inFamous: First Light – světlem ku svobodě (recenze)

Pokud už máte Second Son za sebou, nezoufejte. Do rukou se vám ještě dostane několik hodin čiré zábavy s neonovou ženštinou.

inFamous: Second Son byl rozhodně skvělou hrou, jak se můžete přesvědčit v naší recenzi, Sucker Punch se však rozhodl nenechávat nic náhodě a nabídl nám příběhové obohacení, které překvapivě má smysl a nevypadá jako ždímačka peněz. First Light nás totiž zavede do minulosti a do popředí postaví okázalou bio-teroristku Abigail Walker, nebo také Fetch, která dělala společnost Delsinovi v původní hře. Rozhodně tu však jde o víc, než jen ochutnávku dalších možností Neonu.

inFAMOUSt First Light_20140825132138.jpg inFAMOUSt First Light_20140825132243.jpg inFAMOUSt First Light_20140825185047.jpg

Drastický osud

Pokud jste hráli Second Son (a rozhodně vám to před vyzkoušením tohoto kousku doporučujeme), pak jistě víte, že má Fetch mnohem temnější minulost, než by se z počátku mohlo zdát. Po tragické smrti svého bratra Brenta se rozhodla vymítit drogové dealery ze Seattlu a zapletla se i do roztržky mezi Delsinem a šéfkou organizace DUP Brooke Augustine. Ačkoliv tedy už ze začátku budete vědět, jak příběhové DLC dopadne, zážitek ze hraní vám to nezkazí.

 

Fetch je rozhodně mnohostrannou osobností a nepůjde tu jen o bujaré dovádění v ulicích

 

A to především proto, že se dozvíte mnoho dalších zajímavostí z příběhového pozadí, poznáte Brenta, pocítíte na vlastní kůži potřebu Augustine vycvičit z vás zabijáka a mimo jiné budete bojovat i se svými vnitřními démony, jež vám nedávají možnost naplno se uklidnit a osvojit své schopnosti neonu. Fetch je rozhodně zajímavou osobností a nepůjde tu jen o bujaré dovádění v ulicích. I když, to je vlastně na vás.

inFAMOUSt First Light_20140825141817.jpg

Neon, kam se podíváš

Jak jistě tušíte, Fetch ovládá jen jednu schopnost – Neon – ale umí to dokonale a Delsinovi se o takových vychytávkách ani nesnilo. Fetch totiž dokáže využít Neon k extrémně rychlému pohybu po jakémkoliv povrchu, střílí mnohem svižněji a především je brutálně efektivní při boji nablízko. A když se dostatečně naštve, vytvoří malou černou díru, která do sebe vcucne vše v dosahu a pak to výbuchem rozmetá po okolí. Paráda.

 

Sbírání dronů tentokrát nahradily energetické „Lumy“, které musíte posbírat především díky svým akrobatickým dovednostem

 

Počas hry můžete Neon vylepšovat a přidávat některé nové vlastnosti, jako je nižší spotřeba energie, rychlejší střelba či delší běh, kupodivu působí hrátky s neonem dostatečně svěže a neomrzí. Sbírání dronů navíc tentokrát nahradily energetické „Lumy“, které musíte posbírat především díky svým akrobatickým dovednostem a rychlým reflexům.

inFAMOUSt First Light_20140825185121.jpg inFAMOUSt First Light_20140825185354.jpg inFAMOUSt First Light_20140825185439.jpg

Příběhová kampaň vám zabere přibližně 5 hodin čistého času, což je na DLC velmi slušné. Hra nenabízí tolik nepovinných misí, jako Second Son, jsou ale naopak zábavnější. Budete například závodit v ulicích, honit příliš aktivní energetické Lumy, zachraňovat obyvatele z rukou místní mafie či hledat skryté kamerové drony. Samotné sandboxové pískoviště města vám také dokáže propůjčit několik hodin navíc, pokud se budete chtít jednoduše vyblbnout.

inFAMOUSt First Light_20140825194051.jpg

Menší výtku bych směřoval k samotným nepřátelům. Kromě místních mafiánů a grázlů totiž narazíte jen na slabší DUP jednotky a ke konci pak vrtulníky, vzhledem ke značně vyšponovaným schopnostem Fetch však nebudou představovat žádný problém. Obtížnost je tu tak nastavena mnohem níže, než je tomu u původní hry, to ale na zážitku nijak neubírá a vlastně mi to ani moc nevadilo. Zkrátka jsem se bavil.

Arénový boj

Až dokončíte příběh, máte ještě možnost vyrazit do tzv. Arén a plnit všemožné výzvy, které nejčastěji zahrnují rychlý přesun z místa na místo nebo záchranu rukojmí. Pokud vlastníte Second Son, budete se moci po třech dostupných arénách proběhnout i jako Delsin, což je takový příjemný dodatek. Nejedná se o nic světaborného, ale pokud patříte mezi lovce bodů a prvních míst v žebříčku, přičtěte si k herní době ještě pár hodin navíc.

inFAMOUSt First Light_20140825193417.jpg inFAMOUSt First Light_20140825193903.jpg inFAMOUSt First Light_20140825193922.jpg

Vizuálně je titul na vrcholu, ostatně byl originál prvním opravdu důstojným next-gen titulem na konzoli PS4 a First Light se toho snaží přidržovat. Především částicové efekty a všemožný chaos a bortící se prostředí vypadá nádherně, své nejvyšší kvality však grafika odhaluje především v závěru kampaně, kde se dostanete do zasněženého prostředí. Filmové podání titulu je tak bezprecedentní, dabing a animace postav jsou bravurní a k audiovizuální stránce hry nelze mít žádné výhrady.

Dostupné pro: PS4
Žánr: Akce | Městská akce
Výrobce: Sucker Punch
Začátek prodeje: 27. srpna 2014
  • Zajímavý příběh
  • Arénové výzvy
  • Parádní vizuál
  • Nové schopnosti neonu
  • Málo nepovinných úkolů
  • Nízká obtížnost

inFamous: First Light se dá bez přehánění považovat za plnohodnotný titul, který by ve výsledku skončil mnohem lépe, než je tomu u jiných her. To, že se jedná „pouze“ o samostatné příběhové DLC jeho kvality je zvyšuje. Pokud jste měli rádi Second Son, budete se tu cítit jako doma. Titul skvěle rozšiřuje příběh a nabízí další hodiny zábavy v oblíbeném světě, které zdaleka převyšují cenu 300 Kč.

Hru si můžete stáhnout ode dneška skrze PSN, na konzoli vám zabere 10 GB. Krabicové vydání bude dostupné v polovině září.

Diskuze (3) Další článek: inFamous: First Light - pohlednice ze Seattlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,