HW novinky uplynulého týdne

Chcete vědět, kdy se dočkáme 1500 Mhz Athlona, jak bude vypadat Celeron 800 Mhz, jestli se zlevní paměti RIMM, jaký si pro nás ASUS připravil motherboard či jaká překvapení skrývá chip NV20? Tak nalistujte tento pravidelný přehled novinek z oblasti hardware. Dnes se dozvíte odpovědi na všechny výše položené otázky a ještě něco víc!
Celeron 800
Konečně si Intel uvědomil v čem je problém procesorů Celeron. Od frekvence 800 Mhz budou Celerony s jádrem Pentium III Coppermine mít místo 66 Mhz sběrnice, sběrnici 100 Mhz. Tím by se měl zvýšit výkon procesoru až o 20%. Jestli to však na Duron bude stačit, bychom se měli dozvědět do tří měsíců.

Samsung & RDRAM
Firma Samsung vyrobila zjednodušené paměťové chipy RDRAM s novou architekturou. Nazvala je DRAM a budou přibližně o 25% levnější oproti původním RDRAM. V čem se vlastně chipy liší? Je to především v počtu paměťových bank na modulu. Místo 32 na starých RDRAM bude nová verze DRAM obsahovat banky pouze čtyři. Tím by se měly snížit výrobní náklady a klesne tak i koncová cena.

nVidia & Apple
Firma nVidia uzavřela smlouvu o dodávání grafických karet GeForce 2 MX do počítačů Power Mac. Starší modely budou stále využívat starší grafickou kartu ATI RAGE 128 PRO. Pokud se Applu chipy osvědčí, koupí od nVidie i grafické chipy NV20. Pokud ne, bude na řadě asi RADEON od ATI.

Intel A ATI
Intel a ATI se dohodly na vzájemné výměně některých svých patentů, aby mohly zlepšit své technologie. ATI bude v budoucnu dodávat pro Intelovské motherboardy své integrované grafické karty. Kdyby se tak Intel dohodl alespoň s nVidií jako Apple, to by byly motherboardy :-).

Athlon 1500 MHz se opozdí
Firma AMD oznámila že procesor Athlon (Thunderbird) taktovaný na frekvenci 1500 Mhz bude vydán nejdříve ve druhém kvartále roku 2001. Takže na benchmarkový souboj mezi Pentiem 4 a Athlonem na frekvenci 1500 Mhz si ještě počkáme. Já osobně bych si přál vítězství Intelu. Ne že bych ho měl rád, ale AMD pak určitě vymyslí nějakou novou, ďábelskou technologii. Zato 1 Ghz Duron bude až ve kvartále třetím. Ve druhém kvartále se budeme moci těšit na Duron s frekvencí 900 Mhz.

NV20 odhalen
Nový grafický chip firmy nVidia, rychlejší než Geforce2 Ultra? Ale ano. nVidia ho v těchto chvílích právě vyvíjí a všechny specifikace se snaží utajit. Na povrch však prosáklo několik nepotvrzených informací o kterých se s vámi teď podělím. NV20 by měl mít svůj vlastní grafický procesor pro lepší využití ne vždy oslavovaných Direct X 8.0, technologii HSR – odstraňování skrytých povrchů a spoustu dalších vychytávek o kterých vás budu informovat v dalších HW novinkách.

Motherboard ASUS CUV4X-V
cuv4x-v.jpgS paticí Socket 370 a s integrovanou grafickou kartou S3 Savage4 se k nám blíží nový motherboard od firmy ASUS vycházející ze série CUV4X. Je určen pro procesory PIII 450-1000 Mhz a Celeron 333-566. Ačkoliv má integrovanou grafickou kartu obsahuje deska i AGP slot v rychlostech 4x/2x/1x. Sběrnice podporuje 66,100, 133 Mhz a paměťové banky jsou tři. Volitelně může obsahovat i zvukovou kartu C-Media s podporou čtyř reproduktorů. Má pět PCI slotů a jeden ISA nebo AMR.
Diskuze (2) Další článek: Homeworld: Cataclysm – patch

Témata článku: ,