Immortal: Unchained – nudné Dark Souls (recenze)

Klonů Dark Souls jsme zažili stovky a stále vychází další a další. Nejnovější napodobeninou je sci-fi Immortal: Unchained, které se může ucházet o post jednoho z nejhloupějších RPG na trhu.

Co baví

  • Některé lokace jsou zajímavé
  • Pár dobře promyšlených bossů

Co vadí

  • Těžkopádná hratelnost
  • Nic moc grafika
  • Bugy
  • Nepřehledný level design
  • Stereotypní a nezajímavý příběh
4/10
Hodnocení

Když je něco napodobeninou něčeho, nemusí to automaticky znamenat, že je to špatná hra. Dark Souls se stalo vzorem pro mnoho vývojářů, a to nejspíš kvůli lákavé představě, že mohou vytvořit virtuální peklo, ve kterém si hráči své utrpení budou dokonce užívat.

Immortal: Unchained pochází z dílen studia Toadman Interactive. Třeba jste o něm v herním světě moc neslyšeli, ale vývojáři z tohoto studia spolupracovali na hrách jako Warhammer: End Times – Vermintide nebo Dead Island 2. Nyní se rozhodli, že si ukousnou velké sousto a vytvoří zcela vlastní velké hardcore RPG. Přehnané ambice ale často plodí příšerné tituly.

Špatnost za špatností

Problémů má Immortal: Unchained opravdu hodně, což je na hře, ze které snaha přímo čiší, opravdu škoda. Začít mohu rovnou příběhem, který se dá shrnout tak, že můj mozek (pravděpodobně v rámci obranné imunitní reakce) velmi brzy přestal vnímat, co to tam vlastně plácají. Cosi o blížícím se konci vesmíru, příchodu nemrtvých a o vás, na začátku hry vězni, který má zachránit vše, co kdy vzniklo a vznikne.

immortal_unchained (1).png
Stereotypnější a méně zajímavý příběh jen tak nenajdete

Začít recenzi příběhem není bezdůvodné. Je dobré hned zkraje upozornit na to, že kvalitní scénáristé zde chyběli a o to víc nás vývojáři upozorňují na to, že hratelnost je pro ně hlavním aspektem. A světe div se, i zde selhali na plné čáře. Na první pohled to nevypadá špatně. Vyberete si jednu ze tříd s tím, že každá má hrozně cool vraždící schopnosti a hra kombinuje šílené sci-fi střelné zbraně s mlácením na blízko.

immortal_unchained (5).pngimmortal_unchained (6).pngimmortal_unchained (7).pngimmortal_unchained (8).pngimmortal_unchained (9).pngimmortal_unchained (10).png
Hratelnost nezní špatně, ale její propracování je těžkopádné

Představa je vlastně taková, že střílíte a jakmile je nepřítel blízko, tak můžete mlátit. Doplňkem jsou speciálním schopnosti vaší zbraně (v mém případě výbuchy), úskoky a zaměřování. Tento systém zní slibně, ale jeho provedení je strašně neohrabané. Míření je hrozně pomalé, takže jste v podstatě nuceni používat zaměřování na nepřítele. To však není tak přesné, jak by si člověk přál a zejména to nezvládá moc míření s granáty. Sekání je zase pomalé, což se velmi kříží s tím, že jakmile jste v průběhu nějakého procesu, nemůžete uskakovat. Nejednou jsem umřel, protože postava pomalu sekala či se třeba léčila a já v průběhu tohoto procesu nemohl nic dělat.

 

Střelné zbraně nedostřelí dál než průměrná vodní pistolka, což vede k situacím, kdy nepřítelem prochází kulkami, ale vůbec mu to nevadí.

 

Zároveň vám budou vadit i detaily. Například to, že nepřátelé na vaše rány často nereagují a pří útoku sekáčkem se může stát, že vám nepřítel tu ránu hned vrátí a přijdete o polovinu života. Zejména střelné zbraně nedostřelí dál než průměrná vodní pistolka, což vede k situacím, kdy nepřítelem prochází kulky, ale vůbec mu to nevadí.

immortal_unchained (2).pngimmortal_unchained (3).pngimmortal_unchained (4).pngimmortal_unchained (11).pngimmortal_unchained (12).pngimmortal_unchained (13).png
Hra je frustrující nejen kvůli těžké obtížnosti, hlavním viníkem je hratelnost a příšerný level design

Nechybí ani hloupá umělá inteligence. Taktika "trochu se stáhni a vojáci si sami přijdou pro smrt", tu docela zabírá. Menším kladem jsou bossové, kteří jsou přeci jen docela zajímaví, i když se v podstatě jedná o stále stejnou variaci na obřího vraždícího robota. Boj s nimi si však kvůli těžkopádné hratelnosti moc neužijete.

Ach můj bože, co je tohle za design!

Hra hlavně volá po tom, abyste ji chtěli přestat hrát. Zejména level design je odporný. I když se jedná o koridorovku, neustále jsem bloudil, jelikož úrovně nejsou přehledné a mapa chybí. Nejhorší je propojení hry s Obeliskem. Jedná se o místo, ve kterém se vám uloží hra, můžete si zde upravovat, jaké zbraně nosíte, vylepšit se atd. Samozřejmě logicky se nabízí možnost pobít pár nepřátel a vrátit se k Obelisku, čímž si hru můžete uložit. Ti podlí vývojáři ale přišli se zvláštním prvkem.

immortal_unchained (14).pngimmortal_unchained (15).pngimmortal_unchained (16).pngimmortal_unchained (17).png
Čím déle hru hrajete, tím více otravných prvků naleznete

Jakmile se vrátíte k Obelisku a hru uložíte, všichni nepřátelé na celé mapě se automaticky znovu objeví. Takže když bloudíte a narazíte někde zpátky na Obelisk, můžete si danou část úrovně zopakovat znovu. Mně se to stávalo až nevkusně často. Podobný systém respawnu nepřátel funguje i u Dark Souls či například Lords of the Fallen, je však proveden mnohem lépe. 

 

I když se jedná o koridorovku, neustále jsem bloudil, jelikož úrovně nejsou přehledné a mapa chybí.

 

Abych hru úplně nehanil, mapy jsou naštěstí docela zajímavé, ale ne všechny. Některé lokace si budete rádi prohlížet, jiné (zejména ta první) jsou jak přes kopírák. Nepřehlednost mapy a šílený level design kazí jak lokace, tak pocit z hratelnosti a ani zde není zajímavý příběh, který by vás nějak tlačil dál.

Technický stav jak čínská elektronika

Aby se kruh uzavřel, Immortal: Unchained není ani graficky moc krásná hra... možná spíše naopak. To bychom však i prominuli. Potrápí vás ale mnoho technických problémů. Stalo se mi například, že jsem prošel texturou nebo texturou prošel nepřítel.

Možná jsem krutý a bezcitný recenzent, ale s jistotou vím to, že bych u Immortal: Unchained nestrávil více než jednu hodinu, kdybych to nemusel hrát kvůli recenzi, a to jsem těžké hry hrál. Na rozdíl od Dark Souls nebo i jiných těžkých her, ať mluvíme o Cupheadovi nebo Dead Cells, zde není nic, co by mě motivovalo se zakousnout a hru přeprat.

Verdikt

Jedná se o hru s obtížností Dark Souls, ale bez zajímavého světa a zábavných herních mechanik, nemá ani poutavý příběh nebo líbivou grafiku. Někoho z vás třeba zabaví, své kvality přeci jen má. Na trhu ale najdete zajímavější, zábavnější i chytřejší hry.

Váš názor Další článek: Stylové pohlednice lákají na pestrý a živoucí svět Red Dead Redemption 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,