Invex 2001 z pohledu zvídavého hráče

Dnes jsem se i já pokoušel na Invexu najít zrníčka, která by ukázala letošní výstavu IT v pozitivnějším světle. Procházku po výstavišti jsem pojal trochu víc jako zástupce počítačového hráče. Asi vás nepřekvapí, že hodnocení se nebude diametrálně lišit od Martinova.
Dnes jsem se i já pokoušel na Invexu najít zrníčka, která by ukázala letošní výstavu IT v pozitivnějším světle. Procházku po výstavišti jsem pojal trochu víc jako zástupce počítačového hráče. Asi vás nepřekvapí, že hodnocení se nebude diametrálně lišit od Martinova.

Ihned, jak jsem se procedil hlavním vchodem do prostor BVV, vybafl na mne slogan, který člověka přesvědčuje, že jeho existence v civilizovaném světě téměř postrádá smysl pokud: "Není v pohodě, nemá mobilní telefon a neposílá SMS." To pro pravidelného návštěvníka Invexu není žádná novinka, protože tak je tomu již pár let a nepřekvapí ani, že prostor, který mobilní operátoři okupují ve vnějších prostorách je o něco větší než minulý rok.

Pátrání po Windows XP a ještě jednom OS
Ze všeho nejdřív jsem hledal stánek Microsoftu, který mě lákal z prosté zvědavosti. Podle mého, dosud letmého odhadu, budou totiž nové Windows XP operační systém, který pravděpodobně již brzy zasáhne do hráčského života podobně, jako před několika lety Windows 95. Slibovaná podpora her, multimédií, a spolehlivější práce s ovladači založených na jádře NT/2000 zní téměř sladce. Realita? Tu jsem se snažil poodkrýt. Po zhruba 200m jsem narazil na nafukovací stan, který stejně jako spousta dalších reklam nesl nápis eXPerience (nebo eXPeriment? :)). Ve vnitř jsem se ještě nic věcného nedozvěděl, jen jsem shlédl vše vychvalující video prezentaci v hlavní roli s... no s kým? S velkým Billem, který se asi pět minut usmíval, ale krom všemožných superlativů jsem se od něj nic nedozvěděl. Pár chlapců hrálo primitivní hru (něco jako labyrint) nebo koukalo na internet a pán v modré košili mne pro informace odeslal do pavilonu V, kde se snad dozvím víc. Pavilon V již vypadal seriózněji. Okolo zhruba tuctu počítačů s nápisem: "P4 inside" sedělo spousta lidí ve slušném oblečení a v jednom koutku hrál párek starších dětí Flight Simulator. Pánovi v modré košili, který se pohyboval v "sekci" multimédií, snad zkušenému, jsem položil otázku, kterou by mu pravděpodobně položil každý hráč: "Mají pro hráče Windows XP smysl?" Pán odpověděl tak, jak jsem zhruba očekával. Windows XP jsou prý nejnejnej dostupný operační systém, který zrychluje chod většiny aplikací, které jsou v něm provozovány... zapomněl dodat, že to platí pro majitele Pentia4 nebo Athlona XP, navíc podle ohlasů ze zahraničí ne všechny hry snesou emulaci starších OS od MS, které XPéčka umožňují. Po delším rozhovoru jsem se dozvěděl, že pro současného hráče zatím bohatě stačí W98/Me. O tom si já osobně myslím něco jiného, ale takto mi bylo odpovězeno. Navíc jsem nabyl dojmu, poté co jsem se k XP asi na 2 hodinky posadil, že toho XP moc nového nepřináší a jsou na trhu zbytečně brzy, resp. W2000 ještě neztratily dech. Tajně jsem tedy doufal, že jde o malou šanci pro hráče, ve chvíli, kdy W98(Me) nepatří ke stabilním systémům v porovnání se sice kvalitními, ale drahými W2, které také nezaručují 100% chod her z éry W95, v což jsem doufal u XP. Nemohu zacházet do hodnocení, k tomu krátká návštěva XP nestačila, navíc testy jsem žádné ozkoušet nemohl. (podle zahraničních testů by se rychlost systémů v grafice dala seřadit takto: 1. W 2000 SP2, XP, 98/Me). Zatím doporučuji čekat na service pack, který snad odstraní problémy s emulací nebo zvýší preference výrazně nad W2k. Největším argumentem do budoucna pro XP je jedna z verzí nesoucí označení 64-bit. Pokud k tomu přidáme slibované vypuštění 64-bitových procesorů od AMD a Intelu již na příští rok (uvidíme), tak bude mít PC hráč opět co upgradovat :).

Letmo jsem se nechal unést svou růžovou fantazií a zatoužil se podívat do Linux Hall, kde bych snad mohl ohodnotit hru běžící pod alternativním OS bez značky Microsoft. Linux Hall nechci kritizovat za nedostatečné informace o tomto OS, ale jako hráč jsem opět odcházel hladový. Žádnou z her, které jsou pod Linux předělány (jako např. Q3A, Heroes III a další) z Windows jsem neobjevil. Jinak zde byly dvě přednáškové místnosti, kde se zájemci o Linux dozvěděli dost odborných informací, žel ani jednu o hrách. I zde jsem podle svého odhadu zaznamenal úpadek oproti minulému roku, kdy byla Linux Hall určitě prostornější. Možná to bylo tím, že firma SuSe byla v jiném pavilonu, ale nejsem si jist jestli v LH byla minulý rok.

Game Hall
Tušíte správně: největší katastrofa pro milovníky počítačové/konzolové zábavy. Game Hall se scvrkla téměř o třetinu. Nevyužitý prostor, méně her, horší show, atd. Že konzole utrpěly velkou ránu oproti minulému roku v novinkách, jste četli od Martina Z., já přeskočím k PC. Hratelných her bylo o poznání více než u konzolí, ale sortiment novinek byl přesto tak chabý jako nikdy. Navíc si živě pamatuji asi nejlepší ročník 98, kdy byla Game Hall poseta promítačkami s video ukázkami na přicházející hry, lidi si šlapali málem po obličeji a u PC a PS se stály fronty, aby si člověk mohl zahrát. Letos tam bylo pouze jedno plátno: společné pro konzole a PC. To druhé patřilo k produkci Gamestaru. Navíc, proč by měl hráč například z Olomouce jezdit na Invex okukovat takové hry jako Setlers IV, Dialbo II exp. set, The Longest Journey, Sims a další sice dobré, ale poněkud vychladlé hry? K pár novinkám patřil úchvatný Max Payne, Project Eden a klasicky v tuto roční dobu NHL 2002. Poslední kapkou pro mou trpělivost byl vojenský stan před Game Hall, ve kterém pouštěly dva trailery. První z nich představoval "supernovou" Operation Flashpoint a druhý byl starší trailer na přicházející Medal Of Honour: Allied Assault. Nevím co dodat, abych ještě víc zaplácal pomyslný papír, slovy která by vystihla pohřební atmosféru letošního Invexu. Zamáčknu slzu v oku a konstatuji, že příští rok již na půdu BVV asi nevstoupím z jiných než čistě pracovních důvodů. Vám doporučuji oněch 140,- Kč za vstupné (a kdo ví kolik za jízdné) ušetřit na internet a získat si mnohem víc informací na síti, čekaje jestli se situace nezlepší příští rok. Vážně o tom pochybuji.

Takže co jsem se dozvěděl na letošním Invexu? Já jsem, krom XPéček, pátral po dvou produktech a to sice: AMD Athlon XP, který mi hned několik firem představilo poměrně podrobně (ale nic, co byste nenašli na i-netu) a desku MSI K7T266 Pro2, která se pyšní jedním z nejrychlejších řešení pro AMD (snad do týdne na trhu). Poslední verdikt: zvenčí sice Invex nevypadal, ale kdo hledal informace například o novém hardwaru a softwaru (vyjma her) tak našel, bohužel podrobnější informace o sw a hw jsou dnes stejně na internetu. Hráč odcházel zklamán.

Diskuze (13) Další článek: Strategie Stronghold je venku

Témata článku: , , , , , , , ,