Inno3D Tornado GeForce3 v testu

Grafické karty s čipem GeForce3 sice patří na vrcholky výkonnostních testů, ale především jejich vysoká cena doposud brání jejich většímu rozšíření. Je proto nutné vybírat karty s nejlepším poměrem cena/výkon a kupříkladu tato karta vychází ve výsledku velmi dobře.
Grafické karty s čipem GeForce3 sice patří na vrcholky výkonnostních testů, ale především jejich vysoká cena doposud brání jejich většímu rozšíření. Je proto nutné vybírat karty s nejlepším poměrem cena/výkon a kupříkladu tato karta vychází ve výsledku velmi dobře.

Náš příběh je o poněkud dražší grafické kartě – Inno3D Tornado GeForce3, která je vyrobena na bázi GPU GeForce3 NVIDIA. Přestože by se mohlo zdát, že vysoká cena zaručuje i vysoký grafický výkon, není tomu tak. Ještě před zakoupením této nebo podobné karty by jste měli vědět, že potřebujete také dostatečně výkonný počítač, chcete-li z karty vytěžit naprosté maximum. Je naprosto zbytečné snažit se využívat tuto grafickou na počítači tlukoucím na frekvenci menší než je 1 GHz.

GeForce3 GeForce3

Samozřejmě, časem cena těchto karet klesne, svým výkonem se přesunou na místo dnešních GeForce2 a tím se stanou pro většinu uživatelů dostupné. Dalším faktorem, který přispívá ke snižování cen na trhu s grafickými kartami, je konkurenční prostředí. Více karet podobného typu na trhu nutí výrobce snižovat ceny na minimum a tím je udělat dostupnějším pro větší cílovou skupinu uživatelů.

Inno 3D Tornado GeForce3
Inno3D Tornado GeForce3 je klasickým příkladem karty, která sice nepatří cenově k těm nejdostupnějším, ale rozhodně v poměru cena/výkon bude patřit k absolutní špičce.

Samotná karta podporuje AGP 4x, 2X a je osazená 64 MB DDR SDRAM pamětí, která je celkem v osmi čipech. Čipy, od společnosti EliteMT, mají přístupovou dobu 3.8 ns, což odpovídá frekvenci 260 (520) MHz. Samotná karta pracuje na 200/230 (460) MHz, stejně jako ostatní karty postavené na stejném GPU.

Tato grafická karta je vybavena mohutnými chladiči od firmy ThermalTake, která je všeobecně velmi oblíbená nejen pro vysokou spolehlivost svých výrobků. Přestože kvalitní chlazení znamená v mnoha případech vysoký hluk produkovaný z aktivních chladičů, tento dodávaný je velmi tichý a zaručuje bezhlučný provoz. Chladiče jsou na kartu připevněny pomocí svorek a mezi nimi a čipy je thermopasta. Čip má kovové víko, které je trošku nižší než plastové okraje.

GeForce3 GeForce3

Pohled na kartu je vcelku příjemný a rozhodně nebudete zavaleni dojmem, že koukáte na něco rychle dodělaného, nevkusně uspořádaného. Vše má své místo a svoje opodstatnění. Karta je skoro celá černá, jen chladiče, cesty a čip se odlišují a dávají celému vzhledu akční ráz a jistou dávku originality.

Podpůrné prostředky a jiný doping
Poté, co se dostanete hlouběji do krabice, zjistíte, že vybavení je poměrně solidní. Krom kvalitní uživatelské příručky a podložky pod myš se zde skrývá také hromádka CD disků s ovladači pro Windows, přehrávačem InterVideo WinDVD 2000 a nejrůznějších programů pro testování a nastavování karty jako je kupříkladu 3Dmark2000.

Přetaktování této karty je samozřejmě možné. Ostatně, ještě aby ne. V ideálním případě se můžete po úspěšném přetaktování dostat až na hodnoty 235/275 (544) MHz. Přesto však výsledné hodnoty nebudou patřit k absolutní špičce, spíše budou někde kolem zlatého středu. Samozřejmě se můžete pokusit ještě o vyšší přetaktování, to však již vyžaduje profesionálnější podmínky a pořádnou přípravu před samotným procesem.

Karta je dodávána s ovladači NVIDIA v12.00, které umožňují poměrně slušné možnosti nastavování a konfigurace. Přesto, pro pokročilejší uživatele, je lepší doporučit některé z neoficiálních ovladačů, které umožňují nastavení mnohem více funkcí a vlastností.

Inno3D Tornado GeForce3 vychází překvapivě dobře z 2D testů. I v rozlišení 1600x1200 při obnovovací frekvenci 75 Hz poskytuje karta slušné výsledky. Výsledné zobrazení ale vždy záleží na možnostech a především kvalitě vašeho monitoru. Výkonný monitor je tedy základem pro spokojené oči.

Také 3D testy nedopadly věru špatně. Pro testování bylo použito klasických metod, Quake3 v. 1.17 obstarával herní test, čímž se demonstruje výkon karty v operacích OpenGL. Software MadOnion 3Dmark2001 Pro zase slouží k měření výkonu karty v rozhraní Direct 3D (DirectX 8.0).

Quake3: Arena
Testování proběhlo s mapou “demo002“ a bylo provedeno s následujícím nastavením – Fast (16-ti bitové schéma), High Quality (32-bitové schéma) a Quaver (nejvyšší možná kvalita).

První čtyři sloupce ukazují výkon karty v “demo002“. Můžeme tak porovnávat s podobnými kousky na trhu a je vidět, že karta šlape skoro stejně jako Asus AGP-V8200 DeLuxe. Přesto však nemá smysl analyzovat výkon v 16-ti bitech neboť tato karta je určena především pro 32-bitový “trh“. A z těchto výsledků můžeme pozorovat, že ani přetaktovaný LeadTek WinFast GeForce2 Ultra se před tento náš kousek nedostal.

GeForce3 - testy GeForce3 - testy

3Dmark 2001
Test číslo jedna je herní test, který přesně simuluje bojový souboj s reálným výpočtem fyzikálních procesů.

GeForce3 - testy GeForce3 - testy

Druhý test potom simuluje RPG hry a hry dobrodružné. Cílem tohoto testu je vyzkoušet schopnosti vykreslování vysokého počtu objektů jako jsou domy, budovy, stromy a prostě všeho kolem nás. Velký důraz je také kladen na simulaci horizontu.

GeForce3 - testy GeForce3 - testy

Test třetí představuje 3D akci. Hrdinové jsou složeni z objektů a z nepříliš velkého množství polygonů. Samotná scéna přitom není vůbec jednoduchá, test si všímá stínů, záblesků světel, odrazů a mnoho dalšího.

GeForce3 - testy GeForce3 - testy

Test čtvrtý, poslední, je založen na vykreslení krásna, umělecké dokonalosti. Tento test využívá všech možností GeForce3.

GeForce3 - testy GeForce3 - testy

Na špičce ledovce
Je vidět, že Innovision opět potvrdil svoji pověst. Udělal špičkovou grafickou kartu, která snad jen pro svoji cenu nebude patřit k těm nejprodávanějším. Rozhodně však má na to, aby se po poklesu cen karet GeForce3 stala tou nejoblíbenější mezi hráči počítačových her.

Zdroj: DigitLife (http://www.digit-life.com)

Váš názor Další článek: Neverhood

Témata článku: , , , , , ,