Invex 2005: Game Hall – veletržní Mekka hráčů

První kroky každého pořádného hráče na Invexu míří do pavilonu věnovaného hrám. Mířily tam i ty naše. Zajímá vás, na co všechno tam narazíte, jaké hry si můžete zahrát, co koupit a jak hezké potkáte hostesky? Vše se dozvíte v našem článku.

Dobře, přiznávám, moje první kroky nevedly do Game Hallu, ale k nejbližšímu stánku s občerstvením, protože jsem se po ránu nestihl najíst a navíc to beru už jako takovou osobní Invexovou tradici. :) To je však vedlejší, zpátky ke hrám. Po loňském Zku pro sebe utrhla herní část tentokrát pavilony dva. A to sice celý pavilon C a jedno patro E. Konzole a hry na ně se nacházejí v prostoru mimo tyto pavilony, ale o tom se rozepíšu podrobněji později a v budoucnu se těšit můžete i na speciální článek týkající se konzolí na Invexu.

Pavilon C

Hned z kraje vás budu muset zklamat, pokud jste se těšili, že si na některém z mnoha tradičních stojanů s PC vyzkoušíte některou z nových herních pecek, co se chystá. Stojany se totiž tentokrát nekonají. Ovšem bát se nemusíte, nové hry si vyzkoušíte, jen trochu jinak a jinde, než obvykle. Už loni byl kladen velký důraz na soutěžení v multiplayerových hrách a letos je tento fakt ještě zřetelnější.

  

Martin Zavřel představuje konzolové novinky *  .. pokud vás začne jeho výklad nudit... *... můžete se dát do řeči s hosteskami

Největší část vystavovací plochy pro sebe ukously soutěže v počítačových hrách, které se tentokrát konají dvě souběžně. Začněme InvexCupem 2005, což je oficiální mistrovství České Republiky v počítačových hrách. Pořádá jej Českomoravský svaz ProGamingu spolu se společností ProGamers pod záštitou Ministerstva informatiky ČR. InvexCup zabírá největší část haly C, kdy vlastně téměř celé první patro obsahuje jen jejich počítače. V rámci mistrovství můžete sledovat komentovanou velkoplošnou projekci z probíhajících bojů v Counter-Strike, či Warcraft 3 a dalších her, doplněné o bohatý doprovodný program.

Časopisy Score a Level už rezignovaly na jakoukoliv velkou akci na Invexu, zůstala už pouze Pepsi Show Game Staru. Samozřejmě té konkuruje show Doupěte, kterou najdete v přízemí pavilonu C a podrobněji jsme se o ní rozepisovali včera. Svoji show na Invexu má i časopis GameOn. Pokud si jedete na Invex koupit nějakou novou hru, v prostorách pavilonu C najdete hned několik prodejních stánků s hrami, počítačovým příslušenstvím či časopisy.

Jako už pravidelně patří i do Game Hallu stánek s deskovými, karetními a kdo ví jakými ještě hrami. To je více méně vše, na co narazíte v pavilonu C. Výsledný dojem z obashu pavilonu je velmi slabý, pravda, sice byl dnešek určený pouze pro odbornou veřejnost, takže nemůžu soudit program následujících dní, ale kromě obrovských davů se toho zřejmě moc nezmění.

  

Pavilon E první patro

Vaši touhu spatřit a okusit některou z nových her může naplnit první patro pavilonu E. Tam probíhá konkurence InvexCupu v podobě národního finále ve World Cyber Games. V jehož rámci je veřejnosti k dispozici i několik desítek počítačů s nainstalovanými hrami. Vyzkoušet si můžete třeba největší FPS hit poslední doby – F.E.A.R., válečnou akci Brothers in Arms, milovníci zatuchlých kobek určitě ocení Dungeon Siege 2. A zahrát si můžete i spoustu dalších her, i v češtině, například Far Cry, UFO: Aftershock, či Vietcong 2
 
Počítače s hrami má WCG ve spolupráci s firmou Comfor, která je zároveň i prodává a má v pavilonu E stánek i s hrami. Což má za následek, že si můžete přečíst pěknou tabulku, co je to za konfiguraci a kolik stojí, ale pokud vás zajímá, co je na kterém počítači za hru, musíte se podívat na monitor. Nevím, nakolik je problém dát na každý počítač cedulku s názvem hry. Ovšem nejen digitální zábavou je člověk živ a první patro pavilonu nabízí k odreagování i několik stolů s klasickým fotbálkem. Opodál dokonce narazíte na boxovací pytel, na kterém si lze vyzkoušet sílu svého úderu a hned vedle si můžete vyzkoušet zastřílet se světelnou puškou. Případně se rovnou můžete vzdělávat. Technické muzeum v Brně zapůjčilo na Invex svoje exponáty týkající se počítačů a si tak můžete prohlédnout některé skvosty.

Řeknu vám, když jsem spatřil staré dobré ZX Spektrum a hlavně jeho slovenskou verzi Didaktik Gama, musel jsem zamáčknout slzu. Ale i ostatní exponáty stojí za pozornost; první počítače ve velikosti skříní, děrné štítky s kapacitou 90 kB, hromady procesorů a dalších komponent. Pro mě osobně se jednalo o největší překvapení, které pravda s hrami až tak moc nesouvisí.

  

Konzole na čerstvém vzduchu

V prostorách Game Hallu se nenacházejí prakticky žádné konzole. Za to mají obě u nás oficiálně podporované značky vlastní hezký bílý stan. Ten první uvidíte hned při vstupu na výstaviště a určitě ho nepřehlédnete, protože vedle něj stojí U-rampa. Dvě obrovská nafouknutá PSP už z dálky prozradí, komu stan patří. Uvnitř naleznete spoustu stojanů s handheldy PSP, na kterých si můžete vyzkoušet snad všechny hry, co pro tuto platformu u nás zatím vyšly. Například Ridge Racer, Pursuit Force nebo Ape Escape či Namco Battle Museum.

Pokud vás však zajímají hry na PS2, z těch si lze vyzkoušet několik titulů, z nichž některé zatím ani nejsou v prodeji. V první řadě samozřejmě musím zmínit Xenosagu 2 (pro tu tady na Doupěti máme slabost :) ), bojové závody Jak X, Ratchet: Gladiator či bojovku Soul Calibur 3. Zpěvácky nadané potěší Singstar: 80’s, fyzicky zdatné zase Eyetoy. Play 3. Milovníci benzínu bezesporu zůstanou u Gran Turisma 4, které se hraje pěkně s volantem a pedály.

Druhý bílý stan, který naleznete nedaleko pavilonu E, patří společnosti Conquest. Uvnitř naleznete několik handheldů Nintendo DS, na kterých si lze zahrát celou paletu titulů určených jak pro Nintendo DS, tak GBA. Například Ultimate Spiderman, perfektní logická hra Meteos, tahovka Advance Wars a celá řada dalších. Na stojanech s Game Cuby narazíte na úžasný Resident Evil 4, svižný Starfox Assault či zábavný Mario Power Tennis. Jako oáza klidu pak působí jeden roh stany plný polštářů, kde se dá pohodlně rozvalit a vyzkoušet megahit Nintendogs.

Potkáme se na Invexu

I když na letošním Invexu v rámci her nenaleznete nic, co by vás zaujalo, vždycky je tu ještě naše Doupě show, na které my budeme. Tam vás uvítáme s otevřenou náručí. A klidně si můžeme popovídat, jak dneska ty hry nestojí za nic a za mlada bylo všechno lepší nebo i naopak. A jestli vás nenalákáme my, hrami protřelí redaktoři, ani náš nabitý program, vždycky můžete spočinout okem na sličných hosteskách, které náš program doprovázejí. Slečny jsou velmi hezké, čímž jsem odpověděl i poslední otázku z perexu. :) Takže přijďte, uvidíme se na Invexu!

Diskuze (2) Další článek: HATTRICK: naše nejvyšší soutěže po 6. kolech

Témata článku: , , , , ,