HW novinky: Prodej počítačů stagnuje

Za rok 2001 se údajně prodalo stejné množství PCček jako za rok předchozí – znamená to, že konzole postupně přebírají trh? Microsoft zlevňuje Xboxy – jejich konzoli teď koupíte za necelých 10 tisíc korun. AMD, které za poslední čtvrtletí ohlásilo ztrátu, končí s Duronem, Intel s Pentii III.

Prodej počítačů stagnuje…

Podle výzkumu společnosti IDC se loni prodalo o 5.4 procenta počítačů méně než v roce 2000. Pokles měly zřejmě zapříčinit velké firmy, které s nákupem nového hardware vyčkávají déle, než je obvyklé. Podle analytiků je pravděpodobné, že obří společnosti peníze do upgradovaných počítačů nalijí letos, nicméně není vyloučena ani možnost, že počkají až do roku příštího. Odborníci z analytické firmy Gartner naopak předpokládají, že se loni prodalo zhruba stejně počítačů jako loni, v USA podle nich mohlo dojít i k jistému růstu. Jedním dechem ale dodávají, že takto pozvolný růst nebyl v předchozích letech obvyklý. K jejich verzi se přiklánějí i údaje Intelu a AMD, které v případě Intelu hovoří o stagnaci a u AMD o lehkém růstu prodeje (připouštím, že údaje o prodaných CPU jsou v tomto případě mírně irelevantní). Taktéž Dell, celosvětově největší producent počítačů, neměl s prodejem sestav loni potíže – dokázal si navíc na vrub svých největších konkurentů (HP, Compaq) ukousnout další dvě a půl procenta (v současné době ovládá víc než 15 procent trhu). Pokud HP a Compaqu bude konečně oficiálně uznána fúze, k níž došlo už před mnoha měsíci, stane se celosvětovou jedničkou právě toto spojení, v opačném případě se Dell nemusí o svou dominantní pozici bát (navíc rozdíl mezi potenciální dvojkou HP-Compaq a jím se den ode dne snižuje).

Cena Xboxu jde dolů!

Microsoft ve čtvrtek na tiskové konferenci oznámil, že své původní odhady hovořící o 4,5 a 6 milionech prodaných Xboxu během fiskálního roku (končícího 30. června) poupravuje na 3,5 a 4 miliony kusů. Současně připustil, že se mu v Japonsku, na domovské půdě největšího rivala Xboxu, PS2, příliš nedaří a bude se snažit především ve spolupráci s Capcomem vyvíjet víc her určených primárně pro japonské publikum. Konkurenční boj s PSX2 přitom začal konečně nést kýžené ovoce především na starém kontinentě. Microsoft totiž na evropských trzích Xbox zlevnil o přibližně 40 procent. Cena pro kontinentální státy tak klesla na 266 dolarů (asi 9 500 Kč) zatímco cena pro britské zákazníky na 288 dolarů (původní cena činila 419, resp. 434 dolarů). V USA se Xbox stále prodává za 299 dolarů, což je stejná částka, na kterou tamní kupující přijde PS2 ze stáje japonského giganta Sony. Ten ústy svých vrcholných představitelů prohlásil, že s cenou druhé generace své veleúspěšné konzole nepůjde dolů dříve než v průběhu či po letošním E3 (22. květen), přestože v severní Americe od softwarového molochu MS dostává v prodejích na frak. Prodeje v USA zřejmě pro Microsoft nejsou příliš důležité, protože cena Xboxu tam zůstává i po čtvrtečním radikálním evropském zlevnění beze změny.

Soud s Microsoftem – jedno velké divadlo

Show pro diváky připomínají vleklé soudní pře Microsoftu a několika států americké unie. Ty se Microsoftu snaží dokázat zneužívání dominantního postavení na trhu a domoci se adekvátního rozsudku. Naopak Microsoft se srdnatě brání. Měl by si však lépe hlídat výběr svých svědků. Fiaskem skončil výslech CEO AMD, který po kritice myšlenek prezentovaných žalující stranou přiznal, že se s jejich textem dosud neseznámil. Bill Gates, duchovní otec Microsoftu, stane před soudem jako jeden ze svědků zřejmě příští týden. Softwarový gigant teď musí věřit, že alespoň Gates je člověkem na svém místě, který mu pomůže se i zbývajících žalob elegantně zbavit.

Ve zkratce…

Dvě řady svých procesorů se rozhodly poslat do kytek Intel a AMD. Zatímco v případě Intelu odezní umíráček Pentiu III, v AMD se loučí s Duronem. Intel navíc pochová i Celerony s jádrem na bázi Pentia III. Náhradou za Durony určené pro trh domácích sestav bude AMD dodávat Athlony na nižších taktovacích frekvencích.

Jak dopadl první kvartál u největších rivalů na v oblasti produkce CPU? Intel utržil téměř sedm miliard a jeho zisk tak činil 936 milionů, což znamená meziroční nárůst o 93 procent. Příjmy AMD činily 900 milionů dolarů a čistá ztráta přesáhla 9 milionů dolarů. Tržby AMD meziročně klesly o 24 procent. Oproti čtvrtému kvartálu loňského roku se AMD ale podařilo o 50% snížit ztrátu (na zmíněných 9 mil. dolarů).

Thomson se ve spolupráci s Vivendi Universal rozhodl připojit k boji proti ilegální hudbě. Do svých výrobků bude implementovat technologie na zabránění přehrání pirátských kopií. Motion Picture Association of America tvrdí, že jí neinternetové pirátství způsobí ročně škodu okolo 3 mld. dolarů.

Diskuze (49) Další článek: Xbox, Gamecube, PlayStation 2 v jedné krabici

Témata článku: , , , , , , , ,