Inazuma Eleven GO Chrono Stones: Wildfire/Thunderflash (recenze)

Inazuma Eleven ukazuje, že Japonci mají zvláštní představu o fotbale. Nicméně ví to hlavní - že to má být zábava.

Série Inazuma Eleven vždy představovala spíše bizarnější příspěvek z japonské herní produkce. Ostatně to naznačuje už jen to, že jde o fotbalové JRPG, kde hráči kopou do míče s takovou razancí, až prakticky propaluje sítě v brankách.

Chrono Stones jdou ještě o krok dál, když k fantaskním speciálním dovednostem přidávají příběh, ve kterém v létajícím autobuse s mluvícím medvědem cestujete časem, abyste lidem přinesli zpět radost z fotbalu. Ujeté? To nezpochybnitelně, ale pokud dokážete tuhle potrhlost absorbovat, odhalíte herně velmi propracovanou a zábavnou hru.

Místo zbroje kopačky

Hlavním lákadlem Inazuma Eleven je fakt, že v základě jde o poctivé RPG. Můžete cestovat po herní mapě, mluvit s NPC postavami, nabírat spolubojovníky do své skupiny, nakupovat vybavení, trénovat nové dovednosti a pochopitelně bojovat s protivníky.

Jen místo mečů a brnění máte kopačky a dresy, do svého týmu přibíráte další útočníky, obránce a gólmany, místo síly trénujete schopnost vedení míče, magii představují speciální útočné a obranné zákroky a souboje samotné probíhají v podobě fotbalových zápasů.

Inazuma 01.jpgInazuma 03.jpgInazuma 04.jpgHerní mechaniky jsou komplexní, ale snadno pochopitelné, navíc dávají obrovskou míru k prostoru k vyřádění. Hra si bere inspiraci i třeba z Pokémonů, takže do své skvadry si můžete vybrat z více než 1500 hráčů. Každý z fotbalistů má své statistiky, patří k jednomu ze čtyř elementů (funguje tu klasický systém kámen-nůžky-papír) a umí různé speciální dovednosti. Postavy ještě můžete zlepšovat prostřednictvím zmíněného vybavení, jako jsou rukavice pro gólmany, kopačky, dresy, náramky pro štěstí a podobně.

Inazuma 11.jpgInazuma 12.jpgInazuma 13.jpg

Samozřejmě se můžete spokojit jen s hráči, které dostanete v rámci příběhu, a i tak vás čeká spousta hodin zábavy, nicméně pokud se do hry pořádně ponoříte, bez problémů vám sebere desítky hodin vašeho života.

Drobné krůčky vpřed

Chrono Stones představují druhý díl z nové trilogie Inazuma Eleven pro 3DS, takže spousta prvků je známá už zminula, ovšem nechybí ani novinky a vylepšení. Fotbalové souboje se stále dělí na malé (5vs5), které slouží k levelování týmu a hráčů, a velké příběhové (11vs11), nicméně oba typy se dočkaly změn.

Inazuma 05.jpgInazuma 07.jpgInazuma 14.jpg

Malá utkání například fungují už jen na bázi „vstřel gól jako první“, ty příběhové zase přináší nový ukazatel, který musíte naplnit pro posun vpřed. Jde o drobnosti, jež ale dávají hře vyšší tempo.

Inazuma 06.jpgInazuma 08.jpgInazuma 09.jpg

Zápasy obohacuje nová nutnost odhadnout směr, kterým bude chtít soupeř udělat kličku s míčem. Speciální schopnosti zase rozšiřuje Mix’n’Match, což znamená míchání fotbalisty s různými postavami a stvořeními – hned zkraje například získáte sílu T-Rexe. Dalo by se najít i pár dalších příkladů, ale obecně se dá říct, že tvůrci spíš jen vylepšují známé, což však vzhledem k chytlavosti předchozích dílů bohatě stačí.

Slabší vstup do utkání

Mezi největší slabiny Chrono Stones patří velmi pozvolný start hry. Pár hodin prostě trvá, než dostanete kvalitnější hráče a lepší speciální schopnosti. Tvůrci se sice snažili úvodní tutoriálovou část zrychlit, nicméně stále je co zlepšovat. Nováčci zase budou tápat v událostech a postavách, protože Chrono Stones navazuje na předchozí díl a moc se neobtěžuje s nějakým vysvětlováním, kdo je kdo.

Dostupné pro: 3DS
Žánr: RPG | RPG
Výrobce: Level 5 | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 27. března 2015
  • Bohaté herní prvky
  • Zábavné zápasy
  • Sbírání hráčů
  • Povedená grafika a hudba
  • Slušná herní doba
  • Pomalý začátek
  • Otravný dabing

Pokud ale toto pominete a dokážete se sžít s dětským mířením hry, dočkáte se velmi zábavného titulu, která dokáže chytnout a nepustit. Zábavnou hratelnost doplňuje podařená grafika se silným 3D efektem a výtečná hudba. Inazuma Eleven GO Chrono Stones prostě stojí minimálně za zvážení.  

Váš názor Další článek: Záběry z Assassin's Creed: Syndicate pod drobnohledem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,