HW novinky: nové procesory

V novinkách tohoto týdne se dozvíte především o plánech Intelu a AMD, o nové základní desce od ASUSu s podporou DDR pamětí, dvou nových deskách od MSI, nové verzi kancelářského balíku Office od Microsoftu a nové betaverzi Detonátorů.
V novinkách tohoto týdne se dozvíte především o plánech Intelu a AMD, o nové základní desce od ASUSu s podporou DDR pamětí, dvou nových deskách od MSI, nové verzi kancelářského balíku Office od Microsoftu a nové betaverzi Detonátorů.

Athlon 1,33 GHz & Palomino 1533 GHz
Na našem trhu se v nejbližší době objeví nový a zřejmě i poslední procesor Athlon. Jeho frekvence, jak již název napovídá je 1,33 GHz. AMD se však na odchod Athlonu náležitě připravilo. Za jeho nástupce si vybralo s kódovým označením Palomino. Palomino se bude vyrábět pomocí 0,18 mikronové technologie a jeho L2 Cache bude neuvěřitelných 512 Kb. Výroba pro běžnou veřejnost se datuje na třetí čtvrtletí tohoto roku.

Link: http://www.amd.com.

Reakce Intelu
Intel na nový procesor od AMD reagoval ohlášením nového PIII s kódovým označením Tualatin. Tyto procesory by měly vyplnit pomyslnou cenovou díru mezi starými PIII a P4. Budou se vyrábět ve dvou verzích taktovaných na 1,13 a 1,26 GHz. Objevit by se měly někdy okolo letošních prázdnin.

Link: http://www.intel.com.

Nový motherboard od ASUSu
Nový motherboard od firmy ASUS určený pro procesory Athlon a Duron s podporou DDR pamětí, které jsou o poznání levnější než Intelovské RAMBUS se bude jmenovat ASUS A7V266. Chipset bude samozřejmě VIA KT266 a měl by podporovat i Athlony nad 1,3 GHz. Bude mít dvě paměťové banky pro DDR paměti o maximální velikosti 2 GB a tři SDRAM banky s maximální velikostí paměti 3 GB. Samozřejmě nebude chybět ani AGP slot, pět slotů PCI, jeden AMR, ATA/100 řadič a PROMISE ATA/100 RAID řadič. V některých verzích se může vyskytnout ještě integrovaná zvuková karta od C-media s podporou šesti reproduktorů.

Link: http://www.asus.com.tw.

Nové Office
Před nedávnem jsem v HW novinkách psal o připravovaném operačním systému Windows XP a kancelářském balíku Office XP od společnosti Microsoft. A vidíte to, do vydání první stabilnější betaverze Windows ještě uplyne spousta času a nové Office se již každou chvíli objeví na našem trhu. A co vlastně nová Office přinášejí? Především je to nový Word, Excel, Access, PowerPoint, Outlook a FrontPage. Jaké jsou však změny oproti Office 2000 zatím nikdo neví.

Link: http://www.microsoft.com.

Nové betaverze Detonátorů
Před nedávnem se objevily nové betaverze ovladačů zvaných Detonátory. Tvůrcem těchto ovladačů je firma nVidia. Poslední oficiální ovladače jsou 6.50. Na světlo světa se však dostaly i mnohé jiné. Sice ne tak výkonné, ale obsahují vždy něco nového. S železnou pravidelností se objevují nové verze z řady 6, 7, 10 a teď přátelé i 11. Pokud si nějaké z těchto ovladačů přejete vyzkoušet, není nic jednoduššího než vyzkoušet link umístěný pod tímto článkem.

Link: http://www.3dchipset.com/beta/nvidia/.

Nové VIA 4 IN 1
Pokud vlastníte Windows 2000, základní desku s chipsetem VIA KT133A a ještě pořád máte problémy s řadičem ATA/100 či jiným integrovaným řadičem na základní desce, jásejte. VIA konečně dokončila své nové ovladače tentokrát ve verzi 4.29. Ty kromě jiného mají ještě doladěn ovladač DMA. Ačkoliv jsou již ovladače hotové, ještě asi chvíli potrvá než se objeví link na oficiální stránce.

Link: http://www.viahardware.com.

Motherboardy od MSI
Chcete si koupit procesor Duron či Athlon? Chcete preciznost, stabilitu a kvalitu? Jsou pro vás motherboardy ASUS příliš drahé? Žádný problém. Existuje přece ještě jedna firma vyrábějící skvělé a stabilní motherboardy a ještě ke všemu za nižší cenu než ASUS. Před nedávnem byly vypuštěny do prodejní sítě dva nové kousky využívající chipset VIA KT133A. Jmenují se K7T TURBO a K7T TURBO-R. Obě základní desky mají šest PCI slotů, tři paměťové banky, 4 USB konektory, integrovanou zvukovou kartu, podporu procesorů až do 1,3 GHz a co je hlavní ATA/100 řadič. Jaké má ale význam písmenko R v názvu druhé desky. Je jím RAID řadič, integrovaný na desce, funkční v módech 0 a 1. RAID řadič dokáže jakoby proměnit dva rozdílné disky v disk jeden. Máte-li dva 30 GB disky, díky RAID řadiči budete mít jeden 60 GB. RAID však není jen radost a tak i tahle vychytávka má své mouchy. V případě že jeden z disků havaruje, ztrácíte všechna data i z disku druhého. To samé se může stát i v případě že se na jednom z disků objeví nějaké vadné sektory. Na závěr této novinky ještě doporučuji v případě zájmu koupit dva disky stejné značky i modelové sady. Disky jiných značek by si totiž nemusely „rozumět“.

Cena za TURBO verzi: cca 5800 Kč.

Cena za TURBO-R verzi: cca 6350 Kč.

Link: http://www.msi.com.

Diskuze (1) Další článek: Screenshoty: From Dusk Till Dawn

Témata článku: , , , , ,