Ingress – vstup do opravdové virtuální reality

Podívali jsme se na zoubek fenoménu jménem Ingress, který se za posledních několik měsíců rozrostl takřka po celé zeměkouli. Co na něm lidé vidí?

Říká vám něco jméno John Hanke? Asi ne. No a přesto je to jeden z nejvlivnějších lidí z gigantu Google, a také jeden ze zakladatelů společnosti Keyhole, která stvořila Google Earth. Právě tento člověk stojí za vznikem společnosti Niantic Labs, která funguje jako jakýsi inkubátor Google. Hanke totiž chtěl před nějakým časem Google opustit, jeho nadřízení v něm však stále viděli potenciál, a proto mu nabídli i další spolupráci.

Díky tomu dnes můžeme narazit na něco, co má název Ingress. Tedy dnes, už více jak půl roku. Momentálně je tato hra (asi nepřesnější vystižení) již ve své beta verzi a prošla si velmi zajímavým vývojem. Zatímco na začátku se sháněly pozvánky do hry nesmírně obtížně a Ingress bylo skutečně jen pro pár vyvolených, dnes stačí jen požádat o pozvánku na oficiálních stránkách a zpravidla již během pár dalších minut se můžete vrhnout do světa ne tak úplně imaginárního.

No a o co vlastně jde? Jedná se o virtuální realitu a jakési spojení geocachingu a Foursquaru. Ocitnete se ve světě, který se dělí na dvě znepřátelené frakce. Je jen na vás, jestli si zvolíte hrát za Enlightened (Osvícení), nebo za Resistance (Povstalce). Každá z těchto frakcí má zcela odlišný názor, jak naložit s tajemnou hmotou XM, která byla do světa uvolněna při experimentu v CERNu. Osvícení pomáhají Shaperům (vlastně mimozemšťané) infiltrovat zemi a věří, že právě tito Shapeři přinesou osvícení lidskému pokolení a jeho další rozvoj. Frakce Povstalců naopak brání Zemi proti Shaperům. Jedná se spíše o konzervativní skupinu, která se snaží chránit lidstvo před něčím neznámým.

IngressEnlightenedShanghai.jpg

Tajemná hmota XM je nesmírně důležitá pro všechny hráče a objevuje se především okolo různých známých soch, monumentů, muzeí a jiných architektonicky zajímavých míst. Jinými slovy, nejvíce ji naleznete v centru Prahy či jiných velkých a historicky bohatých měst. Na vesnicích budete mít problém, i když i tam se už poměrně zajímavě nálezy XM zvyšují.

 

K bezproblémovému fungování je zapotřebí Android verze 2.3 a výše, zabudovaný GPS modul a dostatečně vysoký FUP

 

Alfou a omegou je stavění portálů (za pomoci XM), případně jejich další propojení, které stvoří silové pole. Hádáte správně, stejně jako stavět lze i bořit, resp. hackovat. Tam však záleží, na jakém levelu se nacházíte, takže jako začátečník těžko zboříte silové pole postavené hráči osmého levelu, což je momentální levelový strop.

Ingress-android-.jpg

Teď vás asi zajímá, na jakých mapách se vlastně hraje. To je na hře to vůbec nejzajímavější, protože se pohybujete na opravdových světových mapách, které sledujete přes spuštěný Ingress ve vašem telefonu. Mimochodem, je k němu zapotřebí Android verze 2.3 a výše, zabudovaný GPS modul a dostatečně vysoký FUP. Hru tak hrajete doslova tím, že chodíte po určitých místech, tedy něco jako je geocaching. Na herní mapě, která reflektuje reálný svět, vidíte rozložení portálů, zda jsou z vaší frakce nebo nepřátelské, nebo třeba kde se nalézá další XM.

 

Objevil jsem spoustu lokalit a budov, o kterých jsem nikdy ani neslyšel, což je určitě opět obrovské plus

 

Musím říct, že především ze začátku je to opravdu skvělý zážitek a hra vás dokáže velmi rychle vtáhnout. Hned první vysílání od „centrály“ k hráči vypadá skvěle a připadáte si jako nějací tajní agenti. Následné chození od portálu k portálům je také zajímavé a po delší době mě přimělo protáhnout si kostru a projít se po Praze. Objevil jsem spoustu lokalit a budov, o kterých jsem nikdy ani neslyšel, což je určitě opět obrovské plus. Jenže sami toho moc nezvládnete. Chce to jít se skupinou lidí, ideálně vyšších levelů, a pokusit se narušit pole, nebo alespoň nějaký portál znepřátelené straně, a přiklonit tak pomyslné mocenské váhy na vaši stranu.

Ingress.jpg

Naštěstí (nebo naneštěstí) funguje poměrně solidní herní komunita, především na síti Google+, kde se občas pořádají především ve větších městech raidy, jak je znáte třeba z WOWka, nebo jemu podobným hrám.

A teď si to pěkně shrňme. Počin je to opravdu zajímavý a stojí přinejmenším za vyzkoušení. Velmi doporučuji stáhnout si také aplikaci Ingress portály, kde naleznete spoustu vysvětlivek, které jsou naprosto esenciální především pro nové hráče. Vůbec pochopit celý systém totiž není záležitostí několika minut. Až ale do herního systému proniknete, můžete se těšit na prozkoumávání zajímavých míst, poznávání nových lidí a především neokoukanou formu zábavy. Otázkou ale je, na jak dlouho. Podle spousty zkušených hráčů momentálně totiž v Ingress není moc co dělat. Většina z nich už je dávno na maximálním levelu, mohou sbírat další temnou hmotu, ale je jim to dost k ničemu, pokud se neúčastní skupinových akcí. Protože ani s obrovským množstvím XM zkrátka sami nic nesvedete.

Ingress (1).jpg

Dalším otazníkem zůstává, proč vůbec Google, tedy, pardon, Niantic Labs, něco takového tvoří. Samozřejmě zde vyvstává otázka, zda jen Google nesbírá informace o pohybu lidí, nesbírá jejich fotky (pro vytvoření portálu musíte místo vyfotit, přičemž se uloží i GPS souřadnice snímku) a nebuduje si tak zdarma informace pro google maps. Nelze ani přehlédnout otázku financí, neboli co z toho Google bude mít? Hra je naprosto zdarma, nic se v ní neplatí. Podle spekulací by tento prostor mohl být využit pro reklamu. Už dnes v Ingress naleznete portály jednotlivých firem, které mohou sloužit jako reklama do budoucna. Samozřejmě to vše jsou jen spekulace.

 

Filtr pro maximální počet hráčů v jednotlivých frakcích bude v budoucnu nutností, aby došlo k zachování jisté rovnováhy

 

Jisté je jen to, že je hra stále ještě v beta verzi, ale už ve třetím čtvrtletí tohoto roku se očekává, že bude přístupná v plné verzi i pro iOS zařízení. Pokud se tomu tak opravdu stane, nějaký filtr pro maximální počet hráčů v jednotlivých frakcích bude zkrátka nutností, aby došlo k zachování jisté rovnováhy. Momentálně zde totiž nic takového není.

google-ingress.jpg

Pokud vás tato blbůstka zaujala, nic vám nebrání si ji vyzkoušet. Ingress je ke stažení na Google Play zcela zdarma.

PS: Spojení Ingress s Google Glass by bylo velmi velmi zajímavé!

Diskuze (17) Další článek: Městskou akci Watch Dogs si zahrajeme hezky česky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,