HW novinky: „vyžvejknutý“ Napster

Intel zveřejnil kompletní informace o procesoru Tualatin, takže víme, s kým budeme mít tu čest. Creative Labs chystá novou zvukovku a přehrávač MP3, spojovat je bude nejen zvuk, ale i FireWire, a to doslova. Napster se snad docela zbláznil, protože odstřihnul stávající uživatele starších verzí jejich programu.
Intel zveřejnil kompletní informace o procesoru Tualatin, takže víme, s kým budeme mít tu čest. Creative Labs chystá novou zvukovku a přehrávač MP3, spojovat je bude nejen zvuk, ale i FireWire, a to doslova. Napster se snad docela zbláznil, protože odstřihnul stávající uživatele starších verzí jejich programu.

Tualatin - pohľad do vnútra
Několikrát jsem sliboval, že dosť bolo Tualatinu. Ano, základních desek pro tento procesor jsme se nabažili dost, tentokrát se jedná o procesor jako takový. Do této doby jsme o něm věděli něco málo. Nyní se však studnice znalostí rozšířila díky Intelu. Ten ještě před uvedením samotného procesoru zpřístupnil kompletní dokumentaci obvyklého rozsahu. Díky tomu je jasné, že to bude Pentium III s 512 KB cache L2 vyráběné 0,13mikronovou technologií, pouzdro procesoru se bude označovat FC-PGA2. Napětí procesorové sběrnice se snižuje z dosavadního napětí 1,5V na 1,25V a současně se zjemňuje krok při volbě napětí pro jádro na polovinu současné hodnoty 50 mV (neboli na 25 mV). První verze tohoto procesoru bude interně taktována na 1,133 GHz, externí takt bude 133 MHz a napětí jádra bude 1,45 V. Tualatin nebude obsahovat SSE2 instrukční sadu, takže přece jen pokud ji někdo skutečně chce, musí přejít na Pentium 4. Díky tomu všemu je (alespoň pro mě) jasné, že redukce umožňující Tualatin ve staré základní desce nebude, a to ani pro Slot 1. Její ceny by byla tak vysoká, že by bylo celkově výhodnější koupit spíš základovku přímo pro Tualatin.

Link: http://www.intel.com.

Tak zvukuješ, řadíš nebo co děláš?
Od procesoru postupujeme ke zvukové kartě. Creative Labs připravuje zvukovku s názvem Sound Blaster Audigy. Ta má mít kromě obvyklé soundblasterovské výbavy (mimo jiné i 5.1 systém s digitálním výstupem) i FireWire rozhraní (známe též jako IEEE 1394). Díky tomu si možná leckterý videoamatér představuje, že přes zvukovku připojí svou videokameru. Ano, to jde, proč ne. Jenže výrobce směřuje ve stopách tradice spíš v duchu zvuku. V dnešní době zvuk = MP3 a když zvuk, tak vždy málo místa pro skladby. Proto si Creative Labs představuje, že majitelé této karty (a zároveň hudební nadšenci) budou mít neustále potřebu dalšího a dalšího diskového prostoru. Proto si přes zvukovku připojí FireWire pevný disk, FireWire přepalovačku nebo FireWire MP3mana. Ano, Creative Labs skutečně připravuje kromě jiného i kapesní přehrávač MP3, který bude mít FireWire rozhraní. Jeho jméno bude SB1394 NOMAD Jukebox a uživatelé jej jistě budou používat i jako přenosný pevný disk (což ve skutečnosti také je).

Link na výrobce: http://www.creative.com.
Link na informace o kartě: http://audigy.boom.ru/.
Link na NOMAD: http://www.nomadworld.com/products/jukebox-c/.

Ukecaná hlava od Matroxu
Tak jsem se třikrát přepsal a napsal jsem Maxtor (to jsou zase disky), až na počtvrté jsem napsal Matrox. Taky by se tyhle dvě firmy mohly dohodnout a některá si dobrovolně změnit název, kdo se má pořád opravovat. Nuže k věci. Novým výrobkem bude videoakcelerátor Millennium G550. V základu bude mít 32 MB DDR SDRAM paměti a bude stát kolem 135 USD. Pokud si myslíte, že původně vysloveně 3D videoakcelerátorová firma znovu nabírá dech, tak vás musím zklamat. Opět spíš propracovává 2D a vícemonitorový systém, i když, pravda, skoro k dokonalosti. Jedním z lákadel má být taková hračička, libůstka - v reálném čase bude vytvořena "3D" hlava, která bude pohybovat rty přesně do mluveného slova. Snad si někdo představuje, že budu telefonovat s někým přes Internet a abych se díval na něčí obličej, tak si nechám pomocí tohoto videoakcelerátoru takovou hlavu vygenerovat. Pravda, přece jen je lepší místo na obličej ošklivého kamaráda si stáhnout skin nějaké kočky (tedy myslím nějakou ženu, ne perského kocoura). Hlas pochopitelně zůstane stejný, takže by to vypadalo trochu jako Kdopak to mluví. Funkce se jmenuje Headcasting. Ty skiny si "cucám z prstu", jen rozvíjím myšlenku výrobce videoakcelerátoru. Upřímně řečeno pokud bych neměl možnost si naeditovat vlastní hlavu nebo kdyby nebyla možnost si aspoň skin stáhnout, tak bych ji nebral. Tedy již vidím prezentace, které mým hlasem říká počítačem generovaná hlava (např. kačera Donalda, Ferdy Mravence nebo Maxipsa Fíka). Inu legrace s tím může být docela dost, čím déle o tom přemýšlím, tím víc si myslím, že bych ji když nic jiného, tak aspoň rád vyzkoušel. Možná právě to je cílem Matroxe, protože přece jen v každém je kus dítěte a každý když dostane správnou cestou možnost, tak si hraje.

Link: www.matrox.com.

Napster - poslední sbohem (bez šátečku)
Vyhledávací hudební systém Napster chce zřejmě naštvat těch posledních pár lidiček, kteří jej stále používají. Na tvrdo a bez varování doslova odstřihnul všechny, kteří používali starou verzi jejich vlastního programu. Mě se to stalo s verzí 2.0 BETA 8. Server mi suše oznámil, že mě nepřihlásí, ať si stáhnu a nainstaluji novou verzi. To není ani oficiální verze, ale stále beta. Ona vyžadovaná verze je nová BETA 10.3. Předchozí odstavec jsem napsal jen s vypětím všech sil jen takto mírně, původně použitá slova sice odpovídala mému rozpoložení, ale byla nepublikovatelná. Současní provozovatelé Napsteru asi skutečně chtějí, abych (a mě podobní) zamáčkl poslední slzu, definitivně si odinstaloval Napster a začal si zvykat na jiný systém.

Link: www.napster.com.

Diskuze (2) Další článek: Inno3D Tornado GeForce3 v testu

Témata článku: ,