Inspiroval se GTA, dostal trest smrti

Přidat další názor  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  zobrazit bez stromu  |  nových příspěvků: 62

Diskuze k článku

Dan  |  02. 11. 2005 15:38

Tak proc si to ten KRETEN kupuje kdyz se neumi ovladat!!!!

 |   |  Odpovědět
dejv  |  19. 10. 2005 18:59

No FUUUUUUUUUUUUUUUUj

 |   |  Odpovědět
nereknu!!!  |  15. 10. 2005 19:18

Heh takhle se vymlouvat lol tak to sou amici... To je jako kdybych ja trebas prisel k fizlovi sejmul ho vzal si jeho auto a honil lidi po meste. Pak by me zatkli floidi a vymluva by byla : sem se koukal na filmy - kdo se dnes nekouka na filmy a nehraje pocitacove hry treba i nasilne ? Kdyz by zakazali nasilne hry tak by nebyly snad zadne hry vubec, kdyz treba hrajete NHL 2006 plne to napalite do hrace vysklite s nim plexisklo a pak udelate bitku je to take nasili Zadne nasily -> zadna hra

 |   |  Odpovědět
Witch-king  |  16. 10. 2005 19:30

Zajimave je ze vsechny tyto pripady se vzdycky odehravaji v americe!!! Slyseli jste nekdy o podobnem pripadu v Evrope? samozrejme ze ne a cim to muze byt? Jde o to ze prostredi v americe je strasne extremni, je tam takova svoboda asi jako u nas za komunistu (akorat nebyly politicky procesy) jinak je to uplne stejny... Prodavat takovouhle hru od 21 let, co je to za blbost ve 21 letech uz musi kazdy vedet co smi a co ne a uz je davno dospely... Takovahle hra nemuze zadneho normalniho jedince ovlivnit ani v 15 ... Holt Amici sou hovada!!!

 |   |  Odpovědět
funth0mas  |  28. 10. 2005 00:14

hej tak s timhle nazorem zasandne nesouhlasim  setkal jsem se s tim tady v tom foru nekolikrat a proste uz nemuzu... co se lidi furt navazite do tech chudaku americanu?? kolik z vas bylo kdy v americe?? amici jsou lidi jako my.. to si vazne vsici myslite ze jako jinde na svete nez v americe neni nasili?? ze sou takovyhle pripady jen ve statech?? no ale porovnejte taky velikost usa a cr (potzmo cele evropy)! dyt usa je vlaste 50 statu s vlastnimi (ruznymi) zakony (btw s plnoletosti od 21 taky nesouhlasim, ale to taky nemaj vsude.. takze se neda rict ze jsou vsici ko**ti).
no a vubec, porovnejte treba nas a jejich soudni system. kdyz pominu to, jak je nase soudnictvi neschopny (nehlede na to ze je navic desne zdlouhavy). no nic. tohle nebudu resit. ale vemte primo k tomuhle case.. predstavte si ze jste pravnik, co ma za ukool obhajovat tohohle manika. nehlede na to ze si sami mislite ze patri za mrize, jako pravnik ho proste budete hajit (pac je to proste vase prace), a na necem jeho obajobu postavit musite.. no ale jak hajit dem**ta kterej udelal neco takovydleho? no co je jednodussi nez to shodit na nekoho jinyho, ne?? i jako ceskej pravnik.. kdybyste chytli takovyhleho klienta.. postavite jeho obhajobu na necem jinym? na cem, prosimvas?? vzdyt je to uplne logickej krok.. kdyz uz je nekdo tak choromyslnej, ze udela neco takovydleho.. jak jinak ho muzete hajit?? dyt pri jine obhajobe byste nemeli uz vubec zadnou sanci!
ale opravdu si myslet, ze za to ty vyrobci muzou?? to uz je jina vec  (a to tu tedka nehodlam resit.. to uz tu udelalo dost lidi drive..a nekteri i pomerne uspesne ).
takze se vratim k tomu, co mne 'donutilo' sem vubec zacit pisat, a to neci nesmyslny utoky na americany. to jim zavidite? ze nemuseli zit pod komunistama? jak nekoho muze vubec napadnout srovnavat soucasnou (!!) ameriku (resp. usa) s tim co bylo tady u nas za komunistu????? a vubec.. bezduvodne se do nich navazet.. to jako dost FUJ, ee?? to si zkuste o Statech nastudovat neco trochu vic, nez jen utrzky z 'bleskovych' clanku a televiznich sotu.. (co bych tak doporucil.. treba sth like 'U.S.History + Government' nebo rovnou jejich Ustavu.. ) amici jsou proste stejni lidi jako my.. kapku jina kultura (jestli se u nich o nejake da mluvit), jazyk a tak.. ale napiste mi nekdo, v cem jsou amici (potazmo proste usa) horsi nez mi?? no???

 |   |  Odpovědět
Glutton  |  12. 10. 2005 04:08

Ať si každej nejdřív odpoví na snadnou otázku:
Bylo před vynalezením filmů a počítačových her na světě míň násilí?

 |   |  Odpovědět
222222  |  12. 10. 2005 04:11

No, az na ty stredoveky valky, muceni, upalovani......

 |   |  Odpovědět
Davpe  |  11. 10. 2005 14:25

To ale znamená že když někoho zabiju lukem a šipem protože jsem se inspiroval u Robina Hooda zažalují jeho autora a zákázají jeho knihu?když někoho zapíchnu klackem můžu se vymluvit na lovce mamutů, s tím že vinen je Eda Štorch??Když někoho trefím šutrem do hlavy a řeknu že jsem si jako dite hazel kamenama s kamosi povesi nas vsechny???OMFG

 |   |  Odpovědět
Marty  |  11. 10. 2005 11:31

Lidem jako je Moore se říká jedním slovem - "ZM*D"! Před trestem smrti by mu měli napřed ale useknout pravou ruku a ještě tak měsíc jej mučit, aby se na tu injekci nakonec těšil.

 |   |  Odpovědět
EsoRimer  |  11. 10. 2005 11:02

Taky bych si dovolil napsat několik vět k tomu to tématu. Nejprve bych rád zareagoval na příspěvek, kde se píše že násilí a hra nejdou dohromady. Opak je pravdou! Podívejte se někdy na ty roztomilé štěňátka, jak si hrajou. Chvilku je sledujte a zjistíte, že si jdou pokrku, jedno druhý chce vlastně, přeprat, jdou si po krku ... hra totiž od přírody slouží k rozvíjení schopností, které jsou v dospělosti nutné k přežití. A v přírodě k přežití bylo vždy potřeba být lepší, rychlejší, silnější než druhý, umět se poprat, chytit si kořist a zabít jí. A o tom jsou hry, takhle si hrají malé roztomilé štěňátka, i lidské děti...

Pravda, člověk není zvíře, je civilizovaný, proto vytvořil spoustu nenásilných zábavných her, jako třeba fodbal, šachy, atletiku ... ale vždycky jde o to být lepší než ten druhý, někoho předběhnout ... Nemluvě o boxu, šermu, házení oštěpem atp. ! Ale že se takhle člověk vybíjí ve hrách, neznamená, že se tak bude chovat v běžném životě. Ikdyž rád běhám a sem rád rychlejší než druzí, necpu se v autobuse před tu starou vetchou babičku jen pro to, abych byl první a obasdil místo u okénka.

Další otázka je, jestli může taková brutální počítačová hra někoho ovlivnit. Samozřejmě může. Nemyslím si však, že tolik jako okolí, ve kterém člověk vyrůstá. Pokud by jste se narodili v africkém kmeni, kde je normální zabít svého souseda, protože vás urazil, dělali by jste to také. Bylo by to pro vás běžné. Vliv prostředí, ve kterém vyrůstáte, je zcela zásadní, a proto se na něj bere ohled u soudu. Vliv mají i počítačové hry, ale ...

Ale já už jsem vyrost, a sebedrsnější hra mě nepřinutí střílet do lidí. A hraní takových her mě baví. A nikdo z vás tady, opakuji NIKDO z VÁS nemá nejmenší právo mi bránit v hraní takových her!!!!!!! Takové hry totiž neříkají, že zabíjet v reálu je správné, stejně jako box nikoho nepřesvědčuje že je zábava na ulici zmlátit lidi, ikdyž někteří jedinci si to občas tak vysvětlí. Srovnávat propagaci násilí,rasové nesnášenilovsti a holokaustu s hrou dvou dovádějících štěňátek, boxem, nebo počítačovými hrami je opravdu hloupé.

Sečteno a podtrženo: Počítačové hry obsahující násilí jsou člověku přirozeným způsobem zábavy, měli by však být dostupné jen duševně zralým a citově vyrovnaným jedincům. Nechť se vedle varování ohledně koček v mikrovlnce napíše tohle varování na hry s násilím, a pak se (teoreticky) takovéto hry nevyrovnaným jedincům do ruky nedostanou. Zodpovědnost vůči dětem ponesou rodiče (opatrovníci ... atp.). Ostatně na nich je hlavní zodpovědnost za výchovu a za to, aby z dětí nevyrostlo něco, co bylo běžné v afrických kmenech, potažmo v dávné historii evropy...

 |   |  Odpovědět
Chumbaba  |  11. 10. 2005 10:33

Série GTA líčí kriminální jevy, se kterými se Amerika potýká někdy i stovky let (přistěhovalecké gangy). I samotné typické uloupení auta otevřením dvířek je možná typické v Americe, ale třeba u nás se s ním nesetkáváme. Prolhaní obchodníci, zkorumpovaní právníci, egoističtí a bezohlední politici, pouliční kriminalita - to všechno bylo v USA dávno před GTA3. GTA3 je drsná společenská satira a je pochopitelné, že řadě lidí v USA leží pořádně v žaludku.
GTA3 líčí americkou společnost jako celkově nepoctivou a bezcharakterní, státní orgány úzce spolupracují s mafií, případně si policie tvoří svoji vlastní mafii (Tenpenny v SA). Spotřebitel se ocitá mezi mlýnskými kameny pouličního zločinu, lživé reklamy a kampaně politiků, kterým na lidech vůbec nezáleží. Z tohoto prostředí se v GTA3 často rekrutují zločinci, kteří se živí prostě jen stejně nepoctivě, jako všichni ostatní.
GTA3 sice můžeme vidět jako určitou karikaturu, nicméně všichni kritici této série by se měli zeptat, do jaké míry je sociální satira GTA3 pravdivá a do jaké míry může za konkrétní trestný čin prostě nemocná americká společnost - taková společnost, jakou ji líčí GTA3. Je mnohem snadnější svést tragédii na počítačovou hru, než přiznat, že selhala rodina, škola, obec případně stát a společnost jako celek. Jak trefně to vystihuje southparkovská píseň "Sveďme to na Kanadu, než to někdo svede na nás!"

 |   |  Odpovědět
Časoděj  |  11. 10. 2005 10:58

Jo, myslím, že v podstatě se vším plně souhlasím. Jen s výhradou, že podíl autorů GTA na té vraždě je velmi pravděpodobně nenulový. A pokud by autoři a dokonce ani GTA nebyli - není argumentem ani to, že by se násilník inspiroval jinou HROU.

I když samozřejmě USA nejsou pouze nepoctivou zemí atd. - pozor na černobílost, to hrozí vždy. Je možné, že svět je ještě relativně v pohodě, protože řada ochranným prvků v USA přece jen ještě funguje... - Ale to už je off topic...

 |   |  Odpovědět
ja  |  11. 10. 2005 10:10

At ta nebo ona strana rika, co chce, pravda je, ze do podvedomi se zadrou zkusenosti:
- kdyz nekoho zabiju, po escape obzivne a zkusim to znova.
- kdyz ja se nabouram v aute, po escape me auto naskoci na silnici a jedu dal.
  Takze muzu jet jak hovado. Strasne neprijemna vec je ovsem, ze me to 5 vterin zdrzi. Hruuza.
- ziskam spatne ridicske navyky
- podvedomi ma naucenou rychlou reakci bez premysleni. A priznejme si to,
   u pocitace reagujete nekolikrat rychleji nez v realu.
- atd.
Zkusenost z rizenim po hrani mam.

 |   |  Odpovědět
Glutton  |  12. 10. 2005 04:05

Můžu říct, že rychlé rexlexy na vyhýbání nešekanejm překážkám v závodních hrách (i v GTA je třeba tyto reflexy mít - kvůli stupiditě počítačových řidičů hodně dobré), mi už párkrát hodně pomohli a troufám si říct, že jednou zachránili kůži, kdy mi do nepřehledné zatáčky vjel debil v protisměru.
Nevím jakým způsobem hrajete vy hry, ale já se snažím co nejmíň bourat. A ne narazit do všecho, takže pokud mi to dává nějaké reflexy, tak jen ty kladné. A pokud jde o rychlost - tu si dokážu v reálu velmi dobře hlídat. To přece není takovej problém. To že mám v GTA pořád plyn na podlaze ještě neznamá že tak jedu v reálu. Tohle je věc, která nevyžaduje reflex, ale přemýšlení.

 |   |  Odpovědět
PetrF  |  11. 10. 2005 08:30

Nesouhlasím s tímto článkem! Nebudu komentovat spory v USA, protože tam je vše o penězích, ale kde není. Násilí je špatné s tím bude asi souhlasit každý. Za pár let si člověk do PC vloží 3D fotku člověka kterého nemá rád, 3D prostředí ve kterém žije a bude hrát hru jak ho sejmout. Ta hra bude tak reálná, že pak už bude jen otázka času kdy... Pro některé lidi nemusí být virtualní realita a realita skutečná zase tak rozdílná.

 |   |  Odpovědět
Časoděj  |  11. 10. 2005 00:59

Vesmír je čas a prostor. A tento časoprostor je něčím naplňovaný. Buď bude naplněn totálníma blbostma a sr.... nebo něčím jiným. Diktovat meze, dělat cenzuru samozřejmě JE problém, ale na druhé straně nebát se kriticky odsoudit to, co je je minimálně zbytečné, pravděpodobněji i přímo škodlivé, je velmi důležité. Budeme žít v takovém světě, jaký si svou (ne)tolerancí dopustíme. Vývoj od primitivního barbarismu ke kulturnímu světu není jednoduchý - a rozhodně se neobejde bez rozlišování, co je pitomost a co nikoliv. Bylo by už na čase se zamyslet PROČ je ve hrách tolik násilí. A hned si odpovím: protože přitahuje, je to něco zakázaného, je to určité tabu. - V prvé řadě bychom si ale měli uvědomit, že to je pouze praktická metoda výrobců HRY (?), jak zvýšit její prodejnost. HRA & NÁSILÍ - Jde to vůbec dohromady? Člověk by měl být v prvé řadě "egoista" (myšleno dobře) a myslet v prvé řadě zcela asertivně na sebe a své blízké (např. děti). Míto toho často podlehne módní vlně a tak splní předpoklady někoho cizího - skočí mu na lep. Takže otázka pro nějakého fandu GTA: Proč je ve hře tolik násilí? K čemu je to dobré? Jaký to má význam? Díky za vysvětlení...

 |   |  Odpovědět
Shteffi  |  11. 10. 2005 07:22

Ty seš nějakej divnej.. viď? Z takovejhle keců o tom že nějaký násilí ve hrách je zbytečný a mělo by se zrušit... a o kulturním světě a barbarizmu.. se mi chce blejt.. Tohle je zase druhej extrém.. fascinuje mě jak lidi tíhnou k absolutismu... buď je všechno hrosně špatný a nebo by chtěli všechno hrozně dobrý čistý a prostý všeho, co si myslí, že by bejt nemělo...
Proboha !!! Uvědomte si konečně že sme jenom lidi a že k nám patří všechno jak kultura a civilizovanost tak násilí barbarství a všechno špatný čeho je člověk schopen... Každej člověk je individualita a lidská rozmanitost je rozprostřená po celé škále spektra. Od nejhoršího po nejlepší... a veškerý snahy o očištění společnosti vždycky skončí nezdarem...
Historie je toho plná... nikdy se to nepodaří. Stačí se podívat na církev.. plný huby čistoty a najdou se mezi nima vrazi úchylové a pedofilové... tak o čem to asi je...
A co se týče toho debila co se obhajuje tim že hrál GTA a pak zabije tři policajty to přece nestojí ani za komentář.
Neobhajuju násilí.. ale svobodu vyjadřování se a možností dělat co se mi líbí... samozřejmě v mezích který jsou jasně daný.. dokud neublížim někomu jinýmu tak je jenom moje věc co dělam. Jenomže v Americe by tuhle svobodu za chvíli jeden pohledal... Je to paradoxní.. ale tim jak je amerika svobodná je nucena svou svobodu omezovat.. nakonec tam nebude svobodnej nikdo...

 |   |  Odpovědět
RomanL  |  11. 10. 2005 07:23

Vysvětlím Vám to jednoduše. Kdo a proč by o tom měl rozhodovat...? Nebo se snad cítíte sám být povolán o tom rozhodovat? A nepřipomíná vám to něco?
Jediné co je důležité je míra osobní odpovědnosti, ne kydy o tom kdo za co může...

 |   |  Odpovědět
Marabu  |  11. 10. 2005 08:49

Já bych přidal i požadavek na zrušení všech závodů, olympiády a podobně. Je totiž zřejmé že mnozí jedinci takové soutěži "být lepší než ostatní" dokáží obětovat valnou část svého života, a často i začít dopovat. Což je evidentně nezdravé. K tomu bych zakázal všechny akční filmy (je v nich násilí). K tomu bych zakázal osobní dopravu (1300 mrtvých osob za rok jen v ČR je evidentně neadekvátní množství vzhledem k počtu přepravovaných) o zmrzačených ani nemluvě. Při plavání utone v ČR kolem 330 osob ročně což je taktéž příšerné - veškeré plavání a fotografování bych taktéž zrušil. Současně bych zakázal všechny módní přehlídky díky němuž se desítky slečen v soutěži za "nejlepší figurou" ničí hlady až k bulimii/anorexii, nemluvě o tom že taková snaha "být lepší než ostatní" je už sama o sobě hříchem.

Znáte příběh, kde jeden starý plešatý obtloustlý dědek, jemuž se posmívaly malé děti, byl božím zásahem změněn na medvěda a všech cca 40 dětí pozabíjel? Co třeba příběh Lota, jenž dal davu na pospas své dcery (panny) aby si s nimi lůza dělala co chce, jen aby mu přestala bušit na dveře? Lze snad Lota považovat za ctnostného? Obojí jsou případy z bible... a najde se jich o mnoho víc. Takže co s náboženstvím?

Nebo kde přesně byste se chtěl zastavit?

 |   |  Odpovědět
Časoděj  |  11. 10. 2005 09:51

OK. Na nebezpečí totalitarismu (Orwell 1984 apod.) se jistě shodneme. Ale nelze uvažovat černobíle. Takže důrazně opakuji - na tomto nebezpečí se shodneme a jde to říct v pohodě a slušně.

Asi by neškodilo oddělit činy vědomé - tj. TO, co člověk chce, co je jeho VŮLE a pak vše ostatní, události, které SE STANOU nějakým nedopatřením. Samozřejmě nebudeme zakazovat mít děti, protože čas od času je některé vrahem (kupodivu každý člověk byl nejdříve dítětem, tedy i vrah). Takto nelogicky lze dementovat cokoliv.

Avšak postupně k jednotlivým "argumentům":

- závody, olympiády apod. samozřejmě JSOU v pořádku, nečestná snaha přijít k penězům (doping) již nikoliv = to už JE zakázano a trestá se to (mj. evidentně příliš benevolentně: když ukradnu milión, půjdu sedět, když jej vyhraju s dopingem, nepůjdu závodit a možná zaplatím pár korun pokutu)
- mezi mou otázkou PROČ je v GTA násilí (nebo v akčních filmech) jsem ještě přesnou odpověď nedostal...
- smyslem osobní dopravy je pohyb v prostoru, mrtvé si nikdo nepřeje a dělá se hodně pro bezpečnost, mrtví jsou NECHTĚNÝM nedopatřeným - narozdíl od sofistikovaného programu GTA, ve kterém jsou prvky násilí (je to HRA pro děti) implantovány VĚDOMĚ
- totéž o plavání, kromě sebevrahů jsou utonutí NECHTĚNÉ, v GTA (a akčních filmech) je násilí VĚDMĚ CHTĚNÉ
- módní přehlídky jsou dnes mimochodem také již mnohem více o reklamě na oblečení, než o kráse a harmonii a fakt, že dnes již relativně hodně mladých dívek (mentální anorexie) nezvládne svůj vztah k sobě/kráse atd. by teoreticky mohl vést ke vhodným doporučením, jak "kulturu" módních přehlídek změnit. Když jsou automobilové závody a lidí lezou až do zatáček, taky se musí pořadatelé přitlačit, aby je tam nepouštěli. Když budou módní přehlídky nutit mladé dívky k hladovění, je část viny i na "vychrtlém" kultu krásy. No commnet.
- snaha být lepší než ostatní není špatná - jak jste na to přišel?
- příběh o obtloustlém dědkovi neznám - mimochodem jsem nepochopil, co z něj plyne??
- a vůbec nechápu proč (asi nějaká projekce nevědomí?) proč došlo ke spojení "je proti násilí=náboženství je snůška nesmyslů" - mimochodem celkem zajímavý jev...

Jsou výše uvedené argumenty k tématu? Mám pocit, že nikoliv...

- Kde se chci zastavit? - Výborné téma k dikusi. Určitě nechcete říci, že zrušíme policii a necháme každého dělat ať naplňuje svou svobodu libovolně. Tak tedy - kde jsou hranice svobody? Předem díky za vysvětlení.

 |   |  Odpovědět
pd  |  11. 10. 2005 10:21

> - mezi mou otázkou PROČ je v GTA násilí (nebo v akčních filmech) jsem ještě přesnou odpověď nedostal...

No, možná proto, že to přitahuje primitivy, násilníky a mladá individua, která jsou obětí špatné výchovy (a mezi nimi mladé, kteří jsou ještě školou povinní a nestačili si vytvořit svůj vlastní názor na to, co je špatné a co ne - a právě z takových se potom stávají oni napodobovatelé v reálném životě)?
Za hloupost se prostě platí, a není jednodušší cesty než na ní vydělávat. A tak se tvůrci her, které oslavují kriminálníky, činí...

 |   |  Odpovědět
Marabu  |  11. 10. 2005 16:54

"- příběh o obtloustlém dědkovi neznám - mimochodem jsem nepochopil, co z něj plyne??" Z něj plyne, že i kdyby neexistovalo GTA, ani jiná hra s podobnou tematikou, vlastně ani film, máme tu ještě bibli, podobně jako příběh Lota.

Celý soupis je jen obrázek toho, co všechno by šlo vhodně využít jako argument. Na tom že dotyčný střílející do policistů to nic nezmění. Imho "GTA" je jen zástupný důvod - nevyšinutý jedinec nic takového neprovede pokud nebude dohnán do extrému, vyšinutý jedinec k tomu hru nepotřebuje a jako vhodný podnět se dá označit cokoli (zvláště pak v právním systému USA kde se nakonec žalují všici a pro všechno). Stačí se podívat na případy znásilnění interpretované některými obhájci (dotyčná sexuálně provokovala chozením v sukni... no nakonec byly i případy že nějakého sexuálního násilníka vzrušovaly ušní lalůčky). Nikdo z nás nemůže říct jestli se skutečně jedná jen o zástupný důvod, pouze tvrdím, že vyšinutý jedinec bude vyšinutý se hrou i bez ní a s nevyšinutým to nic neudělá. Koneckonců, ve strategických hrách se často masakruje po "tisících", jen to není zobrazeno v detailu (o to je to masovější).

Jak jsem řekl, na odvážné tvrzení že za to GTA skutečně mohlo by bylo potřeba zjistit poměr populace hrající ve velkém GTA a jejich trestnou činnost vs obvyklý průměr. Hranice svobody jsou celkem jasně vymezeny listinou základních práv a svobod a trestním zákoníkem. O GTA se tam nepíše ani slovo. Podotýkám že znám desítky hráčů GTA a i když s humorem sobě vlastním většinou komentují různé situace, nevšiml jsem si že by se chovali hůře než zbytek populace. Spíš v mnoha ohledech líp, ale pochybuju že to má mnoho společného s hraním samotným jako spíš faktem, že narozdíl od dementů dokáží rozlišit rozdíl hru vs realitu. Snad jediné o čem si myslím že rozdíl dělá je hraní NFS a podobně, kde osobně usuzuji že následně za volantem v RL předvádějí výrazně lepší předvídavost situací a nejezdí "jak hovada" (nicméně i to může být jen důsledek mého výběru přátel a samotný rozdíl by bylo třeba spíš posuzovat statisticky).

 |   |  Odpovědět
zz  |  11. 10. 2005 10:56

Zrusit treba vsetko.Az vtedy bude pokoj.Nirvana.

 |   |  Odpovědět
Glutton  |  12. 10. 2005 04:00

Jestli jdou hry a násilí dohromady? No praxe odpovídá, že ano. BOHUŽEL si troufám tvrdit že je to lidská přirozenost. Není to totiž vůbec nic nového. Stačí si vzpomenout na Řím. Dnešní doba není s násilím vůbec jiná. Akorát se násilí přesunulo s Kolosea nebo koncentračních táborů do virtuální podoby. Nechť si každý sám přebere co je lepší.

 |   |  Odpovědět
rohlik  |  10. 10. 2005 20:10

kdyz jsem v lete paril tyden v kuse GTA SA a pak jel nekam autem, tak jsem podvedome koukal na kazdy rychlejsi faro a mel u toho nutkave tendence presednout si do lepsiho

 |   |  Odpovědět
Jirka  |  10. 10. 2005 21:27

Je to pravda. Kdyz tu hru hraje clovek dost dlouho, zacina to lezt na mozek. Jestlize tu hru hraje narusenej clovek a neni schopen rozlisit co je hra a co skutecny svet, maler je na svete.
Kdyz nekdo proste 14 dni v kuse jenom krade auta a strili lidi a policajty, a pak vyjde na ulici, psychicky slabsi povaha nemusi odolat pokuseni si to zkusit v realu.
Normalni clovek si zahraje a jde dal, pro blbce to ale muze byt navod.
V tom spociva nebezpeci takovych her jako je GTA. Sam jsem ji taky v lete doparil a muzu rict, ze postrech Rohlika je vystiznej.
Jirka

 |   |  Odpovědět
Karel Kališ  |  10. 10. 2005 23:26

Ovšem, ale nemůžeme přeci zakazovat hry, jen kvůli tomu, že nějaký psychicky narušený jedinec to vezme vážně, to bysme museli zakázat i násilný filmy a knihy, neřkuli všechny ty vrahy, co zabíjejí i bez toho, že by kdy hráli nějakou hru.

 |   |  Odpovědět
Karel  |  10. 10. 2005 23:53

Co se tyce toho vlivu, opravdu asi taky hodne zalezi na jednici ktery hraje tu hru (nebo film to je jedno). Clovek ktery je frustrovany, "jednodussi", spatne se ovlada, ma sklon k agresivnimu chovani a slabe socialni vazby bude mit asi vetsi tendenci chovat se v kriticke situaci podle toho "cool" vzoru ktery videl. Od urcite chvile "vypne" logickou cast mozku (ktera obvykle vzhledem k uvedomení si moznych nasledku cloveka spolehlive brzdi) a rizeni prevezme ciste emocialni centrum. A to je pak prusvih.

 |   |  Odpovědět
mobilemikedotorg, mobilemikedotorg  |  10. 10. 2005 19:30

tyhle exotske situace - akce - veci - delaji prevazne americani,zbytek sveta jaxi mlci... , at se dou bodnout s kecama okolo autoru hry,souhlasim s tim ze to byla "obycejna" vrazda a ychtyl byl potrestanej.
MMike
 

 |   |  Odpovědět
Krysa  |  10. 10. 2005 18:09

Já jsem viděl kdysi Medvídka Pú a dodnes mě nenapadlo jít a v obchodě ukrást láhev medu. Ale po dnešku nevím - nevím ...

 |   |  Odpovědět
GeBu  |  10. 10. 2005 17:34

Taky a nazorem redakce nesouhlasim.

 |   |  Odpovědět
anonym  |  10. 10. 2005 17:26

jsem lama na hry... ale nechcete mi snad tvrdit že GTA 3 bylo v roce 2003?

 |   |  Odpovědět
Kami  |  10. 10. 2005 17:37

Nebud puntickar, podle meho bylo GTA 3 vydano jiz v roce 2002, ale to v tomto pripade neni tolik podstatne jako to, ze cely "Americky svet" snazi vytlacit PC hrani do podoby her typu Arkanoid  ...preju prijemny den....

 |   |  Odpovědět
Frn  |  11. 10. 2005 07:25

Arkanoid by přece taky museli zakázat - to brutální bourání zdi navádí k porušování cizího majetku a výtržnostem.

Když zakazovat hry, tak stejným metrem !


P.S. Možná by Tetris - na uspořádávání chaosu by se nemuselo najít nic "závadného" :)

 |   |  Odpovědět
Glutton  |  12. 10. 2005 03:55

Není pravda. V tetrisu mi taková ta dlouhá kostka připomíná mužský úd a hluboce mě uráží, když jsem nucen ho sklopit dolů. Takže proti tetrisu silně protestuji a myslím že všichni co ho někdy zahlídli a jsou jím zkažení by měli jít do izolace od slušné neposkvrněné společnosti.

 |   |  Odpovědět
Xman  |  10. 10. 2005 17:24

Když si myslel, že je v gta, tak měl zajet do přebarvovačky

 |   |  Odpovědět
Xman  |  10. 10. 2005 17:22

Když si myslel, že je v gta, tak měl zajet do přebarvovačky.    

 |   |  Odpovědět
anonym  |  10. 10. 2005 18:03

Dobrej postřeh.

 |   |  Odpovědět
82.100.26.xxx  |  10. 10. 2005 18:47

3 policajty, to měl maximálně 2 hvězdičky - to by rozchodil i bez lakovny

 |   |  Odpovědět
Časoděj  |  10. 10. 2005 17:22

Nesouhlasím s názorem Doupěte. I když je samozřejmě rozdíl mezi přímým zaviněním a napomáháním. Člověk se pohybuje v informační časoprostorové síti a bezesporu je pravda, že každý podnět umožňuje napodobování. Ne každý na všechno přijde sám a je původním autorem informací. Tedy pokud člověk opakovaně vnímá určité podněty je mnohem PRAVDĚPODOBNĚJŠÍ, že mu prostě přijdou na mysl, než když určité podněty např. neviděl. Tedy jistou míru spoluúčasti firmy, které do světa šíří "hry", které obsahují pravky násilí - podle mého soudu - nepochybně mají. Ale zakázat je také nelze - těžce by se stanovovala hranice, která míra násilí je neškodná, a která již škodlivá je. Tedy je rozdíl mezi striktním ZÁKAZEM a prostě nesouhlasem, že to či ono NENÍ DOBRÉ. Hry plné násilí dobré nejsou. Tečka. ( michal zav. casodej.cz )

 |   |  Odpovědět
lukas  |  11. 10. 2005 01:09

Souhlasim, nemam prehled, jestli se GTA smi prodavat detem pod 21 let (resp. 18 u nas), ale jestli to tak je, je to IMHO chyba. Samozrejme urcite vyznamne procento mladych lidi je uz tak rozumove vyspela, ze to na ne mit vliv nebude, ale i kdyby tech druhych bylo jen 20%, porad to IMHO je dobry duvod.

 |   |  Odpovědět
Boda  |  11. 10. 2005 06:45

Ja s redakci souhlasim. S Vami ne, nezlobte se. Podle mne kazdy jedinec za sve jednani nese odpovednost. Americky zpusob, kdy za kazdou hlouposti hledaji vinika v nadnarodnich korporacich je smesny. Nelibi se mi, jak na kazdem vyrobku musi kvuli Americkym pravnikum byt napsano co VSECHNO se s tim neda delat (jako napriklad ze v mikrovlnne troube se nesmi susit zive kocky a podobny nesmysly). Clovek je soudny tvor a za sve jednani nese vlastni zodpovednost, kdyz si zlomi nohu na schodech, je nesikovnej on a ne stavitel schodu, kdyz uklouzne na podlaze supermarketu, je trdlo ktery neumi chodit a supermarket za to nemuze. A tak by se dalo pokracovat. Lidi si musi uvedomit, ze jsou lidi a podle toho se chovat, opice naopak mohou opakovat kazdou blbinu co kde vidi....

 |   |  Odpovědět
benzin  |  11. 10. 2005 08:38

Ano mam vas nazor, kazdy za sve myslenky muze sam. Proto zrusme zakony, ktere zakazuji propagaci rasistickych hnuti. Preci nikdo se nenecha ovlivnit. Vysvetlete vsem ze utraceji za reklamu zcela zbytecne, ze se lidi nenechaji ovlivnit. Hitler? Vzdyt ten za nic nemuze, on nikoho ovlivnit nemohl, protoze se nikdo ovlivnit nenecha.

 |   |  Odpovědět
Nest  |  11. 10. 2005 10:11

Slova jak z mramoru. Samozrejme, ze mlady clovicek bez socialniho zazemi a zkusenosti se necha ovlivnit velmi snadno, zejmena pokud je to v souladu s jeho prirozenymi pudy (agrese,...). Nicmene pak nese daleko vetsi, dokonce zasadni odpovednost jeho rodina, ktera ho potrebnymi spolecenskymi normami nevybavila. Proto je nezbytna plna trestni odpovednost rodicu za ciny jejich potomku do veku jejich zletilosti, vcetne nahrady skod. Deti pachajici trestnou cinnost, v kontrastu s tlachanim alibistickych politiku, nepatri do vezeni (snizeni vekove hranice trestni zodpovednosti), ale do specializovanych vychovnych ustavu.

 |   |  Odpovědět
Boda  |  11. 10. 2005 13:18

Nest to napsal vyborne Rodice za sve deti odpovednost pochopitelne nesou. Vyrobci her (filmu, zbrani, nozu a jinych kuchynskych potreb) podle mne nikoliv.

 |   |  Odpovědět
Boda  |  11. 10. 2005 13:03

Zajimava ironie Kdyz uz musite pouzivat extremni pripady, zamyslete se i nad nimi. Pokud nekdo dobrovolne nasledoval myslenky Hitlera a treba kvuli nim i vrazdil, ma na vrazde minimalne stejny podil jako Hitler. Za konkretni vrazdu nese odpovednost konkretni vrah. Mnoho lidi za Hitlerem slo opravdu dobrovolne a tyto lide si podle mne nezaslouzi zadny respekt nebo obhajovani ve smyslu, ze ono jsou nevinatka a za vsechno muze Hitler. Podle mne nemuze a kdyby Nemci tehdy nebyli v situaci v jaky byli tezko by ho nasledovali. Spousta vojaku ale jednala podle rozkazu, nicmene vojak za sve ciny neodpovida, protoze je VOJAK a ne clovek, ktery rozhoduje sam za sebe (dela co mu reknou, protoze jinak by ho zabili jeho nadrizeni).
Rasisticke hnuti je to same. Pokud skin zabije roma (nebo naopak), muze za to ten konkretni skin (resp. rom). Obhajoba ze za to on nemuze, ze do nej jen omylem pichnul nozem ale vlastne ho mel rad a nerad ho mel jen vudce bandy jsou scestne.
Nic to ale nemeni na tom, ze jsem puvodne nemluvil o extremnich pripadech, ale o vrazde 2 policistu, ze ktere se nekdo snazi vyvliknout nesmyslnou obhajobou.

Podle Vas je tedy lepsi zrusit soudy, ze? Protoze Vasi logikou nikdo nikdy za nic nemuze, vzdycky se najde nekdo jiny, kdo ho ovlivnil a bylo by tedy nespravedliove ho soudit, kdyz za nic nemuze. (kdyz to take dovedu do extremu, tak jak to delate Vy)

 |   |  Odpovědět
22222222  |  11. 10. 2005 07:20

jenze to ze prijdou na mysl vubec neznamena ze je clovek udela, ma vlastni mozek, nikdo ho nenutil zabijet, i kdyby ho to napadlo milionkrat, tak mu mel mozek milionkrat rict ze to nesmi - tecka
Kolik lidi si ty videl v televizi umrit za posledni rok? ja napriklad par miliard v jednom filmu - T3, a kolik si jich zabil? nebo kolikrat te napadlo nekoho zabit??? ANI jednou!!! obsah NEZODPOVIDA za jednani jedince, a to ani z casti!! obsah je jen informace, je to pasivni vec, jednat muze pouze clovek, cokoliv dela dela z vlastni hlavy, vetsina gauneru si si uvedomuje ze dela svinstvo, a taky patri za mrize, a ti co si to neuvedomuji, ti jsou dusevne chori, a patri taktez do izolace od spolecnosti - ustavu. Videt nebo vedet muzes cokoliv a od kohokoliv, ale co delas TY, o tom rozhodujes JEN TY!
(i kdyz nekteri lide mivaji ve zvyku se vymlouvat na ruzne veci, okoli, atd, jako ze jsou obeti zle hry, satanisticke konzole, moci giganticke spolecnosti a jine absolutni kraviny)

 |   |  Odpovědět
Marabu  |  11. 10. 2005 08:34

To že někomu přijde nějaký podnět na mysl neznamená, že to provede. Provést to může jen značně vyšinutý jedinec - a kdyby to nebyla hra, byl by to film, kniha, nebo prostě cokoli. Pochybuju že při nějakém srovnání trestných činů "nehráčů" vs trestných činů "hráčů" byste dospěl k nějaké odchylce (a pokud ano, spíš bych věřil že ti "hráči" jich dělají méně protože na ně "nemají čas" . Jediný rozdíl že u těch hráčů (popř. případných hráčů) se to rozmázne po titulních stránkách novin a internetových magazínů. Když se podívám na naše silnice, nemám pocit že všici ti co jezdí jako hovada tak jezdí proto, že trávili mládí u NFS... ale věřím že v případě že někdo z nich ano, vhodný americký právník by jistě obratem žaloval electronic arts.

 |   |  Odpovědět
Rado  |  10. 10. 2005 11:43

Toto su typicky idiotski americania.... sprosti primitivi.... cely ich sialeny pravny system...

 |   |  Odpovědět
Skye  |  10. 10. 2005 15:52

Jo, jasně. A že teda vůbec my, taková výspa civilizace, tuhle us hru hrajeme? A kde jsme vlastně my? A kde Amerika?

 |   |  Odpovědět
JeJe  |  10. 10. 2005 16:33

Tady ti aspon nikdo neprikazuje jak se oblikat (jedna ze zemi US, nevzponeu si na jmeno - zenske nesmi nosit kratke sukne, tanga a gate kde jdou videt boky a nedejboze cast kalhotek....) O tom, ze katolici vladnou US se snad nebudem dohadovat - zabit je normalni, rict sproste slovo je brutálně protizákoné.

 |   |  Odpovědět
notch  |  10. 10. 2005 16:38

A hlavne u nas neni oralni sex protizakonny

 |   |  Odpovědět
Skye  |  10. 10. 2005 17:03

Jo, my který žili 40 let v totalitě teď budem jinejm vykládat vo svobodě a to ještě na základě článků, který sis přečetl (v lepším případě) v Blesku.

 |   |  Odpovědět
Morpheus  |  11. 10. 2005 09:41

No jo, my tady holt nevime co je spravny, protoze jsme zili tolik let v totalite. Ale my uz tady 16 let budujeme hezci svet po kapitalisticku, tak snad bychom uz mohli rict taky svuj nazor ne? Pokud tedy amerika dovoli a ty taky.

 |   |  Odpovědět
petrxh  |  10. 10. 2005 17:18

Tady se musim katoliku zastat, v US vladnou protestantsky odnoze krestanstvi, jeste dogmaticteji, nez katolici, lpejici na doslovnem vykladu bible
(Jirka Krovi je zarny priklad). Katoliku je tam po skrovnu (ve srovnani s jinymi odnozemi).

 |   |  Odpovědět
deda.jabko  |  10. 10. 2005 19:23

a nedejboze, kdyz je v jejich vydani chyba jako u virivych adventistu sedmeho dne - clovek musi furt virit - nedelni obed je pak peklo ;]

 |   |  Odpovědět
Ilfirin  |  10. 10. 2005 19:32

Taky jsem na to myslel

 |   |  Odpovědět
Tom  |  10. 10. 2005 23:28

Žvásty, v USA vládnou židé.

 |   |  Odpovědět
zz  |  11. 10. 2005 10:48

Tak pozor. V USA vladnu Zidia.

 |   |  Odpovědět
Jaromir  |  10. 10. 2005 06:25

škoda, že to neprošlo. To by se pak Usama Bin Ladin mohl vymluvit na nějaký katastrofický fil :) LOL

 |   |  Odpovědět
Glutton  |  09. 10. 2005 15:54

Já bych se ani nedivil, když by zakázali jen PS2 verzi a Pc nechali (on se přece vymlouval na PS2 verzi). Opravdu by mě to v těchto kouzách nijak nepřekvapilo.

 |   |  Odpovědět
Loleq  |  10. 10. 2005 22:03

Nejlepší by bylo, kdyby zakázali celou PS2

 |   |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor