Ideální herní sestava podle Honzy Kuneše

Vybrat ideální sestavu, ať již pro hráče, kancelář nebo profesionální použití třeba pro editaci videa, je úkol téměř nadlidský, protože vývoj v IT jde kupředu neuvěřitelným tempem a co je dnes průměrné, bude již zítra zastaralé. Jak jsem se tedy s nadčasovostí ideálního počítače vypořádal já?
Vybrat ideální sestavu, ať již pro hráče, kancelář nebo profesionální použití třeba pro editaci videa, je úkol téměř nadlidský, protože vývoj v IT jde kupředu neuvěřitelným tempem a co je dnes průměrné, bude již zítra zastaralé. Jak jsem se tedy s nadčasovostí ideálního počítače vypořádal já?

Svou ideální sestavu jsem projektoval do blízké budoucnosti. Cena tak bude o něco vyšší, ale je tu reálná šance, že během měsíce či dvou bude stát tolik, co dnes méně výkonný model.

Výběr sestavy pro hráče má několik základních kritérií, které takovou sestavu odlišují od jiných počítačů. Základní rozdíl bude spočívat patrně v základní desce, která by měla být stabilní a pokud míníte přetaktovávat procesor, tak i něčeho takového vůbec schopná. Naopak přídavné funkce, které výrobci v poslední době rádi zahušťují přímo do základních desek, jako například integrovaná grafická, zvuková a síťová karta jsou v našem případě nepotřebné.

Základní deska
Začneme tím nejdůležitějším, tedy základní deskou. V zásadě lze volit mezi platformou postavenou na procesorech od firmy AMD nebo od Intelu. Budu se držet obecně zažitého trendu, který říká, že AMD je pro hráče výhodnější. To stále platí, ale tato výhodnost se podle mého názoru postupně snižuje a tak je docela dobře možné, že za pár měsíců bude všechno jinak a procesory od Intelu si najdou své místo i mezi hráči.

Vzhledem k tomu, že paměti PC2100 jsou zatím mimořádně drahé, budeme se tím řídit při výběru čipsetu, např. postarší, ale stále dobrý Via KT133A se jeví jako vhodný adept.

V dnešní době je těžké najít desku, která by neměla integrovanou alespoň zvukovou kartu. Pokud najdete desku, která je očesaná od všech integrovaných vymožeností, máte vyhráno. Pokud se vám to nepodaří, snažte se, aby vámi vybraný model podporoval zvuk podle standartu AC´97. Rozhodně se vyplatí ignorovat všechny modely s integrovanou grafikou. To ve většině případů paradoxně bývají levné desky od méně známých výrobců a jedno ze základních pravidel při výběru motherboardu zní – nevyplácí se šetřit. Dobrá základní deska vám vydrží i několik let a v konečném součtu se bude jednat o menší investici, než kdybyste kupovali starší model, který bude po roce používání nutné vyměnit.

Procesor
Duron 950 MHz. Jednoduchá odpověď. Mé rozhodování jaký procesor zvolit ovšem tak jednoduché nebylo. Uvažoval jsem i o Thunderbirdové alternativě, ale nakonec jsem se rozhodl, že na svoji premiéru v herní sestavě si tyto procesory budou muset ještě chvíli počkat. Na druhou stranu, 1,2 GHz Thunderbird za cenu okolo 4000 Kč bez DPH vypadá celkem přitažlivě. Uvidíme za pár měsíců.

Paměť
256 MB je stále rozumným optimem.

Grafická karta
Za současné situace bych patrně zvolil 32 MB verzi GeForce 2 GTS. Někdo může uvažovat o 64 MB paměti, ale to je podle mého názoru zbytečné a podle některých testů takto vybavené karty dokonce ztrácí část svého výkonu!

Pevný disk
Máme štěstí, protože před několika málo dny byly uvedeny nové modely například disků Seagate. Ty řadím mezi kvalitní, ale nebudu vystupovat z řady a tak také prohlásím, že za absolutní špičku považuji disky od IBM. Doporučuji tedy volbu výrobků od jedné z těchto firem. Co se velikosti týká, vidím v dnešní době 40 GB jako rozumné optimum, protože odstup od menších, 30GB disků je například u zmiňovaných Seagate pouhých 200 Kč.
Diskuze (15) Další článek: Co najdete ve Score 92?

Témata článku: , , , , , , ,