Invex 2003 – unikátní shrnující reportáž

Jeden článek – OSM KAPITOL – Mistrovství ČR v počítačových hrách - Odborné konference a semináře - Představení nových titulů i hardware – INTERVIEW S MINISTREM INFORMATIKY Vladimírem Mlynářem - Fotoreportáž z večírku Computer Pressu a přelidněného čtvrtku na výstavišti – a na závěr: Docela jiná reportáž aneb Kačenka poprvé na Invexu.

Kde všude ještě stálo za to být

Inu, tak třeba v blízkosti DVD Hall, kde se díky návaznosti Invexu na berlínský IFA předváděly taktéž opravdové novinky. K přípravě byl mj. přizván architekt Hynek Maňák a přímo na místě fungovala i jeho poradna zaměřená na interiéry, akustiku prostoru atp.  Kromě toho bylo možné využít tradičních zlevněných cen k doplnění domácnosti o nějakou tu moderní techniku (nové typy DVD rekordérů od Thompsonu a Sony), k obohacení sbírky filmů, případně nekupovat nic a jen shlédnout nějakou atraktivní premiéru na plazmových displejích by Pioneer, Fujitsu či poprvé i Eizo.

 

K tomuto snímku mě nic nenapadlo * Tenhle ovšem komentář ani nepotřebuje

Tímto bych už ale s dovolením definitivně opustil přeplněné Zetko, které mohlo být po čtvrtečním návalu rádo za kvalitně odvedenou konstrukci a alespoň krátce se podíváme i jinam. V bezprostředním okolí se totiž nacházely především pavilóny F (telekomunikace) a obě „Géčka“, tvořící celý blok Business. Poslední zmíněné se staly mimochodem jedním z mála klidných míst na veletrhu a to především díky zákazu patrových i hlučnějších prezentací.

Opodál stojící H se stal němým svědkem vyhlašování soutěží a anket, kterých bylo vskutku požehnaně. Více mě však přitahovaly písmenka V (softwarem a multimédii počínaje, u literatury a služeb konče, zde se také prodávalo Doupě DVD) a M, které patřilo mobilní komunikaci. V meziprostoru se nacházel třeba i stánek společnosti Nokia, která kromě N-Gage představila svůj kompletní sortiment posledních modelů, zejména poslední dva dny však byl značný problém se k vitrínám vůbec dostat.

 

Živé vysílání rádia Kiss vedle Media Trade * Je libo novou kalkukačku?

Nemálo času jsem strávil i v pavilónech E a B – do prvního bylo kromě Business Center situováno především pro nás důležité Press Center, ale taktéž prezenční technika. V druhém zmíněném se kromě hardware objevilo znovu i Ministerstvo vnitra ČR (kdo byl na loňském ročníku, jistě si vzpomene na jejich venkovní „stan“ vyzdobený mj. letáky o počítačových pirátech a současně i na aféru, kdy v nejbližším okolí byl posléze jeden takový člověk zatčen přímo při prodeji přepalovaných CD). Bohužel se mi nepodařilo získat údaje o tom, jestli a jak moc bylo jeho uniformované osazenstvo nápomocno v průběhu likvidace domnělé nálože (viz. střípky), každopádně jsem zvědavý co do třetice všeho dobrého a zlého přinese následující ročník. Poslední návštěvu jsem věnoval A – komplexu (doprovodný program, reprodukční a kancelářská technika etc.) a v pátek odpoledne prostory veletrhu definitivně opustil.

Invexové střípky

  • čtvrtek se stal dnem s jednoznačně největší návštěvností, především kvůli školním exkurzím z celé ČR. Toho využil i jistý „vtipálek“, který telefonicky (údajně přímo z areálu) oznámil uložení bomby v pavilónu B a následně se zřejmě jen bavil probíhající evakuací několika stovek lidí
  • druhý ročník má za sebou i Mistrovství ČR v psaní SMS na čas. Nejrychlejší byl tentokrát 15-ti letý Pavel Grepl, který zvládl 160 znaků i s uložením za jednu minutu, 5,63 sekund
  • došlo i na volbu Miss Invex a jak už bylo na Doupěti napsáno, bylo opravdu z čeho vybírat. Chcete-li tedy dopřát potěšení svému zraku, podívejte se do galerie (http://mobil.idnes.cz/miss_invex_2003.html)


IT Security a Linux

Aneb další témata, která k současné Invexové scéně již neodmyslitelně patří a veletrh se proto opět stal dobrou záminkou k setkání nejen expertů z oboru. Bohužel obou těchto událostí jsem se z časových důvodů nemohl plně zúčastnit, jistě bylo o co stát – např. antivirová konference spojená s poradnou přilákala na pozvání PCS Software znovu i pana Eugena Kasperského, člena CARO (Computer Anti-virus Researchers´ Organization) a šéfa výzkumu společnosti Kaspersky Lab.

 

Tahle hračička se mi hrozně líbila už loňský rok * Prezenční technologie

Ten se dokonce nechal slyšet, že v případě nezlepšování zabezpečení počítačových systémů by celý Internet jednoho dne mohl díky ztrátě zájmu podnikatelské sféry zaniknout (snad až trochu extrémní názor) a kromě virů se tak na program jednání dostaly otázky spammerů a dalších podobných živlů. Závažnost tématu alespoň částečně odlehčil zástupce společnosti Grisoft, Petr Odehnal, jehož vystoupení vždy patřila (díky notné dávce humoru) mezi populární i vyhledávané a který ani tentokrát nezklamal.

Pátý ročník Linux Hall, probíhající ve dnech 7. a 8. října, pak letos nesl podtitul Open source ve státní správě a samosprávě – vše se točilo zejména kolem výhodnosti otevřeného softwaru pro firmy, státní správu atp. Zaregistrovaní účastníci tak mohli vyslechnout přednášky jako Provoz informačního systému na platformě Linux ve veřejné správě, či Implementace Linuxu v prostředí obchodu. Celkem jich bylo cca 15 plus panelová diskuse a pevně věřím, že nejeden fanoušek loga s tučňákem si i z tohoto setkání jistě hodně odnesl – mj. i proto, že minulý rok jsem sám v hledišti nechyběl a dozvěděl se nejednu zajímavost. Díky tedy jistě patří programovému výboru konference, konkrétně pánům Pavlu Janíkovi, Jakubu Šafářovi a Pavlu Houserovi.

 

V Zetku nás všude doprovázela vzducholoď * I při oficialitách během zahájení MČR

Osobně doufám, že Open source se bude stále více prosazovat ve všech směrech a tvořit tak protiváhu komerčním projektům, které mnohdy nedosahují takových kvalit jako SW tvořené s podporou široké komunity. Obě uvedené oblasti byly nakonec po právu hodnoceny co do účasti i obsahu kladně a v roce 2004 se s nimi jistě opět setkáme.

Invexové střípky

  • samostatnou tiskovou zprávu si mj. zasloužila i hra UFO:Aftermath od domácí společnosti Altar Interactive, které po předcházejících oceněních v zahraničí patřilo mezi nejočekávanější tituly
  • ministr informatiky Vladimír Mlynář během své návštěvy slavnostně uvedl do veřejného provozu Portál veřejné správy. Na adrese www.portal.gov.cz tak můžete nahlédnout např. do směrnicí EU v ČJ nebo si vyhledat znění platných zákonů
  • v rámci soutěže The Best of Invex získala cenu ministra informatiky služba Eurotel Data Nonstop, v současné době jedno z nejlevnějších připojení k Internetu bez omezení počtu stažených dat. Poznámka autora z vlastní zkušenosti – někdy je lepší si trochu připlatit…

Zhodnocení Invexu 2003

...z mého pohledu vyznívá určitě pozitivně. Své pověsti největšího setkání tohoto typu ve středoevropském měřítku třináctý Invex jistě dostál. Předběžná návštěvnost ostatně zatím kalkuluje s minimálně 140 000 účastníky, což ho řadí do pomyslného Top 4 žebříčku na světe. Především letošní odborný program mě nejen díky biotechnologiím, ale i dalším blíže nezmíněným věcem (e-governmentu, e-learningu apod) opravdu mile překvapil a člověk by se v rámci případné účasti na co největším počtu přitažlivých akcí musel občas musel alespoň rozdvojit, ne-li roztrojit.

 

Focení a natáčení probíhalo též v zákulisí * A pro mě znamenalo i zajímavá setkání

Celkem jsem na BVV strávil tři dny, setkal se s mnoha zajímavými lidmi  a spoustu toho nejen viděl, ale na (ne)vlastní klávesnici si i vyzkoušel, což mě potěšilo zejména u počítačových her. Pokud se snad mezi čtenáři tohoto článku najde někdo, kdo ještě na žádném Invexu nikdy nebyl a k výpočetní i komunikační technice má alespoň trochu blízko, můžu mu poradit jen jedno – příště se určitě přijďte podívat! Já tam chybět nebudu minimálně proto, že už teď jsem zaslechl různé předběžné poznámky nejen ohledně plánované podoby stále populárnějších ProGammingových akcí. Takže snad na shledanou 11-15. října 2004 a už teď jsem předem zvědavý, co všechno na nás zase bude čekat za novinky.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,