Invex 2003 – unikátní shrnující reportáž

Jeden článek – OSM KAPITOL – Mistrovství ČR v počítačových hrách - Odborné konference a semináře - Představení nových titulů i hardware – INTERVIEW S MINISTREM INFORMATIKY Vladimírem Mlynářem - Fotoreportáž z večírku Computer Pressu a přelidněného čtvrtku na výstavišti – a na závěr: Docela jiná reportáž aneb Kačenka poprvé na Invexu.

Nové hry, super chytré mobily a krásné hostesky – to je to, co láká většinu těch mladších návštěvníku Invexu a všeho se jim dostalo i letos vrchovatou měrou. Bylo ale na Invexu k vidění i něco jiného?

Počítačový veletrh Invex, který se každý rok na podzim koná v Brně, zdá se mírně stagnuje. V době Internetu již nepředstavují firmy své novinky na veletrzích, ale průběžně během celého roku. Invex se tak spíše stává platformou pro navazování a utužování obchodních kontaktů a setkání se známými z branže.

 

Další Invex před námi * Sem asi zamířila většina hráčů nejdříve

Oblastí, které se tato stagnace v žádném případě netýká, je zábava. K počítačovým hrám přibyly již před nějakou dobou také mobilní telefony, DVD video a další lákadla elektronického světa. A protože typický návštěvník zábavní části počítačových veletrhů je mladý muž, byl i Invex místem se zvýšenou koncentrací atraktivních hostesek.

 

K vidění byla různá technika - minimopedy... * ... i obří náklaďáky

Ačkoli první dva dny mají být určeny pro odbornou veřejnost a také cena vstupenek tomu odpovídá, je v pondělí i úterý Invex plný žáků a studentů, kteří samozřejmě míří většinou do pavilónu Z, kam byla letos „herní“ část Invexu umístěna.

 

Co dělá vlak na počítačovém veletrhu? * Pěkný Hummer s ještě pěknějšími hosteskami uvnitř

Přeskočme nyní popisy nových her pro PC i konzole, herní mobily a další lákadla, o kterých jste se již v reportážích dočetli. Podívejme se spolu na oblasti, které bývají většinou mírně na okraji zájmu typických návštěvníků zábavní části Invexu.

 

Pokud se na cestách nudíte, můžete sledovat filmy * Hraje to pěkně, ale moc zavazadel se sem již nevejde

Herní počítačové časopisy k Invexu neodmyslitelně patří a ani letošní rok nebyl výjimkou. Už na volné ploše před pavilónem Z se návštěvníci mohli setkat se stánkem časopisu Level, uvnitř pak nechyběl ani Level, ani Gamestar. Oba časopisy se snažily zaujmout moderní hudbou, soutěžemi a promítáním ukázek z her. Tlačenice před stánkem Gamestaru, kdy redaktoři (trochu lacině) lákali návštěvníky házením nápojů a CD do davu, mi připomněla staré dobré časy Invexu. Expozice časopisu Excalibur působila amatérsky až trapně, Score jsem  na Invexu nenašel vůbec.

 

Mobilní kancelář i na výletě * Jen ten notebook pod hlavou kdyby tolik netlačil

Nutno podotknout, že na stáncích mateřských firem (Vogel Publishing, resp. IDG) jste mohli zakoupit se slevou starší čísla časopisů či uzavřít zvýhodněné předplatné. Gamestar nabízel kromě výprodeje dvou čísel za cenu jednoho také svůj nový návodový speciál.

 

Level měl stánek i na volné ploše * Nával před stánkem Gamestaru připomínal staré dobré časy Invexu

Stolní a společenské hry byly zastoupeny pouze firmou Corfix, která se zabývá především distribucí sběratelských her, deskových her a her s miniaturami. U figurkových her (Mage Knight, Mech Warrior atd.) bylo docela plno, deskové hry byly pro mne trochu zklamáním – Corfix totiž zastupuje pouze společnost Winning Movies (Trans America, Cartagena, Clans) a nabízí také moderní společenské hry pro dva od Don & Co (Gipf, Tamsk, Zértz, Dvonn). Na stánku se daly také zakoupit zajímavé karetní hry (doporučuji Arne) a zajímavou hříčku AstroJax. Škoda, že největší český distributor deskových her, firma Albi, se Invexu neúčastnila.

 

Robot u Eurotelu * Corfix a figurkové hry

Na Invexu byla samozřejmě k vidění i spousta dalších zajímavostí, a to i v „seriózní“ části veletrhu. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že celkově je tam rok od roku méně novinek a méně důvodů pro návštěvu.

Martin Blatný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,