Já jsem Nanuk, člověk přírodní!

Byl to mám pocit Antonín Bajza, jenž v Poláčkově Bylo nás pět vyřkl v jedné části tato nesmrtelná slova, která se pak stala klasikou svého druhu. O německé tvořivosti a kutilství není třeba pochybovat – ostatně jedním takovým důkazem toho, co dokážou "bayerische hande" je i Nanuk, člověk přírodní, další freewarová pecka na Doupěti.
Byl to mám pocit Antonín Bajza, jenž v Poláčkově Bylo nás pět vyřkl v jedné části tato nesmrtelná slova, která se pak stala klasikou svého druhu. O německé tvořivosti a kutilství není třeba pochybovat – ostatně jedním takovým důkazem toho, co dokážou "bayerische hande" je i Nanuk, člověk přírodní, další freewarová pecka na Doupěti.

Nanuk je dobrodruh a Eskymák, což ho, ať už chce nebo ne, zcela jasně profiluje a není tudíž pochyb o tom, s kým máme tu čest. Kolik jen vtipů padlo na téma Eskymák a psi v zatáčce, Eskymák a sex a další variace na obyvatele Grónského ostrova. Vynalezli kajak a sněžnice, což dalo zcela jasně tušit všem okolním národům (Dánsko nevyjímaje), že se zkrátka a dobře z toho kusu ledu, co je ve skutečnosti součástí nejstaršího kontinentu, nehnou a nehnou. Bylo tu několik dobrodruhů, ale díky nevybavenosti a dalším drobnostem je zřejmé, že nemohli uspět tak, jak například Nanuk.

NanukNanuk

Jeho příběh je prostý. Osud (engine) ho neustále vrhá na levý opuštěný břeh jakési ledové řeky, po které plují kry ledové, zatímco jeho drahá Eskymačice (ehm… nevím, není-li to již pomalu nadávka, pokud je to takto formulováno – jazykově citlivější čtenáři rozuměj Eskymák ženského pohlaví – ostatně v kožešinách, které jsou k přežití potřeba, je to stejně jedno) se nachází na břehu pravém, tedy poblíž iglú, kajaku, kožešin a zcela jistě i sněžnic. K těm se bohužel ve hře ale nedostaneme (resp. nedostanete).

NanukNanuk

Smysl hry tu byl již v mnoha variacích – byl to Frogger na osmibitech, Žáby na PMD-85 (blahé paměti) a jiné další variace, kdy šlo o transport z bodu A za soustavného překonávání vzdálenosti B po předmětech C až Z, aby dosáhl bodu Ž – tedy ženy. Do cesty se mu vrhají kry jak velké, tak malé, jak silné, tak prokřehlé (ty se při doskoku na ni prolomí a nebohý Nanuk se stane nanukem klasickým, byť masová složka ledového potěšení, kterou bude představovat, nebude zřejmě tou tradiční). Jak se dalo vytušit z okolních obrázků, kry na sobě povětšinou nesou všeliké předměty, za které Nanuk získává body. Ovšem ale taky ztrácí – tak například strážní koš z Titanicu vám ubere 25 bodů, zatímco kra s logem RealMedia (sponzor téhle taškařice) představuje pro Nanuka 50 bodů! Škála předmětů se pohybuje od banánových slupek, kde nejde o body, ale o ztrátu orientace, přes zvony, telefony, mrože a mrožíku až po tučňáky a ona loga RealMedia.

NanukNanuk

Za dokončení levelu získá hráč body v poměru každá zbývající sekunda z časového limitu=bod plus pak ještě body za sesbírané předměty. Hra má několik úrovní, které se od sebe ale liší pouze sníženým časovým limitem, což činí hru náročnější a náročnější. Výsledkem se mi podařilo dosáhnout přibližně 560 bodů, což je výsledek myslím si slušný, nicméně nedá mi to a vím, že ho určitě ještě překonám.

Tak, jako každý level končí polibkem drahého Eskymáka ženského pohlaví s Eskymákem normálním, tak se i tato recenze chýlí ke svému závěru. Hra Nanuk je k mání zcela zdarma, což představuje opět další důvod, proč si pro zchlazení horkých letních dní zvolit například právě zamrzlé Grónsko (byť autoři nespecifikují, kde se vlastně hra odehrává – v jakémsi časoprostorovém vakuu, předpokládám) – byť ony horké letní dny jsou v současnosti spíše toužebným přáním než noční můrou, ale budiž.

Máte-li o Nanuka zájem, stáhněte si jej, má celkem 3,5 MB. Na VypalCD se nachází stejně tak, vyzkoušejte jej.

Diskuze (1) Další článek: Jak jsem hrál Vampire: the Masquerade - Redemption

Témata článku: , , , ,