Impire – odkaz Dungeon Keeperu (preview)

V Paradox Entertainment kutí budovatelskou strategii Impire, v níž se jako temný pán znovu podíváte do podzemí a pokusíte si podrobit svět.

Tajemné kobky a impové kutající malé chodbičky jen čekají, až se ujmete role démona Báal-Abaddona, vezmete do ruky bič a pokusíte se vybudovat nové impérium zla. Začínáte skromně: sami v malém podzemí s pár sloužícími, kterým teprve musíte vydat adekvátní příkazy k vybudování základních místností a opětovného rozběhnutí osy zla. Chvíli tak nenuceně kutáte skrz zdi, plánujete rozmístění dílen a továren a poprvé nejspíše lehce narazíte.

Různých druhů staveb je sice spousta a každá slouží specifickému účelu (obvykle k rekrutování nějakého druhu válečníků), ale na rozdíl od postaršího Dungeon Keepera se nemůžete svobodně rozhodnout ohledně velikosti místnosti a jejího rozložení, ba dokonce ani o rozmístění různých vchodů a východů.

Místo volného kutání v podstatě jen spojujete předem dané díly do větší skládačky

Místo volného kutání v podstatě jen spojujete předem dané díly do větší skládačky, u níž požadujete především funkčnost před estetikou, čímž téměř automaticky dáváte vale přetváření neútulného podzemí v krvavě rudé kobky přesně dle vašeho přání. A v tuhle chvíli se bohužel také zčásti vytrácí kouzlo budovatelské strategie, a aspoň mně při prezentaci připadalo, že vývojáři vlastně chystají klasickou RTS. Což se dále potvrdilo.

skeletons.jpgwraiths_01.jpg

Do podzemí vám čas od času vleze nějaký ten hrdina nebo skupinka hrdinů, kteří se vám pokusí ukrást pečlivě nahrabané poklady. Vaším úkolem je je v první řadě vystrašit, v té druhé semlít jejich duše do krystalů a využít jej jako surovinu pro další rozvoj podzemí. K tomu, abyste nájezdy odrazili, slouží spousta válečníků produkovatelných v různých místnostech. Ty můžete ovládat jak přímo, tak je spojit do několika úderných skupin, což s mixováním různých druhů vojáků přináší desítky různých kombinací se specifickými skilly, výhodami i nevýhodami.

Netradičních prvků není málo

Boje se však neštítí ani váš Temný pán, jehož síla v boji a schopnost teleportace by se nikdy neměla podcenit.  Funguje stejně, jako hlavní záporák v podobném Dungeons – jde tedy o jedno z nejsilnějších stvoření ve hře, jež můžete rozvíjet ve variaci na klasické stromy dovedností známé z mnoha RPG.

Impire se neodehrává pouze ve vašem podzemním království, ale také na povrchu

Na budovatelskou strategii netradiční, co říkáte? A to ještě nevíte, že Impire se neodehrává pouze ve vašem podzemním království, ale také na povrchu, a to dokonce ve dvou podobách: ta první představuje víceméně jednoduchou minihru, kdy na mapě herního světa Ardanie, známého ze série Majesty, posíláte jednotlivé skupiny na loupežné výpravy do předem daných míst a pokud chcete, můžete je na malé mapě i ovládat a udělovat jim detailní příkazy. Prostě něco na způsob kratičkých misí, které představují spíše zdroj surovin, než velkou výzvu. 

entrance_02.jpgkitchen.jpg

O poznání zajímavější je potom nadzemí v okolí vašeho sídla, kde je vymodelován větší kus země a vy na něm musíte plnit různé úkoly, či v multiplayeru prostě dobýt určité místo. Hra po vyběhnutí z podzemí připomíná trochu klasický WarCraft 3 s ovládáním pekelných skupin, a dává tak tušit, že stavba podzemí je trochu zjednodušená právě proto, aby se hráči mohli soustředit na klasickou strategii odehrávající se na povrchu. Jak se ale autorům povede skloubit život v podzemí a klasickou hratelnost RTS je však zatím ve hvězdách. Demo, které jsme viděli, totiž vše jen naznačilo a nic pořádného neukázalo.

Impire se ráda odkazuje na legendárního Dungeon Keepera, ale s výjimkou kvalitního humoru zůstává ve většině případů bohužel jen u odkazů. Přestože nejspíše půjde o nadprůměrnou strategii, přílišné srovnávání s legendou může vyvolat přílišná očekávání, která titulu ve výsledku uškodí. Těšte se, ale nový příchod rohatého ďábla nečekejte. A když už k něčemu přirovnat, tak ke značně vylepšenému Dungeons.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | Budovatelská strategie
Výrobce: Cyanide Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: Q1 2013
Diskuze (2) Další článek: The Secret World se od vydání prodalo jen 200 000 kusů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,