HW novinky: základní desky od nVidie

Celý minulý týden zcela bez obalu vypadal dost živě až chaoticky a byl zcela poznamenán horečnými přípravami na veletrh Computex, který začíná přesně za týden v Taipei na Taiwanu. Vypadá to, že bude daleko zajímavější, než byl na jaře CeBIT. Opět se vyrojily základovky pro Tualatin, Iomega přinesla výměnný disk 20 GB, VIA si zaprocesorovala, již můžeme zapisovat 20x rychleji a nakonec má pro nás speciální prázdninovou nabídku Logitech.
Celý minulý týden zcela bez obalu vypadal dost živě až chaoticky a byl zcela poznamenán horečnými přípravami na veletrh Computex, který začíná přesně za týden v Taipei na Taiwanu. Vypadá to, že bude daleko zajímavější, než byl na jaře CeBIT. Opět se vyrojily základovky pro Tualatin, Iomega přinesla výměnný disk 20 GB, VIA si zaprocesorovala, již můžeme zapisovat 20x rychleji a nakonec má pro nás speciální prázdninovou nabídku Logitech.

Příznivci rychlých grafik pozor!
Firma Samsung oznámila první 64 Mb RAM čip, který je založen na DDR SDRAM technologii a zvládne takt až 300 MHz. Je to primární takt, takže po zdvojení DDR technologií je to rázem 600 MHz! Obvod má sice „jen“ kapacitu 8 MB, ale právě takové kapacity se používají pro osazení na videoakcelerátory.

Link: www.samsung.com.

VIA má procesor v extra pouzdru
Firma VIA Technologies, Inc. představila procesor VIA C3 E-Series, který se od dosavadního VIA C3 pouzdrem. Místo dosavadního PGA pouzdra (neboli keramiky s nožičkami) umístili čip procesoru do mnohem menšího pouzdra EBGA, které se pájí. Pokud vám označení VIA C3 nic neříká, tak určitě víc napoví původní název tohoto procesoru VIA Cyrix III Samuel 2.

Link: www.via.com.tw.

Vypalujte 20x díky Yamaze
Ya mahám, ty maháš, on mahá…. Firma Yamaha představila přepalovačku s označením CRW2200EZ. Jedná se o ATAPI IDE mechaniku 20x/10x/40x (neboli dvacetinásobně rychlejší zápis, desetinásobně přepis a čtyřicetinásobně rychlejší čtení). Jen pro příznivce rychlého nákupu přes Internet upozorňuji, že pro vypalování a přepalování je nutné mít i médium, které je pro 20x zápis nebo 10x přepis konstruováno.

Link: www.yamaha.com.

Další desky pro Tualatin
Za chvíli budou zprávy o základovkách pro Tualatin trapné, takže zřejmě naposled uvádím, že někteří výrobci představili nebo hodlají představit své základní desky, které mají podporovat procesor Intelu s kódovým názvem Tualatin. Oficiálně oznámila základní desku pro tento procesor firma F.I.C. pod názvem FA15T s čipovou sadou VIA Apollo Pro133T a ve formátu ATX. Vedle ní oznámila též dvě další základovky (AE31 s čipsetem VIA KLE133 formátu MicroATX pro procesory AMD a AN11 s čipsetem VIA KT266 formátu ATX s IDE RAID řadičem od firmy Promise a podporou DDR SDRAM pro procesory AMD).

Link: www.fic.com.tw.

Iomega Peerless na trhu
Firma Iomega oficiálně představila výměnný disk s názvem Peerless. Ten měl původně mít kapacitu 5, 10 a 20 GB, uvedeny však byly jen kapacity 10 a 20 GB. Peerless je svou konstrukcí nejblíže pevnému disku, ale s tím, že část elektroniky je mimo vlastní disk a vytváří rozhraní. Díky tomu lze mít disk Peerless s různým rozhraním. Uvedeny byly modely s USB 1.1 a FireWire (IEEE 1394), další má být SCSI a USB 2.0. Všechny varianty jsou externí, o interních se zatím výrobce nezmiňoval. Peerless má zřejmě jednu obrovskou výhodu - protože je základní elektronika přímo na disku, bude Peerless podporovat i vyšší kapacity než 20 GB bez nutnosti nákupu nové mechaniky.

Link: www.iomega.com.

VIA bude mít další procesor
VIA rozvířila procesorové vody dokonce dvakrát. Tato firma zřejmě za týden představí nový procesor, který se doposud představoval pod kódovým názvem Ezra. Vlastně lepší příležitost už mít letos ani nebude. VIA sídlí v taiwanském městě Taipei a právě tam přesně za týden začne veletrh Computex. Vše napovídá tomu, že bude zřejmě významnější, než nám bližší německý CeBIT. Zpět k procesoru Ezra. Ten má být pro Socket370 a kromě MMX a 3DNow! má obsahovat i SSE instrukční sadu. Díky poznatkům o nově uvedeném procesoru Mobile AMD Athlon 4 lze říci, že Ezra bude pravděpodobně kompatibilní s Professional 3DNow!.

Link: www.via.com.tw.

nVidia uvede svůj čipset i základní desky s ním
V kuloárech to mohutně šumí. Podle informací má firma nVidia představit své první čipové sady s názvem Crush 11 a Crush 12. Jistě vás potěším zprávou, že zde bude integrován čip GeForce2 MX s podporou DDR SDRAM paměti. Crush 12 bude mít k dispozici 128bitovou RAM paměť, Crush 11 jen 64bitovou. První základní desky s těmito čipovými sadami mají vyrábět firmy Abit (model NV7 formátu ATX a model NV22 formátu MicroATX), Gigabyte (GA-7NTM formátu MicroATX) a MSI (deska MS-6367 formátu MicroATX). Všechny jmenované základní desky mají tři sloty pro DDR DIMM moduly s 184mi piny. Pro jaký procesor že jsou desky určeny? Přece pro AMD, je totiž osazena patice Socket A (neboli Socket 462). Představení čipových sad se má uskutečnit v první den Computexu neboli 4. června.

Link: www.nvidia.com.

Logitech má prázdninovou speciální nabídku
Firma Logitech na svých stránkách uvedla speciální nabídku. Týká se bezdrátové myši s názvem Cordless Wheel Mouse Special Edition II (uf, takhle dlouhý název, to je snad delší, než cenovka). Tato myš má být totiž dostupná jen o prázdninách. Zvláštností na této myši je výměnnost vrchního krytu (podobně jako u některých mobilů). K dispozici jsou kromě původní bíle také kovově rudá a modrá (nebo spíš modrozelená, když si to tak prohlížím).

Link: www.logitech.com.

Diskuze (2) Další článek: E3 2001 přehled: Online éra PS2 konečně začíná

Témata článku: , , , , ,