Impact Winter: všude zima, všude mráz (recenze)

I přes neúspěšný kickstarterový projekt se dostala hra Impact Winter na světlo světa. Opravdu ten dlouhý vývoj stál za to?

Země je zasažena meteorem. Po této katastrofě nastaly klimatické změny, které zapříčinily zamrznutí celé planety. Fauna a flóra vymřely, moře a oceány zamrzly a z lidské populace zbyly už jen malé skupinky přeživších. Takhle by se dala shrnout situace, do které jste ve hře Impact Winter vrženi.

Mojo Games tuto hru představili už v roce 2014. Po neúspěšném Kickstarteru se ale už moc nevěřilo, že vývoj bude pokračovat. Úspěch na Steam Greenlightu naštěstí dopomohl tomu, že se vydavatelem hry Impact Winter stala společnost Bandai Namco. 

w2.jpg
Na každé výpravě do pustiny poznáte něco nového

Hlídání dětí

Nacházíte se v roli Jacoba Solomona, který se se svojí skupinou ukrývá před mrazem v opuštěném kostele. Celkem máte čtyři společníky, přičemž má každý z nich specifické vlastnosti. Blane se stará o energii, Maggie zase zastupuje funkci inženýrky. Vše, co udělají, jim ale musíte zadat vy. A právě v tom vidím velký problém celé hry. Ostatní postavy bez vás neudělají absolutně nic. Je na vás, abyste rozdělovali jídlo, stejně tak musíte určit, co se uvaří a tak podobně. Následně ještě musíte rozdělovat úkoly mezi členy skupiny a hráč tak nabývá pocitu, že vlastně ve hře žádná AI není.

Nesmíme zapomínat ani na nutnost hledět na statistiky, mezi které patří mimo klasiky jako hlad a teplo také nuda. Pokud společníkům nedopřejete zábavu nebo odpočinek, nebudou k vám nijak přívětiví. Je opravdu otravné při každém návratu do kostela oběhat všechny členy skupiny. Dokonce nejdou spát, dokud jim nedáte pokyn.

w.jpg
Ve vaší základně si moc zábavy neužijete

Co je tedy vašim cílem, kromě toho přežít v nehostinné zimní krajině a postarat se o zbytek skupiny? Podařilo se vám zachytit neznámý signál, ze kterého jste následně dokázali rozluštit, že za 30 dní přijde pomoc. Stačí tedy tuto dobu přežít, to přeci není nic těžkého, že? Tak jednoduché to zase ale není. Krom výše zmíněného starání se o skupinu se musíte vydávat na výpravy pro zdroje energie a ostatní věci, které vám při přežívání pomohou. Na těchto výpravách ale nebudete sami.

w3.jpgw5.jpg
V noci přituhuje, takže je dobré se do rozednění někde schovat

Společnost vám dělá robot zvaný Ako-Light. Mimo to, že vám svítí na cestu, slouží i jako radar. Má navíc jednu speciální funkci. Při objevování nových věcí a oblastí získává tento robůtek zkušenosti. S postupem na další level se vám díky němu zkrátí doba, po kterou musíte čekat na záchranu. Toto je jedna z mála mechanik, které dělají hru Impact Winter zajímavou.

Zkušenosti pro Ako-Lighta získáváte i plněním úkolů pro vaše společníky. Na svých výpravách můžete potkat nomády, od kterých také můžete získat nějaký ten quest.

Na výpravách se konečně začnete bavit. Samotný průzkum zdejšího postapokalyptického světa přináší pocit uspokojení. Nikdy totiž nevíte, co vás čeká. Svět je totiž z části náhodně generovaný, což je skvělým doplňkem. Občas krom lootu naleznete také informace o tom, co se dělo před katastrofou. Na pozadí má Impact Winter vcelku promyšlený příběh, ale zábavnost hry zcela zabíjí nudná správa skupiny.

 

Samotný průzkum zdejšího postapokalyptického světa přináší pocit uspokojení.

 

Na recenzi jsem dostal PC verzi a z hlediska ovládání je to skutečné peklo. Pohyb pomocí myši, kdy musíte tlačítko držet a myšítko mít ve správné části obrazovky, aby postava šla tam, kam chcete, je opravdu nelogický. Stejně tak ostatní ovládací prvky jsou neintuitivní. Gamepad je tady téměř nutností, kombo klávesnice a myš si v případě Impact Winter nevede vůbec dobře, na ovladači už je to jiná káva.

w4.png
I když jste zrovna na výpravě, nesmíte nechat oheň v kostele vyhasnout

Ač vývojáři přišli s pár novými nápady, tak podobných survival her jsme tu měli řadu. Nejvíce mi svým herním stylem připomíná This War of Mine. Ani svojí grafickou stránkou nijak nevyniká, komiksová stylizace spíše hře škodí. Vývojáři se totiž snažili navodit pro hráče pocit, že se nachází ve vážné situaci a každá chyba může znamenat smrt, ale ve výsledku se jedná o dost plytký zážitek.

Impact Winter se snaží navázat na úspěchy survival her jako je This War of Mine a do jisté míry také Don’t Starve, ale ve většině případů jí to nevychází a především jde o šeredně promrhaný potenciál. Celkem zajímavý průzkum světa kazí nutnost starat se o všechno a všechny. Pokud si chcete užít nějakého pořádného survivalu, tak byste se hře Impact Winter měli raději vyhnout. Jsou tu daleko lepší tituly.  

Hodnocení: 2 / 5

Klady:

  • Průzkum pustiny
  • Vývoj robůtka

Zápory:

  • Tragické ovládání
  • Nezáživná správa skupiny
  • Stylizace úplně nesedí

 

Diskuze (1) Další článek: Far Cry 5 se odhaluje v prvních teaserech, čeká nás Divoký Západ?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,