HyperX Cloud Orbit S: prostorový zvuk s novým rozměrem | Recenze

HyperX přichází s novou generací herních sluchátek Cloud a natřásání hlavou konečně má smysl. Co si o novince myslíme my?

Co baví

  • Špičková kvalita
  • Head-tracking
  • Stylový design
  • Prostorový zvuk

Co vadí

  • Vysoká cena
  • Absence Bluetooth
9/10
Hodnocení

Pokud se ve světě sluchátek pohybujete nějakou dobu, jistě znáte kalifornského výrobce zvukového příslušenství Audeze, který vyrábí vysoce kvalitní (a také vysoce drahá) sluchátka a sluchátkovou techniku. Po vydání svého prémiového modelu Mobius se společnost rozhodla spojit s herním gigantem HyperX a na světě jsou tak sluchátka Cloud Orbit S, která jsou více šita na míru hráčům a jejich potřebám. Co z této spolupráce vzniklo? Čtěte dál.

Robustní kvalitka

To, že jde o prémiová a drahá sluchátka poznáte ještě než si vůbec cokoliv nasadíte na hlavu. Konstrukce je velmi robustní a odolná, aniž by byla moc těžká pro pohodlné nošení více hodin v kuse. Matný plast je příjemný na dotek a paměťová pěna v náušnicích a náhlavním mostu zaručí, že vás nic nebude tlačit ani příliš svírat hlavu, i když sluchátka rozhodně volí pevnější "stisk". Samozřejmostí jsou otáčecí a vysouvací nástavce, takže si vše přizpůsobíte přesně podle svého gusta. 

hx-product-headset-cloud-orbit-s-5-lg.jpghx-product-headset-cloud-orbit-s-6-zm-lg.jpghx-product-headset-cloud-orbit-s-9-zm-lg.jpg
Hned na první pohled zaujme robustní a odolná konstrukce

Všechny ovládací prvky jsou nahromaděny na levém sluchátku, kde najdete také odepínací mikrofon. Osobně nemám rád přehnané množství tlačítek na jednom místě a raději bych uvítal smysluplnější rozložení, například na levé straně ponechat mikrofon a jeho ovládací prvky, zatímco do pravé přesunout samotné ovládání zvuku a 3D technologie. Jde ale spíše o subjektivní dojem a po troše cviku už se budete dobře orientovat. Do té doby se ale párkrát "ukliknete" a místo zvuku ztlumíte mikrofon. 

 

Všechny ovládací prvky jsou nahromaděny na levém sluchátku, kde najdete také odepínací mikrofon

 

Na druhou stranu musím uvítat rychlé zkratky a 3D tlačítko, díky kterému můžete takřka za chodu přepínat mezi manuálním či automatickým nastavením prostorového zvuku, stejně jako možností jej zcela vypnout. U této technologie se ještě zastavíme na delší dobu, jelikož jde pravděpodobně o největší prodejní lákadlo headsetu, ale až později. 

Zvuk jako z jiné dimenze

Ať už si o designu myslíte cokoliv, to podstatné se skrývá uvnitř. Orbit S přichází s unikátními 100mm planárními magnetickými měniči, které většinou používají mnohem dražší profi sluchátka, a technologií Waves Nx. Je těžké popsat kvalitu zvuku několika řádky textu, člověk si to musí zažít osobně, řekněme ale, že jde o jedny z nejlepších sluchátek, co jsme používali. Zvuk je krystalicky čistý za všech okolností. U hudby najednou slyšíte jednotlivé nástroje a jak se navzájem prolínají, což bylo dříve skryto. Ve hrách pak rozeznáte jednotlivé svištící kulky kolem uší, výbuchy i vzdálené konverzace. Vše je prostě čisté a srozumitelné a nic se nemíchá do nepochopitelného koktejlu.

71178202_1116366715221499_2601591059897122816_n.jpg71181591_531574707591351_2542719719832551424_n.jpg71268833_593022901234885_5820185207298326528_n.jpg
Veškeré ovládací prvky jsou nahromaděny na levé straně, včetně mikrofonu

Osobně jsem hráč, kterému ke štěstí bohatě stačí sluchátka za 2000 Kč. Po vyzkoušení Orbit S ale slyšíte tak propastný rozdíl, že si kladete otázku, zda na pořekadle "za kvalitu se platí" opravdu něco nebude. Již dlouhou dobu používám také sluchátka Arctis Pro od Steelseries, kde mi vyhovuje externí zvuková karta GameDAC, a které jsem zatím považoval za vrchol zvukové kvality v mé domácnosti. Orbit S je ale zase o fous dál. Stejně dobře dopadl i mikrofon, který je odepínací a ohebný. Spoluhráči potvrdili čistý zvuk a žádný přebytečný šum na pozadí. 

Skvělé je i to, že to sluchátka nepřehánějí s bassy, dokonce bych řekl, že občas trochu šidí, i když planární měniče umí mnohem lépe přehrát hluboké basy. To se naštěstí dá bez problémů nastavit skrze ekvalizér a software, který je opravdu nabitý a vyžaduje trochu toho učení. Možností nastavení je tu totiž tolik, že se v tom budete z počátku ztrácet. Projít si software je ale nutností, protože si nastavíte nejen jednotlivé zvukové šablony (pro poslech hudby, pro hraní, pro sledování filmů), ale především si nastavíte 3D audio a snímání pohybu hlavy, jeden ze stěžejních prvků sluchátek. 

Útok ze všech stran

Po půlhodinových hrátkách se softwarem jste konečně připraveni okusit ten zázračný 3D zvuk, kterým se HyperX u sluchátek Orbit S chlubí. A právem. Technologie Waves Nx zmapuje prostor kolem hráče a vytváří kolem něj jakési zvukové prostředí, kterým simuluje 7.1 prostorový zvuk. To znamená, že ve filmech i hrách přihází všechny zvuky přesně odtud, odkud na obrazovce. Pokud někdo křikne za vašimi zády, zvuk se donese odtud. Je to podobný efekt, jako když sledujete film v kinosále. Orbit S jde ale ještě dál a přidává snímání pohybu hlavy, kdy je zvuk fixován v prostoru kolem vás nezávisle na tom, kam se zrovna koukáte. 

hyperx-orbit-s-1.png
Software je komplexní a dovolí nastavit vše do nejmenších detailů

Uveďme příklad. Hrajete battle royale hru PUBG a jste zašití v dvoupatrovém domě, kde jsou kromě vás ještě další hráči. Většinou, i v těch nejkvalitnějších sluchátkách, jste museli poslouchat kroky a pohyby hráčů v patře nad vámi a pohybovat kamerou (myší), abyste lépe lokalizovali jejich pozici. Tím ale můžete přijít o drahocenné vteřiny, když z nenadání někdo seskočí ze schodů, kam jste před chvílí mířili zbraní, a provrtá vás uzinou. Nyní už se nic takového nestane. 

Hardwarové specifikace

Provedení: Náhlavní

Konstrukce mikrofonu: Odepínací, nastavitelný

Typ připojení: 3.5mm Jack, USB-A, USB-C

Citlivost: 120 dB/mW

Frekvence: 10 - 50 000 Hz

Vybavení: Waves Nx 3D audio, 

Velikost měniče: 100 mm, planární magnetické

Hmotnost: 368g

Cena: 8499 Kč (Orbit S), 7099 Kč (Orbit)

Nyní lze nadále mířit na schody a pohybovat hlavou pro lokalizaci zdroje zvuku. Jen z pohybu hlavy tedy zjistíte, kde se co děje a vaše míření je stále přesné a připravené. Svým způsobem vás hry více pohltí i z toho důvodu, že se veškeré dění děje prakticky u vás v bytě, kroky slyšíte z obýváku a u sousedů to vypadá na přestřelku. Především v multiplayerových a kompetitivních hrách je tento prvek k nezaplacení a dokáže neuvěřitelně pohltit. Prostorový zvuk si ale krásně užijete i při sledování filmů. 

Drátem do oka

I když jsou sluchátka Orbit S drahá, stále nedosahují cenové hladiny některých profi sluchátek od Audeze, a tudíž se muselo někde šetřit. Pravděpodobně nejviditelnějším nedostatkem je absence bezdrátového připojení. Orbit S jsou zkrátka drátová sluchátka, což na druhou stranu zaručuje tu nejvyšší možnou kvalitu zvuku a 3D technologie by skrze Bluetooth stejně nefungovala. Připojit lze sluchátka jak k počítači, tak většině konzolí i mobilním telefonům díky připojitelnosti skrze USB-A, USB-C a 3.5mm jack, všechny kabely jsou součástí balení včetně pěkného pouzdra na nošení sluchátek. Chybějící Bluetooth bohužel znamená, že telefony bez jacku si neškrtnou. 

71176937_402741240616152_78381435165081600_n.jpg71294435_2460634900833608_793958922670047232_n.jpg72044331_2672137406177521_7396604377215008768_n.jpg
Orbit S skvěle poslouží ke hraní, sledování filmů i poslechu hudby

Co se kvality připojení týče, USB připojení mi přišlo o ždibec lepší pro kvalitu zvuku, než klasický 3.5mm jack, i když rozdíl je nepatrný. Pokud navíc budete chtít využívat 3D technologii zvuku, USB průběžně používat víceméně musíte. Na jedno nabití totiž vydrží sluchátka cca 8 hodin aktivního hraní, a poté musíte opět využít USB dobití. U PC to samozřejmě není problém, mluvíme tedy spíše o konzolích. Menší nepříjemností je mimo jiné i tlustší kabel, který je občas problém "schovat" a umí překážet. Tomu se buď přizpůsobíte, nebo si jednoduše koupíte jiný.

Plusový bod si zaslouží výrobce i za to, že vedle modelu Orbit S nabízí také levnější variantu Orbit, která má stejně kvalitní zvuk, jen bez technologie snímání pohybu hlavy. Je tedy čistě na vás, co ve sluchátkách preferujete a čemu dáte šanci, každá tisícovka dolů je ale dobrá.

Verdikt

Je úplně jedno, zda sluchátka téměř nepoužíváte nebo jste audiofil, který musí mít to nejlepší. Pokud to s požitkovým hraním myslíte vážně, Orbit S jsou sluchátka, která jednoduše musíte vyzkoušet. I když budete brát 3D audio jen jako reklamní tahák, stále jde o výborná sluchátka se špičkovým zvukem. Zamrzí snad jen absence Bluetooth připojení. Ale tuto kaňku výrobci rádi odpustíme. 

Diskuze (1) Další článek: Apex Legends láká na halloweenský event Fight of Fright

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,