HW novinky: Svatá Anna, chladná z rána

Den se sešel s dnem a týden utekl, jako voda při povodních. Tentokrát jsou zprávy zaměřené více na budoucnost. Kdy přijde Intel s čipsety s podporou USB 2.0 a Serial ATA, kdy bude VIA Technologies oficiálně podporovat DDR333 (PC2700), kdy získá VIA Technologies licenci od Intelu na procesorovou sběrnici procesoru Intel Pentium 4 pro čipset VIA P4X266, kdy…
Den se sešel s dnem a týden utekl, jako voda při povodních. Tentokrát jsou zprávy zaměřené více na budoucnost. Kdy přijde Intel s čipsety s podporou USB 2.0 a Serial ATA, kdy budou paměti DDR-II SDRAM, kdy bude VIA Technologies oficiálně podporovat DDR333 (PC2700), kdy získá VIA Technologies licenci od Intelu na procesorovou sběrnici procesoru Intel Pentium 4 pro čipset VIA P4X266, kdy…

Intel odsunul Serial ATA o rok

Firma Intel je jedna z klíčových postav ve hře o budoucí podobu rozhraní levného pevného disku pro stolní počítače. Jak prosté, milý Watsone – rozhraní má přece dvě strany. Na jedné straně je pevný disk, o což se postarají firmy Seagate a další (jinými slovy výrobci pevných disků), na druhé straně řadič pevného disku. Ten je dnes obsažen v čipové sadě na základní desce, takže zde je nutné se obrátit k výrobcům čipových sad, mezi které Intel neodmyslitelně patří. Intel měl rozhraní Serial ATA integrovat do čipových sad již v příštím roce, ale tento termín Intel nyní posunul o rok (neboli na rok 2003). Zdůvodňuje to tím, že nechce uvádět dvě nové technologie zároveň. Jinými slovy roku 2002 bude na světě USB 2.0 přímo v čipsetu Intelu, kdežto roku 2003 bude uveden v pojetí Intelu čipová sada s integrovaným rozhraním Serial ATA.

Upřímně řečeno, tento postup je logický a nechal se očekávat. Představení nových technologií není zrovna procházka růžovým sadem a často se nepovede. Však vzpomeňme čipové sady i820, která se v první verzi nepovedla. Intel chce proto již plánováním odstranit případné nahromadění chyb, což by zcela jistě vedlo ke snížení popularity čipových sad této firmy, kterou si opět získala. Původní skvělou pověst (díky sadě i440BX) ztratila sadou i820 a prvními verzemi i810 (ty však byly spíš nepochopeny). Srdce uživatelů i výrobců si Intel pracně získal sadami rodiny i815.

Ještě jeden odstavec si dovolím. Rozhraní Serial ATA bude umístěno v tzv. jižní bráně čipové sady (South Bridge). Obvod pro styk s procesorem (North Bridge) tedy zůstane stejný. Proto se v novém čipsetu změní jen South Bridge, takže případné kladné vlastnosti North Bridge obvodu zůstanou zachovány. Nejdřív bude tedy existovat South Bridge obvod s USB 2.0 v roce 2002 (bude se jmenovat ICH3?), další verze by teoreticky měla vedle zmíněného USB 2.0 (již odladěnému) obsahovat i Serial ATA (že by ICH4?). Zde však zřejmě bude přenosová rychlost mezi North a South Bridge zvýšena z 264 MB/s minimálně na dvojnásobek. To je však doslova hudba budoucnosti.

Na jedné straně je opatrnost Intelu (která vyžaduje čas), na druhé straně Damoklův meč v podobě zvyšující se kapacity pevných disků. Nejlogičtější by bylo onu hranici adresování 137 GB (z 24 na 48 bitů) posunout současně se změnou fyzického rozhraní. Ale na hranici 137 GB se s největší pravděpodobností narazí letos či při nejhorším na CeBITu (tj. příští rok na jaře), což je přece jen poněkud dříve. Uvidíme (říkal slepý hluchému).

Link: www.intel.com.

Získala VIA licenci nebo si koleduje o průšvih roku?

Probleskují zprávy (VR-Zone, X-Bit Labs a další servery), že firma VIA Technologies hodlá v nejbližší době (řádově týdny) oficiálně představit nový čipset P4X266. Ano, to je TEN čipset, který představila VIA na veletrhu Computex a který je určen pro procesor Intel Pentium 4 v kombinaci s DDR SDRAM pamětí. Do dnešního dne však není známo nic o licenci pro tento čipset od firmy Intel. Tu získal již kdekdo, ale VIA Technologies zatím ne. Pokud by vše mělo být „košer“, tak by Intel měl v nejbližší době licenci firmě VIA Technologies udělit. VIA Technologies (doufejme) není takový sebevrah, aby otevřeně ukradl sběrnici procesoru Intel Pentium 4 a použil ji ve svém čipsetu (byť pro tento procesor).

Link: www.via.com.tw, www.vr-zone.com, www.xbitlabs.com.

Jaká bude DDR-II paměť a hlavně kdy?

Kdekdo již slaví vítězství DDR nad RDRAM. Firma Rambus však jen mlčky nepřihlíží, ale kuje plány do budoucna. Jak se tomu bude bránit skupina firem, podporujících DDR technologii a RAM paměti? Zde budu paměti DDR označovat správně technicky podle taktu (DDR200, DDR266 atd.) a nikoli obchodnicky podle datového průtoku (PC1600, PC2100 atd.).

Paměti DDR200 a DDR266 již existují a používají se (neboli DDR takty 100 a 133 MHz). Takt 166 MHz (DDR333 neboli PC2700) bude následovat v příštím roce (tedy 2002) a má při 64bitové podobě docílit teoretického přenosového maxima 2,7 GB/s. To má být stále ještě „jen“ DDR technologie a ne DDR-II. Ta má přijít až v roce 2003 (neboli stejně s čipsety Serial ATA Intelu), a to ve verzi DDR400 (200 MHz DDR neboli PC3200) se špičkovou přenosovou rychlostí až 3,2 GB/s. Roku 2004 (neboli za tři roky) má přijít DDR533 (266 MHz DDR neboli PC4300) se špičkovou přenosovou rychlostí 4,3 GB/s. Konečně roku 2005 (za čtyři roky) má přijít na svět DDR667 (333 MHz DDR neboli PC5400) se špičkovým přenosem 5,4 GB/s.

Jak se liší DDR technologie od připravované DDR-II? Liší na první pohled jen detailně, na druhý pohled velmi dramaticky. Současná SDRAM paměť je napájena 3,3V napětím, kdežto DDR SDRAM má snížené napětí 2,5V. To je kromě jiného také důvod, proč na jedné paměťové sběrnici nemohou být oba typy paměti. Budoucnost jde vytyčeným trendem. DDR-II paměť má mít napětí dále sníženo, a to až na 1,8V. Kromě toho paměťové obvody budou na tištěný spoj (pro vznik paměťového modulu) připevňovány jinou technologií a budou pochopitelně pouzdřeny v jiných pouzdrech.

Převedu-li výše uvedená fakta do budoucnosti, budou současné základní desky (s podporou DDR SDRAM) použitelné jen pro DDR technologii, ale nikoli pro DDR-II. Pro tu budou muset vzniknout nové čipové sady a s velkou pravděpodobností i nové paměťové moduly. Není však nutné již dnes dělat vlny, protože teoretický příchod prvních DDR-II pamětí a čipsetů má nastat až za dva roky, skutečný rozmach o další rok dále (neboli za tři roky). Vzpomeňte si co bylo před třemi lety – ještě jsme se bavili o EDO RAM pamětech, již používali SDRAM 66 nebo SDRAM 100 MHz a bavili se o DDR technologii jako že bude. Pokrok se zastavit nedá, nikdo se kvůli němu střílet nemusí, ale sledovat jej je potřebné.

VIA bude podporovat PC2700

Tedy firma VIA Technologies nebude podporovat 2.700 počítačů PC, ale bude podporovat (a to oficiálně) paměť DDR SDRAM PC2700. Do roka a do dňa (hyn se hukáže) má totiž tato firma zahrnout podporu této paměti do svých čipových sad. Na prvním místě jsou kandidáty ty sady, které dnes podporují pomalejší obdobu DDR SDRAM PC2100. Co to tedy znamená v praxi? Současný maximální skutečný takt RAM pamětí je 133 MHz (150 nebo 166 MHz je pro čipovou sadu přetaktováním). Do roku se má zvýšit na 166 MHz (neboli DDR 333 MHz). Jak je zvykem u čipových sad VIA Technologies, bude zřejmě externí takt procesoru a takt RAM paměti asynchronní. Tedy pochopitelně bude mít uživatel možnost (tak jako dnes) nastavit 166 MHz (333 MHz DDR) jak na procesorovou sběrnici (která tak bude přetaktována), tak pro sběrnici RAM paměti (která – nově – tuto frekvenci snese oficiálně).

Co dále chystá VIA ve svých čipových sadách? Objevují se zde „zaklínadla“ IEEE 1394, AGP 8x, V-Link, USB 2.0, PCI-X atd. Je jen otázka, které kombinace budou v rámci jednoho čipsetu použity. Upřímně řečeno – nechtěl bych nyní být obyčejným uživatelem. Jako odborník jsem měl možnost tyto termíny vstřebávat samostatně a po nějakou dobu, ale koncoví uživatelé počítačů (tedy kupující v mnohých případech) z toho budou naprosto paf, když na ně prodejce začne chrlit tyto zkratky a obhajovat jejich použití. Proto se je prosím snažte pochopit a protlačit dále, aby bylo ve výsledku co nejméně nepochopení, nepříjemností a dokonce i podvodů (na uživatelích). Nevědomost hříchu nečiní, ale přitahují jej. Nevědomému uživateli prodají cokoli a on jim (prodejci) za to ještě poděkuje. Alespoň základní znalost značek neuškodí nikomu.

Link: www.via.com.tw.

Chladíte poctivě? Pozor na vod(k)u

Chlazení počítačů bude tento týden velmi citlivou částí počítače, protože dostane na ….. (vlastně co jsem to málem napsal?) bude otestována v praxi a na plno (tak je to lepší). Teď je půlnoc a přesto mi tečou čůrky potu po čele/těle a kdyby se počítač uměl potit, tak vypadá jako dveře od chléva. Počítač se ale nepotí, takže mu k tomu někdy pomáhá uživatel sám. Hlavně rozjařeným uživatelům radím – pivo sice osvěží, ale do počítače se přece jen nelije. Vodní chlazení (tedy to „poctivé“) je fajn, ale zázraky neumí. Peltierův článek je na tom lépe (protože umí i nižší teplotu, než je teplota okolí), ale je nutné jej uchladit (resp. chladič za ním, Peltier jen přesouvá problém tepla o kousek dál). Proto pro tento týden radím – zapomeňte na přetaktování, snižte takty svých miláčků (v rámci jejich a následně i vašeho zdraví). Raději nechci pomyslet, co by se stalo, kdyby se zastavil větrák nebo zaseklo čerpadlo vodního chlazení. Příští týden jistě těch několik (až 20, zhruba) procent navíc jistě oželíte. Ideální bude, když sami půjdete k vodě a počítač necháte v klidu chladnout. Ideální by bylo, kdybyste procesory podtaktovali (neboli snížili takt pod nominální hodnotu).

Tyto horké dny jsou skvělé k lepšímu pochopení snahy VIA Technologies a jejich VIA C3 procesorů. Ty jsou stavené právě pro jakékoli podmínky, vedro nevyjímaje. Počítače s těmito procesory jsou nejméně v nebezpečí, protože tyto procesory topí nejméně (beru standardní pouzdra a patice procesorů, mezi které Transmeta Crusoe nezapadá). V tyto dny jsou nejvíce ohroženy procesory, které topí nejvíce. Nechci jmenovat konkrétně, ale jsou to Intel Pentium 4 nebo AMD Athlon (pochopitelně čím vyšší takt, tím vyšší teplo a tím vyšší riziko). Výkonné chladiče extrémní množství tepla odvede, ovšem při zástavě chladiče se teplo neodvádí – v tom je právě ono nebezpečí.

Rada číslo jedna – v případě přehřátí počítače jej nepolévejte vodou, ale použijte stlačený vzduch s pokud možno inertním plynem. Při jeho expanzi se bude odnímat teplo a tudíž se chlazený předmět ochladí. Obyčejný stlačený vzduch přiškrcením výstupní trubičky a přitisknutím k pouzdru procesoru bude mít tendenci proudit v tekuté formě až na chladič, který se rázem ochladí skoro z jakékoli teploty i pod bod mrazu. Procesor tak může být zachráněn, ale pokud jste to nepřehnali a procesor neprasknul následkem tepelného pnutí.

Váš názor Další článek: Fear Effect 2: Retro Helix – je to opět trhák

Témata článku: , , , , , ,