HW novinky: Mega Works na trhu

Víte, že některé japonské Xboxy likvidují přehrávaná CDčka? Nebo že víc jak milion domácích počítačů pomáhalo v nalezení vakcíny proti anthraxu, jedné z nejaktuálnějších hrozeb lidstva? Přečtěte si o tom v dnešních novinkách ze světa počítačů a výpočetní techniky.

Xbox se chystá do Evropy – bude nám taky ničit CDčka?
Měsíc před oficiálním uvedením Xboxu na trhy v Evropě se v Japonsku vyrojily pro Microsoft nepříliš příjemné problémy. U víc jak stovky jeho konzolí si totiž zákazníci stěžovali na „škrábání“ CDček mechanikou. Řada z nich přitom přehrávané nosiče likvidovala tak efektivně, že už nadále nebylo možné je použít. Microsoft si tak mohl poprvé v praxi vyzkoušet, jak budou zaměstnanci jeho hotlinky reagovat na podobné potíže zákazníků. Podle dostupných informací technická podpora softwarového giganta opravy a výměny Xboxu vyřizuje bez čekání v horizontu několika dnů – často přitom ale zasahuje do vnitřností systému (tj. že konzoli nejen opraví, ale i upraví), o čemž už vlastníka konzole neinformuje. Věřme, že evropská verze nové microsoftí konzole podobnými problémy trpět nebude.

Domácí uživatelé pomáhali v boji proti anthraxu
Přibližně půl druhého milionu domácích počítačů bylo zapojeno do programu na nalezení potenciálního léku – vakcíny proti nákaze anthraxem, který se loni v souvislosti s teroristickými útoky na Spojené státy stal hlavní událostí roku většiny severoamerických medií. Výsledkem je asi 300 tisíc vzorků nejrůznějších chemických sloučenin, které britští vědci nedávno předali zástupcům americké a britské vlády, z nichž přibližně 12 tisíc údajně patří mezi nejpravděpodobnější kandidáty na hledaný lék. Na jejich nalezení přitom pracovaly počítače z celkem 215 zemí včetně dvou ve Vatikánu – všech víc jak milion domácích stanic tak během 24 dnů trvání výzkumu testovalo asi 3,5 miliardy molekul. Výzkumníci doufají, že finální vakcína by měla světlo světa spatřit za dva až čtyři roky, což je v oblasti farmaceutiky neobvyklé – tato procedura totiž často vědcům zabere i deset let. Graham Richards, profesor chemie na Oxfordské univerzitě k projektu společeného výzkumu tisíců počítačových stanic dodal: „za použití tradičních metod by nám podobný projekt zabral několik let, takhle jsme měli k dispozici neuvěřitelnou výpočetní sílu…“

Mega Works 510D – nejlepší zvuk od Creativu
Zvukoví mistři z Creative Labs začnou co nevidět i na český trh chrlit první kousky své nové reproduktorové řady Mega Works. Model 510D nabízí plně digitální šestikanálový zvuk (zprostředkovaný prostřednictvím digitálního kabelu vedoucího ze zvukové karty do subwooferu sestavy), pět hmotných satelitů (každý o váze asi 0,5 kg) a výkonný subwoofer (150 W při hmotnosti kolem 9 kg). Svým masivnějším pojetím a šikovnými přizpůsobitelnými úchyty má navíc ambice usadit se i v doupatech náročnějších hráčů či posluchačů. Jedinou oblastí, v níž Mega Works pravděpodobně nezabodují, je tak ozvučení rozměrově většího pokoje – například v případě, že si chcete svůj DVD film užít na velké obrazovce ve svém obýváků. V takové situaci vám ale kvalitou stoprocentně nevyhoví pravděpodobně žádná dostupná reprosestava – jediné, co tak můžeme Creativu na Mega Works reálně vytknout je, že se svým plně digitálním řešením přišel až teď.

Mega Works Mega Works

Ve zkratce…
Společnost Sony začala přijímat objednávky na Linux kit pro svou konzoli PlayStation 2. Jeho cena byla oproti původním předpokladům snížena na 200 dolarů, přičemž první kousky nové sady by měly výrobní prostory opustit 22. května. Nakolik Sony tímto svým pionýrským krokem vzbudí zájem linuxářů o PSX či psxkařů o linux, toť otázka…

Eximpo, producent CD-R značky Multidisc a nejvýznamnější český hráč na poli prodeje nahrávatelných CD, údajně připravuje výrobu DVD-R disků. Podle magazínu cdr.cz by jejich cena neměla překročit hranici 5 euro. Pokud se tedy tato domněnka potvrdí, dočkáme se na českém trhu konečně cenově dostupných DVD-R.

Váš názor Další článek: Stránky Duke Nukem: Manhattan Project

Témata článku: , , , , , , ,