Iogopro Classic Games – trojlístek klasických her pro všechny

V dnešní plné hře s názvem Iogopro Classic Games na vás čekají hned tři plné hry. A to ne jen tak ledajaké – všechno to jsou herní velikáni, no posuďte sami – Asteroids, Invaders, Pacman. Sice nás neoslní nějak převratným technickým zpracováním, ale je to spíše taková malá památka věnovaná těmto hrám, které snad nikdy neupadnou v zapomnění.
Nevím, kolik toho názvy her jako Asteroids, Invaders, Pacman mohou říci hráčům, kteří vyrostli na hrách typu Quake, těm kteří nezažili onu tehdejší zlatou éru nástupu PC a jejich pomalému, ale jistému pronikání do naší společnosti. Holt, tehdy byla jiná doba a dnešní plná hra (tedy všechny tři:-) asi mnoho dnešních hráčů nezaujme. A to je, dle mého názoru, velká škoda. V oněch dřevních dobách PC byla co hra, to skvost. Dnes je situace poněkud jiná a dobrých her je jako šafránu. No nic, nechejme všechny nostalgické úvahy stranou a vrhněme se na bližší popis dnešní hry.

Iogopro Classic GamesIogopro Classic Games

Po velmi malém downloadu, jenž má necelých 400 kb, se na vašem pevném disku ocitne soubor s příznačným názvem classic1.zip. Jakmile jej nainstalujete a spustíte, vykoukne na vás menu s obrázky tří her, které jsou v této kolekci obsaženy:

Asteroids
V této hře máte uprostřed obrazovky malé letadélko, s jehož pomocí ničíte meteority, které létají všude kolem vás. Je to hra na váš postřeh, protože nestačí jen stát na místě a střílet okolo sebe, ale také byste měli být aktivní a létat, vyhýbat se jim a soustavně je ničit. Jakmile všechny podlehnou vaší palbě, můžete postoupit do dalšího levelu, v němž je samosebou obtížnost krapet těžší. A tak to pokračuje dále a dále…

Invaders
Remaků na tuto hru jsem v poslední době viděl opravdu mnoho – některé byly úspěšné, jiné méně, některé přinášely do hry nové věci, jiné se jen držely své předlohy. Zde nečekejte nějaké novoty, jde opět o starou klasiku, tak jak ji známe všichni – ve spodní části obrazovky je vaše loď, nad níž poletují různí nepřátelé, nazvěme je mimozemšťany. A vaším úkolem je samozřejmě jejich zničení. Soupeři jsou ale velice aktivní a často se stane, že jejich zásahům podlehnete. Neztrácejte však hlavu a postavte se proti nim hrdě a svůj strach nedejte znát – určitě budete odměněni vítězstvím.

Pacman
Je třeba zde něco vysvětlovat? Myslím že ani ne. Ujměte se role Pacmana a vydejte se jíst kuličky roztroušené po bludišti. Brániti vám v tom budou nepřátelé, jacísi duchové, při kontaktu s nimi ztrácíte život. Jakmile ale sníte zelenou kuličku nacházející se v některém z rohů bludiště, situace se na chvíli změní a vy můžete honit ony duchy a následně je i sníst.

Iogopro Classic GamesIogopro Classic Games

Jak jsem uvedl v úvodu, technické zpracování hry je slabé, velmi slabé. Grafika je předpotopní, hudba a zvuky jsou skoro zanedbatelné. Jediné, na co bych neměl výtku je hratelnost, ta je nepřekonatelná. V jednoduchosti je krása.

Download (392 kB) zde; VypalCD zde.

Váš názor Další článek: Užijí si milovníci exkluzivního designu i sousedé

Témata článku: , , , , , , , ,