Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt – třetí poločas (recenze)

Čeští fotbalisté se sice na mistrovství světa nedostali, ale nevadí. Světový titul si můžete vybojovat sami v novém díle JRPG série.

Inazuma Eleven představuje klasické japonské RPG. Máte tu hlavního hrdinu, rozlehlou herní mapu, nabírání postav do party, obchody s předměty, expování, náhodné boje, potyčky s bossy, pídění se po lepší výbavě a tak dále.

Ach ano, jedna malá drobnost – všechno tohle je obaleno fotbalovou omáčkou, kde hrdina je brankař, souboje mají formu fotbalových utkání 4 vs. 4 a místo magie používáte speciální schopnosti, jako je například schopnost kopnout míč tak silně, až protrhnete síť v brance. Ale tohle všechno už možná znáte, pokud jste hráli některý z předchozích dílů série od japonských Level 5. A po hříchu to můžete znát až velmi podrobně.

Boj o mistra světa

Na začátku třetího dílu sice hrajete za nového hrdinu, ale nebojte, netrvá moc dlouho, než se na scénu vrátí Mark Evans, který má před sebou nový cíl – vítězství ve světovém šampionátu Football Frontier International. Příběh navazuje na předchozí díly, na scénu se vracejí známé postavy a hra předpokládá, že v nich máte přehled.

Tvůrci trochu povolili šrouby, takže nová zápletka není až tak bizarní a melodramatická, jako v případě dvojky. Zda je to plus či mínus už nechám jen na vás. I tak však hra nezapře své japonské kořeny a od hráčů se tak nějak očekává, že mají v oblibě anime.

 

Od hráčů se tak nějak očekává, že mají v oblibě anime

 

Stejně tak tvůrci očekávají, že hráči ještě nemají dost osvědčené hratelnosti, protože Lightning Bolt nepřináší moc zásadních novinek. Hra se opět dělí do kapitol, které vždy vrcholí plnohodnotným fotbalovým zápasem 11 na 11. Mezitím cestujete po herní mapě, povídáte si s NPC postavami, bojujete v náhodných soubojích a tak dále.

battle.jpgcapsule-machine-process.jpgconnection-map.jpg

Pokud chcete sledovat příběhovou linku, stačí chodit od jednoho vyznačeného bodu na mapě k druhému, ale za prozkoumávání zapadlých zákoutí jste odměňování nacházením různého vybavení a předmětů, plus lze narazit i na vedlejší zápasy. A ty vás přivedou k tomu nejdůležitějšímu – fotbalistům.

Všechny chytit máš!

Inazuma Eleven se inspiruje Pokémony, jen místo chytání příšerek do Pokéballů sháníte hráče do svého týmu. Ve hře je přes 1000 hráčů a naverbovat si můžete kteréhokoliv z nich. Dělí se podle pozice (útočník, obránce, brankář) a protože jsme v RPG, tak i podle statistik a speciálních dovedností.Lightning Bolt lehce upravuje styl, kterým rekrutujete nové hráče, nicméně ve výsledku nejsou změny až tak razantní. Tak jako tak nové hráče musíte prvně porazit v zápase, aby se k vám přidali.

3DS_InazumaEleven3LB_enGB_10.jpg3DS_InazumaEleven3LB_enGB_11.jpg3DS_InazumaEleven3LB_enGB_13.jpg

Zápasy mají opět dvě formy – ty náhodné jsou jen 4 na 4 a kladou specifické podmínky, jako je vstřelit gól jako první, případně se nenechat o míč obrat. Ve velkých zápasech jde vlastně jen o vítězství, ale tvůrci skriptují události, takže jednou musíte vymazat třígólové manko, jindy pár minut běhají vaši hráči velmi pomalu a tak dále.

friend-page.jpgplayer-asking-to-be-scouted.jpgrecruit-menu.jpg

Oba typy zápasů probíhají na dotykové obrazovce, stylusem kreslíte hráčům dráhy, kam mají běžet, ťukáním nahráváte a aktivujete speciální schopnosti (musíte mít dostatečný počet TP bodů, což je v podstatě mana). Novinkou se stávají speciální týmové útoky, ale hlavně musím zmínit vylepšenou umělou inteligenci, která vám dokáže občas pořádně zavařit.

Protivník chytře používá speciální skilly, střídá unavené hráče (což dřív prakticky nedělal), takže si asi některé zápasy po potupné porážce zopakujete vícekrát, než bylo v předchozích dílech běžné.

Tři roky stará hra

Největší problém Lightning Bolt představuje pozvolné vyčerpání tématu – inovací není tolik a záleží jenom na každém hráči, zda chce potřetí hrát prakticky to samé. Moc ani nepotěší fakt, že jde v podstatě o 3 roky starou hru na DS, kterou tvůrci jen lehce oprášili a převedli na 3DS. Plus přidali SpotPass a StreetPass funkcionalitu. 

3DS_InazumaEleven3LB_enGB_02_mediaplayer_large.png3DS_InazumaEleven3LB_enGB_08_mediaplayer_large.png3DS_InazumaEleven3LB_enGB_12_mediaplayer_large.png

Grafika zaostává, nicméně má svůj nezaměnitelný styl. Hudba je klasicky chytlavá a anglický dabing slušný. Level 5 prostě odvedli dobrou práci a je jenom škoda, že se k nám tato série nedostala dřív. Na druhou stranu je to pochopitelné, protože jde o silně japonsky stylizovanou hru, která nemusí sednout každému.

Dostupné pro: 3DS
Žánr: RPG | Fotbalové RPG
Výrobce: Level 5 | Webové stránky hry
  • Zábavné zápasy
  • Rekrutování hráčů
  • Lepší AI
  • Chytlavý multiplayer
  • Slabá grafika
  • Minimum inovací
  • Vlekoucí se příběh

Mimochodem, kromě Lightning Bolt se dá pořídit i Bomb Blast verze, která se lehce liší v některých příběhových aspektech (soustředí se na jiné týmy) a nabízí odlišné hráče. V podstatě jde o stejný princip jako u Pokémon her. Prvek sbírání hráčů dokáže chytnout a řádně protáhnout herní dobu, plus multiplayerové zápasy mají též něco do sebe.

Váš názor Další článek: Uživatelské rozhraní PlayStation 4: UI v pohybu a obří galerie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,