International Superstar Soccer 2 – Srenceku, Nadvad, Rositeki, Dodorsky

Říkají vám tato jména něco? Pokud nejste sportovními fanoušky, tak určitě ne, ale pokud už jste se setkali s hrou, která nemá zakoupenou licenci od organizace FIFA a má základní povědomí o jménech našich fotbalových reprezentantů, tak ti už určitě ví oč běží. Dnes se tedy podíváme na simulaci celosvětově nejrozšířenější hry – na fotbal.

Žánr: sportovní
Platformy: GameCube
Podporuje: hra pro 4 hráče, paměťová karta 4 – 44 bloků
Výrobce: Konami
Distributor: Nintendo

Mé sportovní znalosti, co se týče ostatních herních platforem, nejsou zrovna informační studnou, na kterou by se dalo spoléhat, ale jsem si jistý, že série ISS se objevila už na PlayStationu a to je asi tak vše, co o tomto předchůdci vím. Konami však na obalu hrdě prohlašuje, že tento díl spojí pokročilé schopnosti GameCube s jejich zkušenostmi a na našich obrazovkách se tak objeví dokonalý fotbal. Hmmm… kolikrát už jsem to jen v různých obdobách četl? Už se ani nepamatuji a to zas nejsem tak starý.

Hra nabízí celkem pět modů – přátelské utkání, mezinárodní pohár, trénink, světovou ligu a ligu, ve které budou hrát týmy, které vy si sami vyberete. Celkem si budete moct vybrat z 58 celků ze všech kontinentů a pokud jste dodneška nakrknutí na naše reprezentanty, kteří se v baráži neprobojovali přes Belgii, můžete si zahojit jizvy na duši a všem to nandat s naším virtuálním mančaftem. Jak už jsem výše uvedl, zdá se že pro pány z Konami jsme fotbaloví trpaslíci a neobtěžovali se nijak zajistit správná jméno, kdežto například taková Anglie nebo Francie svého Beckhama potažmo Zidana má. Prostě velké evropské národní týmy, ač bychom se mezi ně také mohli počítat, mají své jmenné soupisky správné a u našeho týmu jsou to zkomoleniny. Našim hrotovým útočníkem je nějaký Mollnár – ač jsem se opravdu snažil, nepřišel jsem na to, kdo by to mohl být. Vzhledem k tomu, že hra musí vlastnit licenci FIFA, není mi jasné, proč nejsou jména i u našeho týmu správná.

International Superstar Soccer   International Superstar Soccer

International Superstar Soccer   International Superstar Soccer

Pokud si budete chtít zahrát až ve čtyřech hráčích, je vám zde k dispozici přátelské utkání – to vše za předpokladu, že máte více jak jeden ovladač. Pokud ale toužíte uchvátit světový triumf, vrhnete se na World League popřípadě na Internacional Cup. Týmy mají tři schopnostní ukazatele – defenzíva, ofenzíva a rychlost. V případě International Cupu musíte napřed postoupit z regionální tabulky do tzv. Group League a z ní vykrystalizuje 16 zemí, které budou bojovat o pohár. V případě World League si můžete vybrat, zda budete hrát Euro Cup, ve kterém si můžete vybrat ze 32 zemí nebo American Championship, kde se utká 14 zemí plus dvě pozvané z Evropy. Pokud by vám ani jedna z těchto možností nevyhovovala, můžete si vytvořit vlastní ligu, do které si vyberete týmy jaké se vám budou líbit či více vyhovovat. Vždyť kdo by nechtěl vlastním ovladačem porazit černé gazely ze Senegalu nebo vysvětlit Korejcům, že ve čtvrtfinále byli vlastně jenom naprostou náhodou. Pokud při utkání zjistíte že vám nejdou přímé kopy tak, jak byste si přáli, je zde možnost tréninku. Můžete trénovat přihrávky, loby, dlouhé pasy, prostě smíte všechno co potřebujete vyzkoušet.

Další kapitolou je ovládání hráčů a množství kopů které máte k dispozici. K dispozici jsou krátké a dlouhé přihrávky po zemi, centry, loby, střela a dokonce zde můžete provádět narážečky, tedy pokud se vám bez problému podaří doběhnout na správné místo a hlavně včas. Pokud budete centrovat nebo střílet, pod jménem hráče se objeví měřič síly kopu. Směr veškerých kopů a pohybu hráčů určujete pomocí Control Sticku (vícesměrová páčka) a v tom je právě kámen úrazu!!! Pokud jste u míče vy, není žádný problém, ale pokud máte bránit, nastávají vám nepříjemnosti. Program totiž ve většině případů vybere nesprávného hráče, který má pronásledovat protivníka a tak se vám stane, že vámi ovládaný hráč je od hráče s míčem daleko a nemůže zasáhnout a počítačem řízený spoluhráč si v klidu běží vedle soupeře a pouze ho stínuje, aniž by se pokusil ho nějak zastavit. Určitě se ptáte, proč si nepřehodím ovládání na hráče, který běží vedle soupeře. Je to z toho důvodu, že tento úkon se vykonává křížovým ovladačem, který je umístěn pod Control Stickem a než stihnete přemístit svůj palec zpět a vyrazit za soupeřem, on už je dávno v prachu. Také se mi velmi často stalo, že jsem s nějakým vzdáleným hráčem už už dobíhal soupeře a v tom mě program přehodil na jiného hráče, ke kterému se soupeř blížil a vzhledem k tomu, že jsem měl Control Stick nasměrován směrem hráče, který dobíhal, tak už jsem nestihl zareagovat a v 99% jsem soupeři uhnul z cesty. Pokud vám v zápase poteče do bot, tak není nic jednoduššího, než hru stopnout a změnit rozestavení hráčů nebo strategii týmu. Soupeř takto často činí a pokud prohrává, věřte že změnu jeho strategie rychle poznáte. Pokud prohrává, tak většinou nacentruje od brány někam na půlku, tady si vaše středopolaře rozebere několika rychlými přihrávkami a najednou ho máte u vápna. Každý hráč má určitou tělesnou výdrž a tak je důležité je během zápasu sledovat a pokud naznáte pomocí ukazatele u jeho jména, že už nemůže, tak nastal čas střídání.

Pokud byste byli nespokojeni se zprzněním jmen našich reprezentantů, není nic jednoduššího než hupsnout do Edit Mode a jejich jména upravit a pokud se vám někdo nebude líbit, je zde možnost upravit mu fasádu. V Options si můžete vypnout a zapnout vibrace na ovladači, změnit nastavení jazyku, nebo vypnout komentář.

Ve hře jsou celkem tři obtížnosti – Beginner, Beginner – Hard a Real. Je potěšující, že rozdíly v obtížnostech jsou na hřišti znát. Bohužel se mi nikdy nepodařilo dát gól z dálky kolem 25 metrů – buďto ho gólman vytáhl, nebo jsem trefil břevno, ale nikdy jsem prostě míč neprotlačil do brány. S gólmany je takové všelijaké – někdy naprostou robinsonádou míč vyškrábnou na roh a jindy si nechají dát úplně laciný gól a ačkoliv je v manuálu možnost přelobování, nikdy se mi to nepodařilo nehledě na to, že brankář nikdy tolik nevyběhne. Rozhodčí mají taky občas zvláštní metr – zfauloval jsem soupeře u středového kruhu a byl jsem za to ohodnocen červenou kartou a když jsem srazil posledním obráncem unikajícího útočníka, dostal jsem za to pouhou žlutou kartu. Takže tolik asi k hratelnosti.

Po grafické stránce je hra lehce nadprůměrná a kazí ji pár chybek. Jsem toho názoru, že GC by určitě zvládl na dresech hráčů jejich jména místo zkratek států. Bohužel i diváci se příliš nepovedli, uvidíte pouze barevnou rozmazanou masu. Pokud by se vám zdálo, že vidíte příliš malou část hrací plochy, stačí si pozměnit kameru. Velice povedenou stránkou této hry je komentář. Komentátoři sice až příliš často všechno chválí a téměř každá druhá střela je pro ně „unbelievable“ a způsob, jakým to vyslovují, je opravdu povedený, ale určitě se vám to nakonec bude líbit. Diváci vás skandováním ženou do útoku, tleskají, pokud se řítíte na bránu, tak napětím křičí, ale časem zjistíte, že se neustále opakují. Hudba hraje pouze v menu a je naprosto nevýrazná.

Grafika: 7/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 7/10

Momentálně jediný fotbal pro GC v Evropě. Co dodat?

Celkové hodnocení: 7/10

Váš názor Další článek: Ohlášen titul Cold War!

Témata článku: , , , ,