Intel hlásí menší zisk a jde do boje

Z hospodářské zprávy vydané ke konci druhého čtvrtletí tohoto roku je zřejmé, že i u Intelu jsou zisky menší, než za stejné období loňského roku. Přesto se však Intel nikterak nermoutí a naopak si vesele plánuje dál. Lze tedy předpokládat, že cenové války budou pokračovat, stejně tak jako porovnávání Athlonu s Pentiem 4.
Z hospodářské zprávy vydané ke konci druhého čtvrtletí tohoto roku je zřejmé, že i u Intelu jsou zisky menší, než za stejné období loňského roku. Přesto se však Intel nikterak nermoutí a naopak si vesele plánuje dál. Lze tedy předpokládat, že cenové války budou pokračovat, stejně tak jako porovnávání Athlonu s Pentiem 4.

Intel hlásí menší zisk
Před nedávnem jsme vás informovali o prohlášení, které vydal ředitel společnosti AMD Jerry Sanders (celým jménem Walter Jeremiash Sanders) směrem k vládnoucí kooperaci na trhu s procesory – společnosti Intel. V ní se mimo jiné pozastavoval nad unáhleným snižováním cen a nepřímo tak poukázal na skutečnost, že k výrobcům procesorů putuje stále nižší zisk. V některých neoficiálních zprávách se dokonce objevují informace, že Intel i AMD už na procesorech pro střední a nižší třídu tratí a že dokonce jejich prodej dotují. Podobné spekulace lze mimo jiné spatřit také na mnoha diskusních serverech, které se orientují na informační technologie a ekonomiku.

Zda je to pravda nebo ne samozřejmě zjistit nemůžeme a tak lze vycházet pouze z řeči čísel. Nejnovější informací ze sídla společnosti Intel je zpráva o hospodaření firmy za právě skončený kvartál (Q2) a stejně jako podobná zpráva od AMD, i tato je velmi zajímavá a odhaluje některé skutečnosti v tom ostřejším světle.

Ve zprávě se mimo jiné udává, že za druhé čtvrtletí roku 2001 byl Intel v zisku, ten činil celých 854 milionů dolarů. Přestože se vám toto číslo může zdát poměrně solidní oproti firmě AMD, která za stejné období dokázala vydělat pouhopouhých 7,4 milionů dolarů, není tomu tak. Zisk Intelu je totiž o 76 % nižší, než za stejné období loňského roku.

Také celkový obrat firmy má tendenci klesat. Přestože 6,3 miliard dolarů dělá z Intelu na první pohled vysoce úspěšnou společnost, stále je toto číslo o 24 procent menší, než před rokem. A to, jak jistě uznáte, už je důvod k zamyšlení.

Pentium 4 a Celerony jdou do boje!
Vypadá to, že nikdo a nic nezastaví Intel od toho, aby ukázal, že jeho procesory Intel Pentium 4 ještě zdaleka neřekly své poslední slovo. Nejprve snižováním cen, které tak klesají na stále zajímavější hodnoty, ukazujte Intel světu svoji sílu, aby následně podnikl další kroky k ovládnutí trhu.

Nejbližší útok Intel podnikne před koncem srpna, kdy se očekává zlevňování jejich produktů. Například model Intel Pentium 4 1,8 GHz by mělo na hodnotě tratit až 50 procent! Také populární Celerony se dočkají pádu a jejich ceny by se tak měly dostat na opravdu velmi zajímavou úroveň, v některých případech velmi blízkou levnějším Duronům.

Dalším útokem na zákazníka bude pravděpodobně uvedení procesoru Intel Pentium 4 s frekvencí 2 GHz, která by se měla do obchodů dostat v průběhu listopadu, v optimálním případě ještě o nějaký ten týden dříve. V eufórii Vánoc by na nás měl vykouknout nejnovější kousek, který bude taktován na neuvěřitelných 2,2 GHz. A hned po něm má následovat Pentium 4 vyráběný 0,13 mikron technologií s kódovým označením jádra Northwood. Startovat by se mělo od frekvence 2,4 GHz.

Nastává tedy otázka, co s Pentiem III, které svoji cenou v některých případech naprosto odrazuje od koupi. Dle předběžných zpráv bude prodej těchto starších bratříčků pozastaven na frekvenci 1,2 GHz, čímž pádem se Pentiu 4 otevře cesta na další trhy, k dalším zákazníkům. Žezlo po Pentium III převezme Celeron, který bude mít jádro Tualatin a 256 KB L2 cache.

Posunem Pentia III na druhou kolej však plány Intelu zdaleka nekončí, naopak, vše se teprve pořádně rozpumpuje. Intel chce dosáhnout toho, aby všechny počítače s cenou nad 30 000,- Kč ($800) byly osazeny právě procesorem Pentium 4. Spoustu plánů má však také s novým čipsetem i845, který je neoficiálně označován jako Brookdale (v českém překladu možná označitelném jako „potok v údolí“). Tato čipová sada bude nejprve pro paměti SDRAM, aby při začátku roku 2002 přišla i verze DDR.

Opravdu horkou informací je fakt, že Intel se rozhodl již neposkytovat zvýhodněné nabídky v podobě prodeje svého procesoru Intel Pentium 4 společně s pamětí RDRAM za nižší ceny. Vše pod záminkou toho, že se očekává příchod již zmiňovaného čipsetu 845, který už podporuje SDRAM paměti. Tím, že jsou ceny SDRAM paměti tak nízké, budou mít Pentium 4 sestavy 512 MB a víc pamětí. A tím se přiláká velké množství zákazníků.

Váš názor Další článek: Don Horn in Ariba Orinoco – nosorožec parašutistou

Témata článku: , , , , , , , ,