Internet a tvorba her

Jak krásný to musí být pocit vytvořit svůj vlastní svět. V tomto ohledu je tvorba počítačových her jedním z nejzajímavějších zaměstnání dneška. Na druhou stranu ale vytvořit pořádnou pařbu vydá na několik let práce mnohačlenného týmu lidí - designerů, programátorů, grafiků, animátorů, zvukařů, hudebníků, někdy i herců. Pokud to tedy má být opravdu dobrá hra.
Jak krásný to musí být pocit vytvořit svůj vlastní svět. V tomto ohledu je tvorba počítačových her jedním z nejzajímavějších zaměstnání dneška. Na druhou stranu ale vytvořit pořádnou pařbu vydá na několik let práce mnohačlenného týmu lidí - designerů, programátorů, grafiků, animátorů, zvukařů, hudebníků, někdy i herců. Pokud to tedy má být opravdu dobrá hra. Lze samozřejmě vytvářet hry i amatérským či poloprofesionálním způsobem, tak nějak "po domácku", k čemuž potřebujete člověka minimálně jednoho, tedy sebe, a dále dokonalou znalost alespoň jednoho programovacího jazyka - nejlépe C++, v ničem jiném se totiž hry téměř (téměř, nikoliv zcela) nedělají, a za třetí alespoň povrchní znalost grafiky a game-designu, aby se vaše hra dala vůbec hrát. Samozřejmě, že čím více lidí na hře pracuje, tím lepší bude s největší pravděpodobností výsledek, protože, jak je všeobecně známo, programátoři zrovna vyvinutým estetickým cítěním neoplývají a naopak dobrý grafik těžko dokonale zvládne všechny taje a strasti Cčka.

Přesto dnes existuje mnoho týmů i jednotlivců - začátečníků (ovšem třeba budoucích ostřílených profesionálů), kteří se do tvorby her s vervou pouštějí. Právě pro ně jsem se pokusil částečně zmapovat internetové stránky, které se zabývají právě základy tvorby her - tedy programováním, grafikou, hudbou, atd. Samozřejmě, že nelze dost dobře nalézt úplně všechny tyto stránky, protože jich jsou minimálně tisíce a ještě k tomu v nejrůznějších jazycích. V následujícím přehledu tedy vždy najdete název stránky, adresu, krátký popis a jazyk, ve kterém je provedena.

Velkou studnici inspirace představují zahraniční stránky.

Gamasutra - The Art & Science of Making Games (http://www.gamasutra.com)
Asi nejznámější stránka zabývající se tvorbou her. Každý den přináší jak krátké zprávy z herního odvětví a informace o nových produktech pro herní vývoj, tak i články profesionálních herních vývojářů. Nabízí další speciální funkce (podrobné vyhledávání herních firem), ovšem až po zaregistrování. Vše je samozřejmě v angličtině.

Game Developer Magazine (http://www.gdmag.com)
Toto jsou stránky amerického papírového měsíčníků Game Developer, který úzce spolupracuje s Gamasutrou. Nenajdete zde žádné články o vývoji her, ale, jak se dalo čekat, obsah aktuálního čísla časopisu.

GameDev.net (http://www.gamedev.net)
Opět zde každodenně najdete jak dlouhé články, například o designu, programování, grafice, tak i krátké zprávy o nových hrách, novinkách v oboru, atd. Tento server taktéž hostuje velké množství dalších herně zaměřených sajt. Navíc pokud zadáte adresu pouze www.gamedev.net, máte možnost prokliknout se na Game Dictionary, ve kterém lze nalézt tisíce pojmů ohledně vývoje her. Taktéž má adresu http://www.gamedictionary.com.

Osobně se mi tyto stránky zamlouvají asi nejvíce ze všech již i dále jmenovaných. Rozhodně doporučuji, protože se skrz ně lze proklikat na desítky dalších nesmírně užitečných sajt.

Amadev - Ultimate independant developer's resource (http://www.amadev.net)
Zde naleznete množství krátkých zpráv přímo od herních vývojářů, které nikde jinde nenajdete. Samozřejmě jsou zde i delší články o grafice, level-designu, a podobně, ovšem nikoliv v každodenní obměně. Síla této stránky je v každodenních kratších zprávách.

Exaflop! The Programmers Resource (http://www.exaflop.org)
Každodenně se zde objevují krátké zprávy od nezávislých vývojářů, stejně tak i zprávičky z herního odvětví. Z menu na pravé straně se lze několika kliknutími dostat k nevelkému množství dokumentů o grafice, vesmíru, a tak vůbec. Nepříliš obsáhlé stránky, které opět žijí spíše ze zpráv.

FlipCode - Game Development News & Resources (http://www.flipcode.com)
Zřejmě druhá nejlepší stránka, kterou jsem našel. Každodenně krátké zprávy i delší články, odkazy na zajímavé články na internetu, zprávy o nových programech a nástrojích. Pravé menu je plné zajímavých odkazů, např. Umění Demoscény, Teorie & Praxe, atd. Rozhodně doporučuji. V angličtině.

Gameart (http://www.gameart.com)
Ahhh, gameart, ona slastná to sajtička, plná uměleckých kousků, které vám vyrvou oči z důlků. Tohle je prostě herní umění, ano! Každý den zde můžete najít jednu grafickou práci od poloprofesionálních i profesionálních kreslířů a grafiků. Občas se dokonce některý z těchto polobohů uvolí a sepíše jakýsi tutoriál, povětšinou grafického ražení. Každý den zde lze také najít krátké zprávy o grafickém softwaru či hardwaru. Tohle je rozhodně jedna z nejlepších graficky (kreslířsky) zaměřených sajt na celičkém webu! Já tak umět takhle kreslit, bůůůů!

Anglicky (ale k těm artworkům se myslím prokliká i naprostý anglo-ignorant).

GDSE - The only engine you need for Game Programming and Design (http://www.gdse.com)
Asi jediný internetový vyhledávač zaměřený na vývoj her. Jeho gigantické archivy odkazů obsahují snad vše, co si začínající developer může přát - od Beginners Guide přes grafiku všech dimenzí, hardware, API, software po programování, jazyky a zdrojové kódy. Taktéž nezanedbává každodenní krátké zprávy z odvětví. V současné době jeho databáze obsahuje téměř 30 000 odkazů! Anglicky.

3D Palette - Expanding the Horizons of Gaming Art (http://www.3dpalette.com)
Nejlepší stránky, zabývající se herní grafikou, 2D i 3D. Obsahuje bezpočet vynikajících tutoriálů - 2D i 3D grafiky, skinning, a dále. V hlavní roli je zde samozřejmě Adobe Photoshop, ale někdy i 3D Studio. Bohužel, nyní již přibližně 3 týdny 3D Palette nefunguje, ovšem flasher, její duchovní otec, slibuje, že se opět rozběhne již brzy. Nezbývá než doufat, protože tohle je opravdu asi ta nejlepší sajta pro herní grafiky (ale i třebas webdesignery) na webu.

Die Deutschen Untergrund Spiele - DER Treffpunkt für Spielentwickler und Programmierer (http://www.untergrund-spiele.de)
Tohle je taková německá všehochuť. Tutoriály, krátké zprávy, downloady, a mnoho dalšího + plno odkazů na další podobné německé sajty. Problém je, že je to všechno v němčině ;). Tedy alespoň pro mě.

Ovšem ani česká scéna se netváří na herní vývojáře zarputile, i u nás se dá najít několik zajímavých stránek.

PROGNET.CZ server (http://www.prog.cz)
Poměrně nový všeprogramátorsky zaměřený server, tedy nejen herní programování, ale např. i PHP, Linux, apod. Hostuje několik amatérských českých herních uskupení (Psycho games, Hippo games). Lze se jednoduše stát spolupracovníkem, lze si objednat emailové novinky, a vůbec, prognet.cz je prostě dost dobrá česká programátorská sajta, která se nezabývá pouze "aplikačním" programováním (jako to dělá builder.cz, dřívě i developer.cz), ale i částečně herně zaměřeným. Kleptomanův design jen přispívá k její skoro-dokonalosti.

Výheň (http://vyhen.site.cz)
Kultovní "undergroundový" e-zine, nyní web-zine. Poslední dobou aktualizace sice poněkud upadá, ale v jejích archivech lze stále nalézt gigantické množství nesmírně užitečných informací o programování, počítačích, a vesmíru vůbec :). Nesmím opominout samozřejmě také demoscénu, mimochodem zkuste si někdy adresu http://www.scene.cz/.

Tak to je vše. Ještě bych vás rád upozornil na velice zajímavé konference o tvorbě her na diskuzních serverech Mageo, Cyberspace, Průvodce, a brzy snad i X-Roads (kdyžtak se u Lamiho přimluvím:). Zúčastňují se jich špičky české a slovenské herní scény (lidé z Illusion Softworks, Cauldron, Pterodon, ale i nezávislí začínající tvůrci). Když už mluvím o těch konferencích, pokud máte rádi ty "živé", podívejte se na adresu http://www.gdconf.com/.

Pro příště by možná byl zajímavý článek o začínajících českých herních tvůrcích (jednotlivci i skupiny), co říkáte? Pokud tedy jste členem nějakého vývojářského týmu či sami vytváříte hru, ozvěte se mi na můj email, nebo dolů pod článek alespoň napište adresu na vaše stránky, příště tu může být článek právě o vás.

Diskuze (1) Další článek: Star Trek: New Worlds – nový, novější, nejnovější

Témata článku: , , , , , ,