Intel zahájil výrobu procesorů s více jádry

Společnost Intel se pochlubila, že zahájila výrobu procesorů se dvěma jádry a zveřejnila další informace o plánech v oblasti procesorů s více jádry.

Společnost Intel plánuje uvedení dvou samostatných produktů se dvěma jádry a příslušných čipových sad v produktové řadě Pentium na druhé čtvrtletí tohoto roku, včetně procesoru Pentium Extreme Edition. Procesor Intel Pentium Extreme Edition bude vybaven také technologií Hyper-Threading, takže dokáže souběžně zpracovat až čtyři vlákna instrukčního kódu (tzv. threads).

Produkty se dvěma a více jádry jsou koncipovány jako jednotlivé procesory se dvěma a více centrálními výpočetními jednotkami (CPU) s možností souběžného řízení jejich činností. V kombinaci s HT technologií, která procesor prezentuje jako dva logické procesory, budou procesory Pentium Extreme Edition schopny zpracovat čtyři softwarová vlákna souběžně a efektivněji využít zdroje, které by jinak zůstávaly nevyužity.

Procesor Pentium Extreme Edition se bude dodávat s novou čipovou sadou Intel 955X Express, kódově označovanou "Glenwood," která obsahuje Intel High Definition Audio, PCI-Express a podporuje rychlejší dvoukanálovou DDR-2 paměť. Ve druhém čtvrtletí společnost Intel rovněž uvede procesor kódově označovaný jako "Smithfield". Společně s novými čipovými sadami Intel 945G Express a Intel 945P Express, dříve známými pod kódovým označením "Lakeport", bude "Smithfield" určen pro nejširší využití v domácích a kancelářských PC.

Společnost Intel v současnosti realizuje více než 10 projektů týkajících se vícejádrových produktů a plánuje rozšíření podpůrného softwaru a řešení, nástrojů, investic a programů, které dále urychlí návrh a ověření příslušných aplikací.
 
PC s dvoujadernými procesory budou na trh uvedeny ve druhém čtvrtletí 2005.

Zdroj: tisková zpráva

Váš názor Další článek: Red Alert 2 míří na Nintendo DS?

Témata článku: , , , ,