HyperX Cloud Alpha S: prostorový zvuk ve staronovém těle | Recenze

Ne všechno musí být neustále vylepšováno. Občas už máte vítěznou formaci.

Co baví

  • Hliníková konstrukce
  • Dvoukomorový systém
  • 7.1 prostorový zvuk
  • Špičková kvalita

Co vadí

  • Slabší mikrofon
  • Nulová customizace
8/10
Hodnocení

Sluchátka Cloud Alpha od výrobce HyperX už jsou tu s námi pěknou řádku let a vždy šlo o zlatou střední cestu co se týče poměru kvality a finanční částky, kterou jste museli investovat. V uplynulém roce se tento model dočkal velmi příjemného oživení s modelem Cloud Alpha S, který přidal několik zajímavých prvků a funkcí a jelikož jsme se na něj nestihli v redakci podívat, rozhodli jsme si posvítit na letošní zkrášlení s přídomkem Blackout. 

hx-product-headset-alpha-s-black-5-zm-lg.jpghx-product-headset-alpha-s-black-3-zm-lg.jpghx-product-headset-alpha-s-black-1-zm-lg.jpg
Design je velmi strohý a minimalistický, avšak nadčasový.

Jak již název napovídá, sluchátka se zahalila do sytě černé a tmavě kovové barvy, ale z technického hlediska jde o naprosto stejný model. Pokud tedy vyhlížíte klasická sluchátka Cloud Alpha S, naše recenze vám poslouží stejně spolehlivě. 

Minimalistický elegán

Model Cloud Alpha se nikdy netajil tím, že není na módní výstřelky a jiné vizuální orgie, jako je RGB podsvícení, křiklavé barvy či šílené designové křivky. Sluchátka jsou už od pohledu velmi kvalitní a robustní, hliníková konstrukce je doplněna jen o velmi strohý, až industriální design, zde ještě více umocněný černou barvou.  Náhlavní most je velmi štědře vyplněn paměťovou pěnou, která krásně obepne hlavu a netlačí ani při delším používání. 

91633194_259133791791967_3844180894550065152_n.jpg
Přímo na sluchátkách máte jen dvojici posuvníků pro nastavení basů.

To samé platí pro náušníky z umělé kůže, které skvěle izolují zvuk a okolní hluk, pro letní dny jsou ale v balení schované také látkové náušníky, které tolik nepečou uši  během slunečních dnů. Bohužel musíme dodat, že látkové náušníky neizolují zvuk tak kvalitně jako kožené, takže si budete muset vybrat mezi pohodlím a kvalitou zvuku.

Hardwarové specifikace

  • Provedení: Náhlavní
  • Konstrukce mikrofonu: Odepínací, Redukce šumu
  • Typ připojení: USB-A, 3.5mm Jack
  • Velikost měniče: 50
  • Frekvence: 13 - 27 000 Hz
  • Technologie: Virtuální 7.1 zvuk, Redukce s ovládacími prvky
  • Hmotnost: 321 g
  • Cena: 3 290 Kč

I samotná sluchátka jsou minimalistická z hlediska ovládacích prvků, kromě odnímatelného mikrofonu na nich najdete už jen posuvníky pro nastavení basů. Sluchátka jsou totiž stejně jako původní model osazena unikátním systémem dvoukomorovým budičů, díky kterým jsou basy a výšky odděleny. Uživatel je pak může dávkovat podle potřeby a rozdíl je často opravdu znát. Během poslechu hudby uberete lehce basy a dáte vyniknout vokálům či dalším nástrojům, při hraní pak basy navýšíte, aby výbuchy a všudypřítomná střelba patřičně zaduněla. 

Namíchejte si zvuk dle přání

Sluchátka Cloud Alpha S mají i sama o sobě špičkový zvuk s velmi sytým podáním. Dvoukomorový systém dovolí zvýraznit potřebné aspekty zvuku a například při hraní multiplayeru či battle royale titulů je to k nezaplacení. Spousta sluchátek totiž neumí pracovat s basy a doslova zahltí jemné zvuky a detaily, které jsou pro herní zážitek často klíčové. Zde však stačí si trochu pohrát se spínači a už slyšíte střelbu v dálce, pokřiky vojáků a kroky nepřátel, kteří se blíží z jedné ze stran. 

hx-keyfeatures-audio-headset-cloud-alpha-s-4-lg.jpg
Externí ovladač hlasitosti a vyvážení hry s chatem je k nezaplacení.

K tomu přidejte ještě prostorový 7.1 zvuk a zjistíte, proč jsou sluchátka tak skvěle vybavena pro hraní. Při jeho zapnutí je prostorové vnímání zvuku na zcela nové úrovni a využijete jej právě v online kláních. Bohužel při zapnutém virtuálním prostorovém zvuku se jeho kvalita lehce mlží, jednotlivé zvukové stopy totiž nejsou tak krystalicky čisté jako při klasickém stereu, ale vše máte naštěstí pod rukou. 

91558762_897719583999076_498501684222230528_n.jpg91753803_3186672958031282_8996846433642479616_n.jpg91953186_158176828745317_355379561304686592_n.jpg
Jak náhlavní most, tak náušníky jsou krásně polstrované a měkké.

Nedílným pomocníkem každého hráče je u sluchátek také vestavěný směšovač zvuku, který napojíte do sluchátek skrze 3.5mm Jack. Ten v sobě schovává ovladač s ovládáním hlasitosti, přepnutím prostorového zvuku, ztišením mikrofonu a především vyrovnání zvukové hladiny ze hry a chatu. Díky tomu můžete ideálně přizpůsobit hlasitost akce a pokřikujících kamarádů ve sluchátku, abyste slyšeli všechno, aniž byste museli zdlouhavě šmejdit v nastavení na počítači. A to je doslova mana z nebes. 

Jedinou menší vadou se tak zdá být mikrofon, který je bohužel trochu slabý. Dokáže sice výborně potlačit okolní hluk a šum, dělá ale váš hlas trochu slabým a někdy i pisklavým. Pokud hrajete v hlučném prostředí, je to výborný pomocník, jinak ale není o co stát. 

Verdikt

Cloud Alpha S Blackout není žádnou revoluční novinkou. Nejnovější model jen využívá všech silných stránek svého předchůdce, jako je dvoukomorový systém, prostorový zvuk či směšovač zvuku s ovladačem, a to vše zabaluje do úhledného a nadčasového designu, což cenovou hranici zcela ospravedlňuje. Určitě bychom mohli vytknout slabší mikrofon a líbil by se nám i kvalitnější prostorový zvuk, jinak ale nejde o modelu říct jediného křivého slova. 

Diskuze (3) Další článek: Total War: Warhammer 2 je o víkendu z zahrání zcela zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,