iFeel Mouse – vibrační myš na každý stůl!

Možná jste už slyšeli o myších produktech řady iFeel od firmy Logitech. Pokud nemáte ani potuchu o co vůbec jde, tak tento článek je určen právě vám. To ale samozřejmě neznamená, že se tu něco zajímavého nemohou dozvědět i ti, kteří už s těmito produkty mají určitou zkušenost.
Možná jste už slyšeli o myších produktech řady iFeel od firmy Logitech. Pokud nemáte ani potuchu o co vůbec jde, tak tento článek je určen právě vám. To ale samozřejmě neznamená, že se tu něco zajímavého nemohou dozvědět i ti, kteří už s těmito produkty mají určitou zkušenost.

O co tedy jde?
Po joysticích a volantech je tu další kousek externího hardware, který se začíná vrnět. Hlavním důvodem pro tento krok zcela určitě není naše zažitá představa, že „co se vrní, to je prima“, ale patrně skutečnost, že hmatová odezva dává hrám a programům další rozměr.

Jistě není potřeba srovnávat rozdíl, který zažívá hráč s volantem opatřeným force feedback efektem a volantem, který tento efekt nemá. Rozdíl je to značný a ví o tom každý, kdo měl možnost si jakýkoliv FF volant vyzkoušet. Jaké pocity dokáže navodit vibrující myš?

Firma Logitech má v nabídce dva základní druhy vibrujících myší. První, je WingMan Force Feedback Mouse, která se pohybuje po speciální podložce a dovoluje zažít skutečný force feedback efekt. Druhá řada produktů nese jméno iFeel a najdeme v ní dva produkty. „Normálně“ vyhlížející typ Mouse a ergonomicky tvarovaný model MouseMan. Tato řada produktů neumí ten pravý force feedback, tudíž scény, kdy myš si lítá po stole s vaší rukou na hřbetě a vy jenom bezmocně přihlížíte, jen tak nenastanou ;-). Jediné co tyto myši umí, je vibrace, která navozuje pocit, že myš v ruce skutečně vrní.

iFeel MouseiFeel MouseMan

K čemu je to dobré?
Patrně vás napadla stejná otázka – k čemu je to dobré? Na revma? Masáž dlaně? Ani jedno ani druhé. Myš nevrní neustále (to by vám za chvíli upadla ruka, věřte), ale pouze tehdy, když kupříkladu přejede hranu okna nebo najede na tlačítko, případně při jiných úkonech, které si můžete pomocí dodaného software sami nadefinovat. Chcete, aby vás myš „kopala“ pokaždé, když spustíte nový program? Není problém…

Hlavní síla této myši tedy spočívá v možnosti vrtět se v určitých momentech a dávat okolnímu světu najevo, že ten správný moment právě nastal. Když pominu samotné vrnění, jehož „přitažlivost“ je mírně sporná (alespoň z mého pohledu), vidím hlavní využití této myši například u částečně nevidomých lidí, kterým hmatová odezva může pomoci v lepší orientaci na pracovní ploše počítače.

Jak se s tou myší pracuje?
Na úvod by bylo dobré zdůraznit, že níže napsané řádky zachycují především mé prvotní pocity, které se s delším užíváním postupně vylepšovaly.

Přiznám se, že mé pocity s prací s touto myší jsou rozporuplné. Patrně jde především o zvyk, ale pohyb myši po jakémkoliv povrchu mi připadal těžkopádnější než u její kolegyňky bez iFeel efektu. Subjektivně se mi myš zdála také těžší, ale to jenom do chvíle, než jsem její skutečnou váhu porovnal s jinou myší – obě vycházely zhruba nastejno.

Nastavitelná je i síla a způsob samotného efektu. Při nastavení na nejnižší intenzitu se myš bude chovat prakticky stejně jako každá jiná (brnkání je možné i úplně vypnout), při nejvyšší intenzitě bezpečně poznáte každý přejezd přes hranu okna či dolní lišty. Definovat lze i typ samotného brnkání. Může se jednat o „opravdové“ brnkání pružinou, v jiném případě efekt připomíná spíše jízdu po kamenech, práci hydraulického kladívka, cvakání nebo cvrnkání. Efekty není možné dost dobře popsat, snad jen slovy: v ovládacím programu jich je přednastaveno zhruba deset a všechny jsou velmi specifické, tudíž bezpečně rozeznatelné.

A co hry?
Dostáváme se k části, která nás, pařany zajímá ze všeho nejvíc. Zatímco WingMan Force Feedback Mouse umí využít možností FF efektu všude tam, kde jej dokáže využít joystick nebo volant (v těchto případech myš simuluje tato ovládací zařízení), iFeel mouse tohoto efektu využít neumí a pokud chcete, aby se hmatová odezva projevila i v jiných hrách než jenom ve strategiích, které běží přímo v okýnkách Windows, je potřeba aplikovat patch pro danou hru. Takový patch je k dispozici kupříkladu pro hru Unreal Tournament (http://www.unrealtournament.com/, sekce Download), kde díky němu budete každou zbraň skutečně cítit.

Závěr
Série myší iFeel Mouse dokáže určitě přinést nevšední zážitek, který ostatní myši nenabízí. Praktická hodnota vibrujícího efektu není tak zřejmá, ale pokud chcete mít doma myš, která vašim kamarádům a příležitostným uživatelům vašeho počítače nabídne nejedno překvapení, mohla by to být ta správná volba.

Produkt zapůjčil: Actebis, s.r.o.

Diskuze (4) Další článek: Downloady: RPG Magic and Mayhem a mapy pro Emperora

Témata článku: , , , ,