Ion Racer - ďábelsky rychlé a barevné závody (recenze)

Pokud jsou pro vás závody formulí ekvivalentem šnečího zápolení, zkuste kopii Wipeoutu jménem Ion Racer. Teprve v budoucnosti získají závody říz.

Je to vcelku známá rovnice. Rychlé světelné kluzáky + adrenalinové závody = zaručený úspěch. Na nedávno vydaném launch titulu Wipeout 2048 pro PS Vita se chce přiživit i jiná, a do jisté míry podobná závodní hra, tentokrát však pro platformu iOS a s názvem Ion Racer.

Ion Racer 01.jpg

Hned na úvod bych však chtěl zdůraznit, že se nejedná o závody v klasickém slova smyslu, jak je známe například z výše zmíněného Wipeoutu.

V Ion Raceru nebudete závodit s protivníky, ale především s časovým limitem

V Ion Raceru totiž nebudete závodit s protivníky, ale především s časovým limitem. V kariéře na vás totiž čeká seznam misí, jejichž obtížnost rapidně roste a graduje. Postupně je budete plnit a posouvat se tak dále a dále.

Ion Racer 02.jpg

Úkoly v jednotlivých misích jsou především o včasném dojetí do cíle, ale hraní oživí i specifické mise, ve kterých budete muset nasbírat určitý počet modrých značek nebo dosáhnout určité maximální rychlosti. Při průletu orbitálním tunelem budete sbírat modré značky, které vám doplňují energii (palivo) a vyhýbat se červeným značkám, které vám ubírají štíty. Ty můžete doplňovat například jinými modrými power upy. Není jich však tolik a při velké rychlosti je poměrně těžké je trefovat.
V herním menu si můžete dokoupit různé upgrady, nové lodě, či schopnosti. Hra používá speciální měnu nazvanou Kions, kterou si vyděláváte v průběhu hraní, anebo můžete zakoupit přes app-in obchod.  Při hraní jich však tolik nezískáte, takže kdo si bude chtít vyzkoušet jiné lodě a podobně, bude muset šáhnout do peněženky. Základní verze hry stojí necelé euro, takže tento fakt nevidím jako velký problém.

Skvělé a přesné ovládání vám zajistí opravdu kvalitní herní zábavu, která vydrží několik hodin. Teoreticky vlastně nemusí nikdy skončit, pokud vás bude stále bavit zajíždět závody s vyšším skóre a porážet své kamarády přes Game Center. K tomu vám určitě pomůžou také dvě speciální schopnosti, které sice rychle ubírají na energii, ale v některých misích jsou zkrátka potřeba. Strike mode i Focus mode se zapnou po stisknutí příslušných tlačítek ze spodní části displeje a notně vám na pár chvil ulehčí hraní. Zatímco Strike mode dokáže proletět jakoukoliv překážkou (tedy i červenou značkou) bez poškození, Focus mode naopak zpomalí čas á la Matrix, abyste měli dostatek času na svou reakci.

Ion Racer 03.jpg

Především v pokročilých misích, kdy pojedete na čas, je tato schopnost velkým pomocníkem. I tak se ale připravte na desítky minut marného zdolávání levelů, kdy nejednou použijete nějaké ostřejší slůvko. To především v okamžicích, kdy nabouráte jen kousíček od vytyčeného cíle a jste nuceni onu misi absolvovat znovu. Ale aspoň je to nějaká výzva.

Ovládání již bylo zmíněné o pár odstavců výše, takže jen doplním, že si můžete zvolit mezi dvěma druhy. Nechybí ovládání klasickým nakláněním přístroje, ani pomocí šipek na displeji. Je jen a jen na vás, která možnost vám více vyhovuje, protože oba způsoby fungují skvěle a už dlouho jsem se nesetkal s tak dobře reagujícím ovládáním, jako v Ion Raceru.

Už dlouho jsem se nesetkal s tak dobře reagujícím ovládáním, jako v Ion Raceru

Graficky se hra určitě řadí do vyššího nadprůměru, a to především na Retina displeji. Ani audio stránka není pozadu a futuristické techno k adrenalinovým závodům zkrátka patří.

Ion Racer 04.jpg

Pokud jste fanoušci podobných her, určitě neváhejte. Za necelé euro se vám dostane do rukou výborně vizuálně zpracovaná hra, která jen tak nepustí. Dokázal bych si určitě představit více levelů či více možností upgradování bez nutnosti pořízení Kions přes app-in purchase, ale zkrátka člověk nemůže mít všechno.

Dostupné pro: iPhone
Žánr: Závodní | Futuristické závody
Výrobce: SGN | Webové stránky hry
  • Výborné grafické zpracování
  • Zábavné a adrenalinové závody
  • Speciální schopnosti
  • Cena
  • Relativní krátkost
  • Jen jedno vozítko
Váš názor Další článek: Datum vydání MiB: Alien Crisis

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,