HW novinky: Problémy s GeForce 2 MX

Stejně jako v uplynulých týdnech, jsme tu i dnes s přehledem novinek z oblasti hardware. Co se může stát když si koupíte neznačkovou grafickou kartu s chipem GeForce 2 MX, jakou nám Diamond kutí novou grafickou kartu, kdo další začal vyrábět 52x rychlostní mechaniky CD-ROM či jaké motherboardy si pro nás připravil ASUS.
Nový problém s GeForce 2 MX
Majitelé značkových MXek si jistě oddychnou, když řeknu že jich se tento problém netýká. A o co vlastně jde? Nový problém, který se vyskytl při testování těchto levných a výkonných grafických karet se vyskytuje při práci s motherboardy, které mají chipset VIA. Přesněji VIA APOLLO KT133 což je chipset který se osazuje do motherboardů pro nové Athlony (Thunderbirdy) a Durony. Problémem je nekontrolované zamrzání počítače a objevování se modrých obrazovek pokud hrajete hru pod OpenGL či Direct3D. V soft módu je vše v pořádku, ale zase nemůžete využít všechny nové funkce grafické karty. Protože se značkovými modely se nic takového nestalo, usuzuje se, že problém je v neznačkových kartách. Díky absenci flash rom je tento problém zatím největší, jaký se vyskytl. Na deskách s BX chipsetem bylo mělo být vše v pořádku.

CD-Rom MSI StarSpeed MS-8152
Po dlouhé době se konečně další firmě podařilo vyrobit bezproblémovou 52x rychlostní mechaniku CD-ROM. Na předním panelu naleznete výstup na sluchátka, LED diodu označující činnost či nečinnost mechaniky, tlačítko pro vysunutí a zasunutí a nakonec velmi užitečnou díru pro ruční vysunování. Přístupová doba je přibližně 97 ms a maximální přenosová rychlost je 7,8 MB/s. Podporovaná média jsou CD-ROM, CD-R,CD-RW,CD-DA (Audio CD),CD-MOVIE,CD-XA, Bootovací CD, CD-I (Interaktivní CD), Photo CD a CD Plus. Mechanika by měla být štědřejší k diskům CD-ROM díky zabudované ochraně proti poškození.

CD-Rom

Diamond Fire GL2
Diamond FIRE GL2 je turborychlá grafická karta s velkou podporou OpenGL. Jejím srdcem je jádro Quatro 2 od nVidie. Grafická karta má rychlý přístup do paměti (DMA) a speciální 2D/3D rastrovací engine pro vykreslování textur. Jako třešnička na dortu bude v grafické kartě 256 bitová DDR paměť. Díky celkově velké propustnosti dat dokáže grafická karta vykreslit až 1000 MegaPixelů za vteřinu.

Grafický čip

Motherboard Asus A7VI-VM
Tento motherboard je určen pro procesory AMD Athlon (Thunderbird) a Duron o maximální frekvenci 1300 MHz což je zatím maximum,které se kdy nějaké firmě podařilo. Novinkou je také chipset od firmy VIA s názvem PRO SAVAGE KM133. Motherboard je určen pro minitower case (doporučuji PENGUINa od MOREXU). Proto má pouze tři PCI sloty a jeden AGP. Obsahuje však i integrovanou grafickou kartu S3 Savage. Volitelně může obsahovat i zvukovou kartu od Creative a síťovou kartu s chipem Realtek. Nesmíme zapomenout ani na 2 USB porty dle specifikace USB 1.1, Award BIOS s podporou PnP a řadič ATA/100.

Základní deska

MOTHERBOARD ASUS CUV4X-D
Konečně si i ASUS uvědomil, že dvouprocesorové motherboardy nejsou jen pro servery a tak díky bohu vytvořil tento počin. Je sice trochu škoda že je určen pouze pro Pentia III se Socketem 370 do maximální frekvence 1,13 GHz (který údajně nikdy neexistoval). Obsahuje čtyři paměťové banky, podporu frekvencí 100 a 133 Mhz. Má pět PCI slotů, jeden AGP PRO slot a řadič ATA/100. Samozřejmostí jsou i dva USB porty a infraport.

Základní deska
Diskuze (11) Další článek: Bugatron - nastolte si ve vesmíru pořádek

Témata článku: , , , , , ,