Invex 2003 – unikátní shrnující reportáž

Jeden článek – OSM KAPITOL – Mistrovství ČR v počítačových hrách - Odborné konference a semináře - Představení nových titulů i hardware – INTERVIEW S MINISTREM INFORMATIKY Vladimírem Mlynářem - Fotoreportáž z večírku Computer Pressu a přelidněného čtvrtku na výstavišti – a na závěr: Docela jiná reportáž aneb Kačenka poprvé na Invexu.

Po kratším přemýšlení nad konceptem článku jsem se tuto Invexovou premiéru rozhodl zařadit do zvláštní kapitoly. A to hlavně proto, že dle mých předpokladů většinu čtenářů s největší pravděpodobností zase až tolik nezaujme a nebudou jí tak muset přeskakovat ve vlastním textu reportáže. Jestli naopak buď patříte mezi kolegy studující biology, nebo vás téma prostě láká a přímo na místě jste chyběli, můžete si alespoň tyto stručnější detaily přečíst bez nutnosti přejíždění řádků o počítačových hrách atd. Takže o co vlastně šlo?

Historicky poprvé se v Brně dostalo na pořad dne i využívání IT technologií v biologických a lékařských oborech. Oficiální pojetí bylo prezentováno jako workshop, přichystaný na středu do pavilónu E (v rámci Press Centra) s předběžnou dobou trvání 13.00 – 16.00 hodin. Naštěstí se program slušně natáhnul a končilo se až někdy kolem 18:00. „Naštěstí“ proto, že mnohá témata i diskuse byly skutečně podnětné, ale nepředbíhejme. Na místo jsem dorazil přesně na čas a z celkem dvanácti přednášek se účastnil zhruba devíti. Úvodní slovo Bioinformatika – spektrum pohledů a řešení si vzal na svá bedra odborný garant MUDr. Jan Žaloudík, CSc. z lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

 

Pohled do části Press Centra * Přestávka během přednášek o bioinformatice

Tady bych rád podotknul, že vymezit spektrum a záběr tohoto zcela nového oboru – a samozřejmě i o tom, do jaké míry můžeme o bioinformatice coby případném samostatném oboru hovořit, se vedly diskuse – je poměrně komplikované a padaly i názory, že zařazení si zaslouží v podstatě každý, kdo ke své práci v této sféře moderní techniku aktivně využívá. Následovala přednáška Výuka a výzkum bioinformatiky na Přírodovědecké fakultě MU (J. Damborský), zaměřená nejen na to, v jaké podobě a rozsahu učiva se můžeme s tématikou na Brněnských školách setkat. Mimochodem, většina přítomných se později shodla v tom, že by v rámci perspektivního rozvoje bylo vhodné více zavést na fakultách informatiky přednášky z biologie a obráceně, takže studenti: těšte se.

Biologické informace vyplývající z biologických dat – koncepce bioinformatiky v Centrum biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity byl kompletní název příspěvku, který připravil kolektiv autorů (L.Dušek, J. Jarkovský, A.Svobodník, P.Pavliš, J. Mužík). Dalším bodem se staly referáty zaměřené již více konkrétně: potenciál genomiky a bioinformatiky u domácích zvířat (P.Hořín, Ústav genetiky Fakulty veterinárního lékařství VFU Brno), počítačové zpracování 2D a 3D obrazů buněk, buněčných jader, chromosomů a genů pomocí automatizované optické mikroskopie (M.Kozubek, S.Kozubek, Laboratoř optické mikroskopie, Fakulta informatiky MU, Laboratoř molekulární cytologie a cytometrie, Biofyzikální ústav AV ČR Brno) a řada dalších.

Po prvním bloku následovala chvíle pro debatu, kdy jsme dostali příležitost vyjadřovat se k již probraným otázkám. Toto bylo velmi zajímavé především kvůli pestré účasti vědců z různých oborů, kteří ne vždy dokáží nalézt společnou řeč a tak byly k poslechu i historky o konferencích, kdy zástupci nového, modernějšího směru seděli na opačné straně sálu než jejich oponenti a v podstatě celý čas trávili vzájemným slovním napadáním, aniž by se pořádně vůbec dopracovali k něčemu podstatnému (k čemuž v Press Centru naštěstí nedošlo :-)).

Probrala se i značná důležitost prezentace samotných výzkumů a předkládání jejich výsledků ve snadno srozumitelné formě laické veřejnosti a to opět s odvoláním například na některé genetické sjezdy, které kvůli demonstracím musely probíhat za asistence policejních sil.  Přestávku pak vyplnilo povětšinou osvěžení ala Mattoni, které bylo volně k dispozici, a další skupinková komunikace.

 

Přednášející měli zaslouženou pozornost... * ...kterou poutal i stylový „stánek“ Logitechu

Druhá polovina zahrnovala zbývajících pět příspěvků, Medicínou založenou na důkazech jako významného produktu informatiky v plánovaných a optimalizovaných klinických studiích (O.Coufal, A.Svobodník,L.Dušek, Centrum biostatistiky a analýz MU Brno) počínaje a Prediktivním biomonitoringem kvality povrchových vod v ČR – algoritmové a softwarové řešení zajišťující informace využitelné v praxi (J.Jarkovský, L.Dušek, J.Hodovský, P.Pavliš, J. Mužík z téhož centra) konče.

Místo jsem bohužel především z časových důvodů opouštěl o něco dříve, ale zato s velmi dobrým pocitem z celého nápadu i jeho realizace. Pevně doufám, že se na Invex znovu vrátíme a setkáme se ještě s větším zájmem veřejnosti, než letos (který byl mimochodem zhruba 100 lidí, což mi pro začátek přišlo více než slušné).

Jiří Černý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,