iPhone recenze: NBA Live - velké smeče na malý displej

Přichází první simulátor basketbalu na iPhone a není od nikoho jiného, než od samotných EA Sports!

EA Sports, to je již zaběhnutá značka ve fotbale, americkém fotbale (Madden) a také samozřejmě v basketbale. Jelikož se jmenované série objevily snad už na všech možných platformách, bylo jen otázkou času, než se objeví také na iPhone. Nyní jsme se konečně dočkali.

NBA Live 07.png

NBA Live obsahuje všech třicet týmů ze zámořské soutěže, včetně aktuálních soupisek a statistik. Přehled módů je potom více než klasický, takže se dočkáme tutoriálu, sezóny, play-off a také exhibice, tedy rychlého zápasu. Asi nemá cenu moc vypsané mody popisovat, názvy hovoří za své.

NBA Live obsahuje všech třicet týmů ze zámořské soutěže, včetně aktuálních soupisek a statistik

Snad bych mohl dodat, že u sezóny si můžete vybrat, zda chcete odehrát plných počet 82 zápasů a nebo třeba jen dvanáct. To stejné v podstatě platí i o playoff. Po vybrání vašeho oblíbeného týmu si můžete zvolit, zda chcete hrát série na jeden vítězný zápas a nebo třeba na sedm. Samozřejmě nechybí ani možnost zvolit si obtížnost a délku zápasů.

NBA Live 01.png NBA Live 02.png

Právě u obtížnosti bych se nyní rád trošku pozastavil. Nejlehčí obtížnost zavrhuji rovnou, neboť v té stačí jen chytit hvězdu týmu a skórovat jeden koš za druhým. Prostřední úroveň už je ale o něčem jiném a najednou budete muset vytvářet chytré a překvapující kombinace v útoku a přitom si dávat dobrý pozor, aby vám soupeř nevypíchl míč a neutekl do brejku. To také platí i v defenzívě. Soupeř najednou hraje velmi rozumně a rychlými přihrávkami vás nejednou vytrhne z rytmu. Nechybí ani velmi populární smečování. Přímo při hře pak také není problém změnit rozestavení vašeho týmu a to jak v obraně, tak v útoku.

NBA Live 03.png NBA Live 04.png

Trošku jsem se nejdříve obával, jak bude vyřešeno ovládání, ale buďte bez obav. Vše funguje tak, jak má. V levém dolním rohu najdete gamepad, kterým udáváte směr běhu vašich borců a v pravém dolním zase dvě tlačítka. Zatímco spodním modrým budete přihrávat v ofenzivní části a odebírat míč soupeřovi v té defenzivní, červené tlačítko je pro střelbu a nebo doskok. Tím však ještě výčet možností nekončí. Přidržením modrého tlačítka se totiž zobrazí nad hlavami spoluhráčů mič a vy si můžete vybrat, komu přesně chcete přihrát. Pohybem do stran opět tímto modrým tlačítkem, potom děláte kličky a úhybné manévry. Přidržením červeného pak jednoduše vystřelíte, zatímco jen ťuknutím naznačíte střelbu. Při tahu na koš potom stačí poklepat na toto červené tlačítko a váš hráč efektivně zasmečuje.

NBA Live 05.png NBA Live 06.png

Dobrý pocit ze hry podporuje i grafická stránka. Měnící se arény a efektní opakované záběry jen zvýrazní skvělou atmosféru. Tu se snaží dotvořit také komentář od Marva Alberta, ale těch několik opakujících se smyček si po chvíli asi ani nevšimnete.

Soupeř hraje velmi rozumně a rychlými přihrávkami vás nejednou vytrhne z rytmu

Ani diváci správně nebouří, snad jen při povedené smeči, nebo trojkovém pokusu. Nicméně i tak máte při hraní velmi dobrý pocit. Snad jen škoda pár chybek a to především v sezóně. Nevztahují se na vás totiž žádne restrikce typu "platový strop", a tak můžete v klidu postavit tým snů a nikdo vám v tom nezabrání. Přesto NBA Live rozhodně boduje a stává se po boku Madden a FIFA další vlajkovou lodí EA Sports na iPhone platformě.

Dostupné pro: iPhone
Žánr: Sportovní | Simulace basketbalu
Výrobce: EA Sports
  • jediný basketbalový simulátor na AppStoru
  • podařené ovládání
  • skvělá atmosféra NBA
  • místy trochu tužší obtížnost
Váš názor Další článek: Jaká bude EU speciálka pro FF XIII?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,