení od Intelu a grafikou pod vedením výkonné GeForce3 Ti 500 od nVidie. Víc jak dvougigahertzové Pentium 4 s jádrem Northwood osedlává celkem 256 MB rychlých RDRAM pamětí (jejichž další vývoj Intel paradoxně nedávno zastavil) a s největší pravděpodobností také 20 GB pevný disk od společnosti Maxtor. Co však činí U-tron LAN Gear opravdovou pochoutkou pro všechny ty z vás, kteří pro časté cesty jakéhokoli druhu potřebují skutečně mobilní herní řešení, je jeho celková váha, která se vším všudy činí asi třicet procent váhy průměrné počítačové sestavy obvyklého „vzrůstu“. Díky skvělé architektuře a vhodně rozmístěným komponentám navíc oproti „plnohodnotnému“ 2,2 GHz Pentiu 4 ztrácí jen nepatrná promile až procenta výkonu a prakticky nedochází k tomu, že by se například delším používáním přehřál (mimoto Pentia4 jsou známá tím, že sama dokáží velice dobře zabránit samozničení).

I tady ovšem platí ono známé „důvěřuj, ale prověřuj“ – pokud je totiž U-tron na jedné straně šikovným a co se transportu týče velice mobilním řešením, pak v případě možného budoucího upgradu značně pokulhává. Odpustit si budete muset například RAID disková pole či SCSI řadič – jediné, čím vás jeho designéři obšťastní, bude pravděpodobně jeden volný PCI slot, což v době, kdy pět či šest PCI slotů na desce není žádnou výjimkou, vyzní až komicky.

Hitachi vás zchladí vodou
Společnost Hitachi začně pravděpodobně koncem roku šířeji komerčně prosazovat své chladící řešení na bázi vody, které v současné době využívají pouze velké superpočítače a servery. Očekává, že během několika let ovládne chlazení vodou většinu trhu, kterou v současné době ovládá tradiční chlazení vduchové – voda má totiž tu výhodu, že dokáže udržet daný systém při životě až o 70% déle. Je navíc méně hlučná a fakticky nenáročná na provoz. Na druhou stranu se ovšem musí skrz vnitřnosti notebooku proplétat v úzkých kovových trubicích, které, jak mnozí víme, mají tendenci korodovat. Hitachi však i přesto věří, že se jim jejich start v oblasti chlazení notebooků vydaří – jako o život ostatně podepisuje licenční smlouvy s nejrůznějšími výrobci z celého světa. A co vy – máte chuť svůj počítač chladit vodou? (což mi mimochodem připomíná jednu expozici na loňském INVEXu, kde rybky a vodní rostliny proplouvaly vnitřnostmi fungujícího PC ponořeného do hloubi akvária)

Ve zkratce aneb buďte vždy v obraze…
Microsoftu už dochází trpělivost. Když byl na něj v souvislosti se soudní pří, kterou vede proti devíti státům unie, vyvíjen nátlak, aby uveřejnil zdrojové kódy svého operačního systému Windows, rozhořčeně vzkázal, že bude-li to nutné, skončí s jeho distribucí. Další soudní sezení je naplánováno na 11. března.Takřka 1 milion a 700 milionů vynesla úterní dražba speciálních doménových jmen v národní doméně .cz, která se konala v pražském Kongresovém centru. Nejdražší doménou se přitom stalo cd.cz, za nějž nový majitel zaplatí celých 175 tisíc – ani další atraktivní doménová jména ale nebyla obrazně řečeno „za babku“ – cena většiny z nich naopak neklesla pod 100 tisíc korun českých.Intel v souvislosti s uvedením dalších svých procesorů na trh půjde dolů s cenami. Stane se tak pravděpodobně v půli dubna a ke konci května, jeho procesory přitom zlevní asi o 30 procent. Připomeňme, že poměr vlivů procesorů AMD a Intel na trhu činí asi 0.25.

Pátá verze populárního dekódovacího a enkódovacího rozhraní DivX je konečně na světě. Oproti svému staršímu bratříčkovi nabízí rychlejší a kvalitnější kompresi, zpětnou kompatibilitu či optimalizaci pro procesory společnosti AMD. Kdy asi filmoví distributoři zareagují podobně jako sdružení hudebních vydavatelů na parazita jménem Internet? :-)

Diskuze (2) Další článek: Patch pro Disciples II

Témata článku: , , , ,