HW novinky: Linux pro PS2

ATi představila svá želízka v ohni pro rok 2002 - čipy Radeon 8500 XT a R300, vlastníci konzole PlayStation se konečně dočkají pořádného operačního systému - dostanou k němu navíc 40GB pevný disk a PCčka opět zachvátila pravidelná infekční viróza. Další novinkově zajímavý týden za námi.
ATi představila svá želízka v ohni pro rok 2002 - čipy Radeon 8500 XT a R300, vlastníci konzole PlayStation se konečně dočkají pořádného operačního systému - dostanou k němu navíc 40GB pevný disk a PCčka opět zachvátila pravidelná infekční viróza. Další novinkově zajímavý týden za námi.

Po společnostech AMD a nVidia oznámil svůj výrobní plán pro rok 2002 konečně i nejvýznamnější rival nVidie, kanadská ATi. Potvrdily se tak předpoklady, že se tento výrobce bude i v novém roce držet své úspěšné řady karet Radeon a místo prosazování nové obchodní značky raději podpoří dolaďování stávajích produktů. Grafické karty označené R300, jimž se také často říká Radeon 3, by měly spatřit světlo světa přibližně ke konci jara tohoto roku - Radeon 8500 XT naproti tomu bude uveden na trh již dříve, konkrétně prý při příležitosti březnového CeBITu a to z toho důvodu, že se jedná o vylepšenou mutaci známého Radeonu 8500.

Čip R300, do nějž ATi vkládá největší naděje v souvislosti s konfrontací svých produktů s konkurenčními čipy nVidie, by měl podporovat dekódování a dokonce i kódování MPEG1, 2 a 4, nabídne dva RAMDAC převodníky a 350MHz jádro. Na výrobní lince bude osazován až 256MB rychlých DDR pamětí (mluví se dokonce až o 400MHz). A podle dostupných informací by právě R300 mohl být první vlaštovkou ze stáje ATi podporující DirectX verze 9. Vzhledem k dosavadním zkušenostem s její politikou se ale dá předpokládat, že ze strany ATi bude velký důraz kladen především na přehršel podpory multimedií (tzn. známé komplety All-in-wonder, implementace TV tuneru, dekódování videa apod.) než na nějaké rizikové experimentování s hrami (s nímž si navíc prostřednitvím týden co týden chrlených Detonátorů dostatečně pohrává nVidia).

Informace zajímavá pro všechny vlastníky konzole PlayStation 2 k nám před nedávnem dorazila z centrály jednoho z nejvýznamnějších producentů elektroniky, společnosti Sony. Ta oznámila, že na jaře začne v Japonsku prodávat komplety pro instalaci operačního systému Linux do jejich zmíněné konzole PlayStation 2. Balíček bude kromě instalace samotného systému obsahovat také 40GB interní disk a USB myš a klávesnici. Za cenu přibližně 7 tisíc korun si jej budeme moci zakoupit i v našich obchodech (pravděpodobné uvedení kitu na český (evropský) trh je stanoveno na červen tohoto roku), přičemž kvůli dovozním přirážkám pravděpodobně tuzemská cena linuxového balíčku ještě o něco málo převýší cenu udávanou pro celou západní Evropu. Zvláštní je, že i ona oficiálně oznámená "evropská" cena 215 dolarů značně překračuje hodnotu 183 dolarů, za něž bude možné zmíněný pack nakoupit v zemi jeho původu. Otázkou tedy zůstává, zda kombinace PS2 - Linux v ceně kolem 500 dolarů může "dotovanému" Xboxu za "pouhých" 300 dolarů.

Snad budou PSXkoví Linuxáři ušetřeni alespoň nekončících vln dotěrných červů, kteří se s neobyčejnou vytrvalostí šíří snad do všech existujících emailových adres světa. Během uplynulého týdne, konkrétně v jeho první polovině se k těm stávajícím přidal W32.Myparty@mm šířící se v emailové adrese nadepsané "New photos from my party!". Jistým uklidněním pro ty z vás, kteří neodolali pokušení a přiložený soubor spustili, může být fakt, že se aktivuje pouze mezi 24. a 29. lednem. Vzhledem k potenciální možnosti výskytu četných mutací tohoto viru je ovšem dobré mít se stále na pozoru.

Poslední novinkou tohoto týdne jsou zlevňující paměťové moduly (vida, někdo tam nahoře vyslyšel mé minulé hořekování nad neustále stoupajícími cenami pamětí), které doufejme naznačují trend, jímž se budou ceny výrobců a distributorů ubírat v příštích týdnech. Významnější zlevňění se ovšem dá pravděpodobně očekávat pouze v případě vyprodávaných zastaralých SDRAM modulů - naopak v případě DDR ři dokonce RDRAM pamětí není v současnosti otázka poklesu cen příliš aktuální. Vlastníte-li starší konfiguraci bez možnosti osadit svůj motherboard DDR pamětmi, máte teď o důvod víc s plánovaným upgradem ještě chvíli posečkat.

Diskuze (1) Další článek: Star Wars: Galactic Battlegrounds - AoE2 v jiném kabátě

Témata článku: , , , ,