HW novinky: myška do kapsy

Notebook bez vlastního zdroje – hloupost nebo dobrý nápad? NV30 – bude GeForce 5 – první informace už jsou na světě a vypadají víc než slibně. NVidia nemá na licenční poplatky pro Intel, stejně jako Disney na Medvídka Pů. A v americkém Bostonu odzvonilo záškoláctví. Chcete vědět proč?

ECS i-Buddie – váš mrňavý kamarád

Společnost ECS nedávno uvedla na trh zdánlivě šílený kus hardwaru – notebook bez vlastního zdroje napájení. Notebook, který tím pádem není možné používat ani na cestách, ani na nudných a nekonečných rodinných narozeninových párty v zatuchlých pajzlech ani nikde jinde, kde jej není možné připojit ke zdroji. Jakými výhodami se tedy zařízení, jež si v podstatě nezaslouží ani přídomek „přenosné“, může chlubit?

I-BuddieV prvé řadě je to okouzlující kompaktnost, která z produktové řady i-Buddie činí jedny z nejsympatičtěji vyhlížejících notebooků. Všechny z nabízených počítačů jsou navíc po tvarové stránce velmi tenké a díky své hmotnosti (2,3 resp. 3,2 kg) se i pohodlně přenášejí. Druhou významnou výhodou DeskNote řešení společnosti ECS je bezkonkurenční cena, která se v případě nejslabšího z rodinky jejích produktů, i-Buddie A900, pohybuje okolo 24 tisíc korun, což je částka, za níž sotva seženete nějaké mnohakilogramové bazarové Pentium. A900 přitom rozhodně není žádným kancelářským ořezávátkem – disponuje 128 MB RAM, 10 GB diskem, síťovou kartou, modemem, integrovanou grafickou a zvukovou kartou, a na 14,1“ displeji dokáže zobrazovat v rozlišení 1024x768 px. Jediným vroubkem na kráse je jí bohužel nepříliš věhlasný procesor 1 GigaPro Mobile. Verze A901 a A928 jsou naštěstí vybaveny inteláckým Celeronem, resp. Pentiem 4.

NV30 – GeForce 5 nebo něco úplně jiného?

Internetem včera jako kulový blesk profičely stručné charakteristiky nového nvidiáckého čipu NV30, jež by se měl s největší pravděpodobností stát nástupcem současné GeForce 4. Srdce vyráběné 0,13 mikronovou technologií mu bude tepat rychlostí 450MHz a paměti 375 MHz (v DDR tedy 750 MHz). Skvělou zprávou pro všechny, kteří nVidii vytýkají zneužívání dominantního postavení na trhu k technologické stagnaci, je jistě fakt, že jejich nový čip bude plně podporovat vymoženosti nové deváté verze rozhraní Direct X. O NV30 je dále známo, že přinese 2x Z-buffer, 8 jednotlivých pipelines, bude podporovat AGP8x a konečně využije know-how, které nabyla při akvizici (a následném zadupání do země) legendární 3Dfx. Zda nakonec půjde o GeForce 5 či nomenklaturně úplně jiný produkt, na to si budeme muset počkat ještě zřejmě velmi dlouho.

NVidia odmítá platit Intelu za čipsety

nVidia nebude zatím vyrábět základní desky osazené vlastním čipsetem nForce pro procesory od Intelu a omezí se výhradně na kousky od konkurenčního AMD. Důvodem je údajně fakt, že Intel chce za každý dvacetidolarový čipset 5 dolarů jako licenční poplatek. Spekulanti krátce po získání této informace dokonce z uvedených obchodních podmínek Intelu vyvodili zajímavý logický závěr, že Intel tímto způsobem úspěšně bojuje proti zlevňování základních desek. Jak a proč by pro něj něco takového ale bylo výhodné? (pokud nebereme v úvahu vysoké poplatky za licence)

Ve zkratce…

V americkém Bostonu začali policisté proti častému záškoláctví zkoušet nové speciální mobilní telefony (od Nextel Communications) schopné stahovat nejrůznější data jako třídní rozvrh či telefonní čísla rodičů. Tříčlenné hlídky dohlížející na správnou docházku Bostonských výrostků tak mohou záškoláctví postihovat mnohem důsledněji než dříve, kdy údaje o 63 tisících studentech nosili v bichli velikosti Zlatých stránek.

Český Telecom, dominantní český poskytovatel telefonních služeb, zřejmě do voleb nepozná svého nového majitele. Pokud by i nadále zůstal v rukou státu, mohlo by se stát (a zřejmě by se tak i stalo), že by prošel plnou liberalizací trhu ještě před svou privatizací. Co mu pak asi vláda nadělí za bonbónek, aby ho zatraktivnila pro zahraniční investory? Že by nějaký další monopolek?

Disney nedávno vyhrál bezprecedentní soudní při, v níž žaloval společnost Video Pipeline z neplacení licenčních poplatků. Zábavnímu molochu se nelíbilo, že v Pipeline streamovali a prodávali ukázky z jeho filmu po Internetu, přestože se jejich původní společná dohoda vztahovala pouze na neinternetové vysílání. Kdyby si Disney raději zametl před vlastním prahem – na krku má totiž pořád ještě nařčení vlastníků autorských práv k Medvídkovi Pů, kteří si stěžují, že jim Disney už 19 let neplatí licenční poplatky. To je náhoda, že si vzpomněli zrovna teď :-).

Diskuze (2) Další článek: Další nové obrázky ze Star Trek: Elite Force 2

Témata článku: , , ,