Invex 2001 z pohledu zklamaného hráče

Letošní Game Hall na Invexu v Brně nabízí mnohem méně, než bych od něj čekal. Ačkoliv ještě stále zbývá jeden den do otevření výstaviště pro veřejnost, už nyní lze prohlásit, že minimálně hratelného překvapení se letos nedočkáme. Pokud ovšem opomineme Half-Life pro PlayStation 2.
Letošní Game Hall na Invexu v Brně nabízí mnohem méně, než bych od něj čekal. Ačkoliv ještě stále zbývá jeden den do otevření výstaviště pro veřejnost, už nyní lze prohlásit, že minimálně hratelného překvapení se letos nedočkáme. Pokud ovšem opomineme Half-Life pro PlayStation 2.

Když jsem procházel branou BVV (Brněnské Veletržní Výstaviště) s velkým nápisem „15. – 19. 10. 2001 Invex – Veletrh informačních a komunikačních technologií“, moje očekávání vrcholilo. I když jsem věděl, že Conquest nám pod nos nepřiveze japonskou verzi GameCube a ani česká pobočka Microsoftu se nenamáhá dělat pořádnou reklamu X-Boxu (který ji přitom zoufale potřebuje), doufal jsem v nalezení nějakých těch her s překvapivě uspíšeným datem vydání a především jsem se těšil na to, čím většinou strávím nejvíce času na Invexu – postávání před plátny s ukázkami z připravovaných projektů na příští rok.

Když jsem se s houpajícím Sleeping Lionheartem na krku (abych na sebe nalákal případné fanoušky série Final Fantasy, se kterými si vždycky rád povídám) přiblížil k budově Game Hall, zaujal mne jako první stánek Electronic Arts, stylizovaný do podoby vojenského stanu obklopeného pytli s pískem. Vedle tohoto stánku stojí vojenský jeep a dvojice mužů v uniformách hraje karty vedle monstrózně vyhlížejícího těžkého kulometu. Cedule na stanu informuje, že právě zde se předvádí nejnovější inkarnace veleúspěšné řady Spielbergovy herní série o druhé světové válce – Medal Of Honor: Allied Assault.

Vzhledem k tomu, že Steven Spielberg má cit pro dané téma (jak dokázal nejprve v Schindlerově seznamu a posléze v Zachraňte vojína Ryana) a první dvě MoH hry byly skutečně geniálním dílem s nepopsatelnou atmosférou, procpal jsem se skrz (výhradně mužský) zástup ve vchodu stanu a usadil se na vojenské přepravní bedně, sloužící místo lavice. Stánek s tím zátiším vedle něj sliboval slušně připravenou prezentaci. Jenže ta se nekonala. Jediné, co plátno nabídlo, byl dokola se opakující trailer (mimochodem skutečně vynikající a povinný ke shlédnutí) z rozpracované hry, zachycující známé vylodění v Normandii. Nevím, co si o tom mám myslet, možná že do středy, kdy bude na Invex vpuštěna široká veřejnost, dorazí do tohoto stánku i nějaké to hratelné demo nebo alespoň pořádný filmový záznam hry, jinak je to skutečně smutné mrhání prostředky.

V samotném Game Hall jsem pak zoufale hledal zastoupení vydavatelství Omega Publishing (Score, PlayStation magazín), mimo jiné proto, že jsem tak trochu naivně doufal v nalezení donekonečna slibovaného prvního čísla oficiálního PlayStation 2 magazínu. Když jsem tedy nenašel Omegu, začal jsem se zabývat cenami her na jednotlivých stáncích (Invex většinou bývá ideální příležitostí pro prodejce vybílit sklady a nás – hráče - nakoupit spoustu her za výhodné ceny). Velmi mě překvapily některé ze stánků, nabízející hry DRÁŽ, než stojí normálně v obchodě. Na druhou stranu však téměř celou (!!!) jednu stěnu zabírá pult JRC, kde se skutečně slev nadějete a sám jsem si odtamtud odnesl dvě hry (a přívěsek na klíče).

Uznání je třeba vyslovit stánku časopisu Xgen, který na náš trh vniknul skutečně velkým stylem (až na ten obrázek na obálce prvního čísla). Stánek Xgenu nabízel první číslo časopisu a firemní tričko, což společně se samotnou přítomností na Invexu a nesrovnatelně hodnotnějším obsahem, než nabídlo první číslo konkurenčního PlayGames dokonale stačilo k mojí spokojenosti. Když jsme u těch časopisů, nevynechal jsem ani slevněné nejnovější číslo GameStaru, které zdobí moje oblíbená klasika na CD – Heart Of Darkness.

Hlavní atrakce – nové žádané tituly – se však nekonala. Osobně jsem nejvíc času strávil u předváděčky Atlantis 3, která sice na první pohled vypadá pořád stejně, na pohled druhý však odkryje mnohem přitažlivější a akčnější filmové zpracování se sympatickou hlavní hrdinkou nenápadně podobnou Aki Rossové z Final Fantasy. Ačkoliv katalog JRC, který naleznete na jejich pultech, nabízí Aliens vs Predator 2 pro PC a Half-Life, Age Of Empires 2, Max Payne, Mummy Returns a Thunderhawk: Operation Phoenix pro PS2, tyto hry v regálech chybí.

Nadále tak platí, že tím opravdu zajímavým obdobím pro nás bude listopad (kdy všechny tyto hry mají vyjít společně se… Silent Hillem 2.

Malou útěchou pro mé velké zklamání byla testovací verze multiplayeru Half-Life pro PS2, která však vykazovala nějaké to trhání se a absenci viditelně nesené zbraně. Na druhou stranu člověka potěší vylepšená grafika.

Nechápu, co se děje s našimi herními časopisy. Před pár dny proběhlo TGS a já sám mám harddisk plný horkých ukázek z Metal Gear Solida 2, Final Fantasy X a podobně. Proč se nikdo nenamáhal tyto žádané materiály dotlačit na Invex pro mne zůstává záhadou. Uvidíme, co přinese středeční otevření pro veřejnost, nicméně osobně považuji letošní Invex za nejslabší v posledních letech (z pohledu hráče).

Diskuze (20) Další článek: Prodej konzole PlayStation 2 láme všechny rekordy

Témata článku: , , , , ,